用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 優才(楊殷有娣)書院 請問由將軍澳搭校車去旺角校舍車程大約幾耐 ...
go

請問由將軍澳搭校車去旺角校舍車程大約幾耐 [複製鏈接]

請問由將軍澳搭校車去旺角校舍車程大約幾耐
   0    0    0    0

Hi NeoMom,

就算同是將軍澳區因站比較多,時間也不一樣, 要看哪一區,例如翠林,茵怡,等, 一般都要一個多小時.

原文章由 NeoMom 於 07-10-18 10:58 硐表
請問由將軍澳搭校車去旺角校舍車程大約幾耐

原文章由 元元媽咪 於 07-10-18 13:13 硐表
Hi NeoMom,

就算同是將軍澳區因站比較多,時間也不一樣, 要看哪一區,例如翠林,茵怡,等, 一般都要一個多小時.

咁將中呢?

Sorry, 因為我不是住將中,所以找住將中的家長答比較適合.

原文章由 NeoMom 於 07-10-18 14:39 硐表

咁將中呢?

原文章由 元元媽咪 於 07-10-18 22:04 硐表
Sorry, 因為我不是住將中,所以找住將中的家長答比較適合.

之前有家長post過校車時間表, 如果搵得返出來睇就知道喇.

之前有家長post上來的:

R1: 港島東區快線
上車時間上車地點下車時間下車地點
7:30
新都城二期(寶琳)
4:08
新都城二期(寶琳)
7:35
東港城(坑口)
4:17
東港城(坑口)
7:45
將軍澳(地鐵出口)
4:21
將軍澳(地鐵出口)
7:48
調景嶺
調景嶺
8:00
藍田(巴士總站)
3:50
藍田(巴士總站)
8:05
麗港城(商場對面)
3:45
麗港城(商場對面)

如果知道返學同放學時間, 應該就可以計到車程大概所需時間。請問有冇家長可以提供返學同放學時間?

[ 本文章最後由 wml_1101 於 07-10-18 23:22 編輯 ]

MK响八點四十分上堂, 放學就好似係三點二十分(有才華班果曰放遲十分鐘。

原文章由 wml_1101 於 07-10-18 23:13 硐表
之前有家長post上來的:

R1: 港島東區快線
上車時間上車地點下車時間下車地點7:30
新都城二期(寶琳)
4:08
新都城二期(寶琳)
7:35
東港城(坑口)
4:17
東港城(坑口)
7:45
將軍澳(地鐵出口)
將軍澳(地鐵出口)
7:4 ...

咁學校係返8:20分喎!咁咪要日日都遲到??

原文章由 中天英 於 07-10-24 01:33 硐表
MK响八點四十分上堂, 放學就好似係三點二十分(有才華班果曰放遲十分鐘。

王國長老

原文章由 CARMA 於 07-10-31 12:05 硐表
咁學校係返8:20分喎!咁咪要日日都遲到??

唔係呀,旺角返8:40, 多數都準時.

edea,
頭先我打去校車部問,我話要八點七先返到旺角咪late囉,佢話,係吖...學校比佢哋late喎!我話咁都得,咁小朋友上課未架,佢話緊係上緊啦!

原文章由 edea 於 07-10-31 12:38 硐表

唔係呀,旺角返8:40, 多數都準時.

原文章由 CARMA 於 07-10-31 14:24 硐表
edea,
頭先我打去校車部問,我話要八點七先返到旺角咪late囉,佢話,係吖...學校比佢哋late喎!我話咁都得,咁小朋友上課未架,佢話緊係上緊啦!

旺角的上堂時間係 8:40am.

軍魁星原來係咁!個司機又會咁覆我既,真係知d吾知d!
thanks!: 你女女張相好靚啊!你女女係優才讀幾多年級呢?我都好喜歡優才吖!現等緊消息!不過我諗都係吾收多!:cry: 因為亞仔好怕羞!吾講野!好"舌"底!

