用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖若瑟英文小學 Result of the Application of P1 Year 2008
go

Result of the Application of P1 Year 2008 [複製鏈接]

Anyone knows the actual date that the school will release the result?  Feel excited....
   0    0    0    0

16/11郵寄
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

原文章由 進進媽 於 07-10-22 21:04 硐表
16/11郵寄

請問有無家長知今年有幾多位小朋友報此校呀‧

原文章由 進進媽 於 07-10-22 21:04 硐表
16/11郵寄

Thanks!

今年不知,舊年好像六百幾.
進進同小老表NAOKI 進進同進進爸永遠係我心肝寶貝,一家三口快快樂樂

thanks 進進媽

yiyiko

yiyiko
不用客氣,係st.josephs我都係新丁,仔仔剛一年班,好多事都係適應中,係呢?
你仔仔interview可以嘛? st.josephs係你心儀定後備?

Hi 進進媽:

早晨!仔仔面試後說他那組有2個小朋友很嘈,老師有說過他們不乖,而在砌積木時仔仔有一塊無砌到,而老師問他問題他說都懂答,我都在等結果呀 要下個月中才知真的有排等。

其實我都有參加小一派位,我相信很多家長也像我一樣有二手準備,到時若真的派到第一志願而這校又收我仔仔,那時才頭痛啦

是呢!請問妳仔仔讀得如何呀,這校功課量多嗎?是否很谷學生呢?

yiyiko:
我會咁睇,首先,你所謂心儀小學係心儀佢成績,校風,教學方式?
另外,考私小係因為後備?定希望學校質素放面較高?你認為有免費津校無讀,比錢讀私校值得?
我當初和你一樣,如考到心儀津校,應否放棄讀私校?
我現在覺得選擇是對的,因為私小無錯要收學費,但資源好多時會用番落學校身上.
聖小優勢當然係英文,我仔仔只讀普通幼稚園,突然上了一間英文小學,除了中文書係中文,其餘所有科目是英文,起初很擔心仔仔讀不上,原來小朋友真係一張白紙,比他就學,他不但沒擴拒,而且進度不錯,他以前見到英文書未睇巳話唔識,而家不但沒擴拒,而且還嘗試理解,我覺得他英文進步不少.
另外學校有一個指定課外活動一千蚊玩成年,今年係非洲鼓,
仲有一當堂定學拼音,ipa課程,出面要比錢讀,學校包了.
功課每天約五樣,假期前約九樣,但有些是很簡單的,約一個鐘完成,有時在學校巳完成二三樣,比想象興鬆,當然都有默書和測驗,但間間學校都有,只要跟繄小小,學業成績不難追,學校算嚴,但都係希望小朋友自律.有獎有罰.
他現在英文堂開始用英語教,仔仔竟然都話聽得明 其實佢從來無在出面學過oral.所以我覺得私小係要比學費,但學到的東西是值得的,如有問題其他問題可隨時問,我會樂意答你的.

Hi 進進媽:
其實當初我都是一心一意報一間心儀的官小,但我先生說若派不到第一志願就很容易派到不理想的學校,所以他叫我報些私校作後備,但當我接觸過私校後發覺他們的資源真的比津校及官小多很多,很多還有外籍老師教學[不是一位而是多位,有些私校更提供十多位外籍及普通話老師],這是津校及官校無法給予的.

我很想仔仔在一個接觸較多英語的環境中學習,所以若仔仔能順利過關,我都會

是呢這校升中派位好嗎? 他的中學如何,若知請告訴我

yiyiko:
你說的對,私校給了學費,當然資源會多些,聖小只有一位net
teacher,其餘都是本地老師,當然學英語來說都係港式英語,
不抱太大寄望,但我希望係就算講不到流利英語,都起碼不怕英文,
我診現在仔仔仲細未識驚英文時比佢接觸多些,佢進度真係不錯,
以前叫佢用英文答我,佢只會say yes, no.而家可用句子答,學校1-3年班中英教英文,4年班會全英教,總括來講阿仔對英文接受情度比以前大好多,佢會嘗試了解而唔係途避,因為日日都咁多英文無得避.
你知嘛!連家長的回條都係英文,我都要查字典先了解到

至於中學係津校中中,如仔仔陞中佢都仲係中中我唔會擇,
咁幸苦要佢讀6年英小,無理由要走反轉頭讀中中,我會選擇私校或直資中學.

yiyiko:
係呢,唔記得問你係第幾網?你心儀那間津小?
我當時就派第四志願,嚇死

Yiyiko,進媽媽,
你們好. 我囝囝出年要考P1, 聖若瑟亦是我心儀既小學, 所以我會同囝囝報考, 想請問interview時會問什麼架? 間學校係咪好難入架? 因囝囝只讀區內普通幼稚園, 我驚佢會唔識答.  唔該晒.

Rosannaau:
其實考小學interview真係講運氣,老實講,
interview得果十幾分鐘,邊知小朋友咁多,
聖小就鍾意定d小朋友,所以一入房會先比圖書佢地睇,
然後畫畫再問問題,老師就從中觀察,
放心,你出年先擇,重有成年,可慢慢擇.

原文章由 進進媽 於 07-12-7 22:12 發表
Rosannaau:
其實考小學interview真係講運氣,老實講,
interview得果十幾分鐘,邊知小朋友咁多,
聖小就鍾意定d小朋友,所以一入房會先比圖書佢地睇,
然後畫畫再問問題,老師就從中觀察,
放心,你出年先擇,重有成年,可 ...

rosannaau, 佢地好似9月低交form ka. 你留意下佢地個website 同學校外有poster ka.

Rosannaau
其實st.joseph唔難..
interview一入去,老師會比圖書你睇,跟住叫你同其他小朋友一齊砌lego,然後會問小朋友..覺得邊個小朋友砌得最靚..
之後會叫小朋友晝畫
仲有.老師會問小朋友問題..
1.how old are you?
2.daddy同mami做咩?
仲有比一幅圖晝小朋友睇,再問番小朋友問題..
good luck
原文章由 Rosannaau 於 07-12-7 12:06 發表
Yiyiko,進媽媽,
你們好. 我囝囝出年要考P1, 聖若瑟亦是我心儀既小學, 所以我會同囝囝報考, 想請問interview時會問什麼架? 間學校係咪好難入架? 因囝囝只讀區內普通幼稚園, 我驚佢會唔識答.  唔該晒. ...
‹ 上一主題|下一主題