用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 生仔潮
go

生仔潮 [複製鏈接]

轉載自今期(vol.216)東周刊

今年是零三年以來,最多本地孕婦生仔的一年,...

我第一樣想到... 就是幾年後d細路要入小學時實爭崩頭, 因為殺校, 加上改小班教學, 變相令名校學額減少. 各位近幾年生bb媽咪宜早作部署(搬屋, 入教, etc.)
   0    0    0    0

原文章由 baekdoosan 於 07-10-16 23:17 硐表
轉載自今期(vol.216)東周刊

我第一樣想到... 就是幾年後d細路要入小學時實爭崩頭, 因為殺校, 加上改小班教學, 變相令名校學額減少. 各位近幾年生bb媽咪宜早作部署(搬 ...

我好想知有幾多係本地孕婦... 係唔係仲有 好多內地來港產子ka 呢?

王國長老

今年多唔多得過2000 金龍年?
呢一年真係勁多人出世!!

原文章由 麟媽媽 於 07-10-17 12:29 硐表
今年多唔多得過2000 金龍年?
呢一年真係勁多人出世!!

應該多過.  舊年都好似多過金龍.

我就最好喇, 金龍一個, 金豬一個, 中間仲有個金馬.

軍魁星

我都係金龍一個, 金豬一個, 同亞女爭完過兩年再要同亞仔爭

原文章由 軍魁星 於 07-10-17 14:25 硐表

應該多過.  舊年都好似多過金龍.

我就最好喇, 金龍一個, 金豬一個, 中間仲有個金馬.

醒目開學勳章

出生數目
('000)

63.3
59.3
53.0
51.3
54.1
48.2
48.2
47.0
49.8
57.1
65.6

110.9
112.5
114.6
107.6
101.1
91.8
88.2
82.7
82.5
79.1
79.8
80.3
82.3
83.6
79.8
78.5
80.0
81.0
82.0
85.3
86.8
86.1
83.3
77.3
76.1
71.6
70.0
75.4
69.6
67.7
68.3
70.9
70.5
71.6
68.6

weisscarton

Thank you for sharing the information.  

D出生率真係唉.....四十年小一半

但點解我哋細個唔洗爭學校嘅呢?

[ 本文章最後由 fishmum 於 07-10-18 07:29 編輯 ]

Because economy is not good and parent are busy to earn a living.  Now parent are more educated and will try to select a better school to the kid.

Chelsea

原文章由 fishmum 於 07-10-18 07:27 硐表
weisscarton

Thank you for sharing the information.  

D出生率真係唉.....四十年小一半

但點解我哋細個唔洗爭學校嘅呢?

醒目開學勳章 王國長老

嘩, 出年08年wor, 睇報紙仲話d人爭住生888, 而家經濟又穩定, 人人都有信心, 我睇出年仲犀利!
原文章由 chelsea 於 07-10-18 10:36 AM 硐表
Because economy is not good and parent are busy to earn a living.  Now parent are more educated and will try to select a better school to the kid.

Chelsea

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-18 23:21 硐表
嘩, 出年08年wor, 睇報紙仲話d人爭住生888, 而家經濟又穩定, 人人都有信心, 我睇出年仲犀利!

888 means 2008 , 8 月 8 日, right ?
但系出年系鼠年 wor , well, 我估要生的話唔計物生肖的 right ?

原文章由 rubymo928 於 07-10-20 01:28 硐表

888 means 2008 , 8 月 8 日, right ?
但系出年系鼠年 wor , well, 我估要生的話唔計物生肖的 right ?

07年結婚人數創近年新高(五萬對), 08年出生率應該高啦.

唉......唔好話爭入學校, 醫院嘅床位都唔夠啦......
明年細b出世, 好彩我三個都係仔,
可以同阿哥同一間學校, 唔使煩!

原文章由 Charlotte_mom 於 07-10-18 23:21 硐表

原文章由 easiness 於 07-10-24 14:13 硐表
唉......唔好話爭入學校, 醫院嘅床位都唔夠啦......
明年細b出世, 好彩我三個都係仔,
可以同阿哥同一間學校, 唔使煩!

上星期剛到港島區碼麗探人,生完BB要睡帆布床。

聽說此医院也被大陸婦攻陷,有個大陸大肚婆在医院地下已叫救命,入到去30分鐘生出。

王國長老

咁得人驚?!有親戚年尾係QM生BB,
希望佢有床位,訓帆布床真係屎得囉!
真係唔抵得d人半粒鐘就生得?!
當年我痛左鬼咁耐最終挨一刀!

原文章由 judy 於 07-10-24 14:53 硐表

上星期剛到港島區碼麗探人,生完BB要睡帆布床。

聽說此医院也被大陸婦攻陷,有個大陸大肚婆在医院地下已叫救命,入到去30分鐘生出。

咁以前個李局長做乜鬼要猛咁殺校呢?
‹ 上一主題|下一主題