原文章由 軍魁星 於 07-10-31 18:28 硐表

旺角的上堂時間係 8:40am.

原文章由 CARMA 於 07-11-1 11:32 硐表
軍魁星原來係咁!個司機又會咁覆我既,真係知d吾知d!
thanks!: 你女女張相好靚啊!你女女係優才讀幾多年級呢?我都好喜歡優才吖!現等緊消息!不過我諗都係吾收多!:cry: 因為亞仔好怕羞!吾講野!好"舌"底!

...

多謝你, 我個女收左, 08年讀旺角G1.  

臨開學前會有d位多出來, 機會都好高既, 有d人報名來做後備的, 有好的津校收就會放棄直資/私校學位.

軍魁星
我個仔之前考d直資學校,連後補都入吾到吖!
你個女女第一輪優才就收左,你女女一定好醒目喇!你只係報左間直資嗎?咁你女女有冇話你知考d咩?我個仔話佢吾記得喎!我只係見到佢哋係球場玩,狐狸先生幾多點!

原文章由 軍魁星 於 07-11-1 12:03 硐表

多謝你, 我個女收左, 08年讀旺角G1.  

臨開學前會有d位多出來, 機會都好高既, 有d人報名來做後備的, 有好的津校收就會放棄直資/私校學位.

[ 本文章最後由 CARMA 於 07-11-1 12:25 編輯 ]

原文章由 CARMA 於 07-11-1 12:16 硐表
軍魁星
我個仔之前考d直資學校,連後補都入吾到吖!
你個女女第一輪優才就收左,你女女一定好醒目喇!你只係報左間直資嗎?咁你女女有冇話你知考d咩?我個仔話佢吾記得喎!我只係見到佢哋係球場玩,狐狸先生幾多點!

...

優才收生收得早, 我地bingo左就無去報其他學校喇.  不過佢無話返我知考d咩wor.

School bus service

Surprised to know that my daughter is  accepted - she is very passive. Does anybody have any information on school    bus service to Shatin? Is it 'bow mo'      service or regular bus service?

meagan,

恭喜你。

係旺角定將軍澳校舍?

以下係今年校車路線, 出年會有D唔同既, 特別係旺角, 因為出年會有7班, 比今年多成倍, 有机會多D路線、

------------------------------------------
校車係點安排既? 有乜路線? 要坐幾耐呀?

1) 優才沒有辦理自己的校車, 校車服務是由校外公司承辦
2) 學校負責尋找、詢價、比較及最後選定合適的承辦商
3) 具體的路線編排, 停車地點及時間, 及其他行政工作, 由校車承辦商負責
4) 家長直接支付所需費用给校車承辦商
5) 學校設有專責老師, 協調校車事宜; 家教會亦設有校車小組, 監察校車服務
6) 07/08年度, 校車路線, 請看http://hk.geocities.com/tamyin2007/
7) 校車路線, 按學生需求而變動, 每年都可能有所不同; 具体情況, 需于每年八月確定

----------------------------------------------

原文章由 meagan 於 07-11-3 16:29 硐表
Surprised to know that my daughter is  accepted - she is very passive. Does anybody have any information on school    bus service to Shatin? Is it 'bow mo'      service or regular bus service?

School bus service

Thanks 中天英. It's MK campus. Does     that mean there are only 2 bus lines,
and no service to Shatin?

回覆 #1 meagan 的文章

No service to Shatin these 2 years, but not sure for 2008-09. There will be total 7 classes that year compare to 4 this year, thus new route might be available.

I lived in Tai Po before, I drove my son to and from school for one full year last year, and we finally decided to move to Kowloon in the past July.

Thanks 軍魁星...

Why 7 classes this year? Are they G1 or what?

And why 4 classes last year?

Are the 'Chi Kit' classes all graduated?

Thanks...
‹ 上一主題|下一主題