用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 書包重量
go

書包重量

今天Hayden同我講個書包好重,於是乎把它放在磅上,結果連水樽共重8磅!等於他体重的18%
你地d書包都係甘重?

原文章由 freddielau 於 07-10-17 23:10 硐表
今天Hayden同我講個書包好重,於是乎把它放在磅上,結果連水樽共重8磅!等於他体重的18%
你地d書包都係甘重?

理工大學究研指,書包唔好超過小朋友体重10%。

資料來源:http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1163324&extra=page%3D2

[ 本文章最後由 Dennisk 於 07-10-18 10:19 編輯 ]

justin用chiropak所以比較重, 有成11磅, 係佢體重o既18-19%....:cry:

我己叫佢將music o既書放o係學校o既locker, 但都係好重.
^_^

原文章由 桁媽媽 於 07-10-18 11:44 AM 硐表
justin用chiropak所以比較重, 有成11磅, 係佢體重o既18-19%....:cry:

我己叫佢將music o既書放o係學校o既locker, 但都係好重.

原來Justin 有60磅重...Hayden only 45....

原文章由 freddielau 於 07-10-18 12:53 硐表

原來Justin 有60磅重...Hayden only 45....

係呀, 佢係我個大蕃薯o黎 :

可能佢係大仔啦, 佢係2000年尾bb o黎 (我重成日當佢係bb)
^_^

每日都係咁重. 中英數一定有加上其他課本. 作業同書不准放在儲物櫃, 不然要罰不准用儲物櫃. 加上水瓶, 濕手帕及其他物品等, 一定超重. 書本本身的質量很好,所以很重. 我覺得書本可以放在儲物櫃因回家後很少用. 測驗,考試都唔會睇.

原文章由 brianchan 於 07-10-20 10:28 AM 硐表
每日都係咁重. 中英數一定有加上其他課本. 作業同書不准放在儲物櫃, 不然要罰不准用儲物櫃. 加上水瓶, 濕手帕及其他物品等, 一定超重. 書本本身的質量很好,所以很重. 我覺得書本可以放在儲物櫃因回家後很少用. 測驗, ...

agreed