用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友唔鐘意個老師, 可以點 ?
樓主: Daisy媽咪
go

小朋友唔鐘意個老師, 可以點 ? [複製鏈接]

原文章由 Daisy媽咪 於 07-10-20 12:11 硐表

各位,
多謝你們你意見, 亞女既情緒, 我覺得有d係天生, 我倆公婆關係都和諧, 不過只是聚少離多, 因為老公不在香港 ! 再家上有個細佬, 奈何佢又有少許語障, 對我來說每晚放工再照顧他們真係有d壓力同心力絞碎, 不過 ...

各位,
收到你們的意見, 我已email 比個老師同班主任, 因為班主任一年班都係佢班主任, 比較了解佢既性格.  在email 中, 我道歉同時要求約見那位老師一起面談, 但email 已出了個多星期, 但她都未有回覆, 而班主任就已致電給我, 她說小女是有些問題, 但已比一年班時有改善, 叫我不要太擔心, 至於另一位老師的投訴, 就留待那位老師直接覆我, 但至今她亦未有任何回覆 !

我應點做呢 ? 再打email 問佢 ? 定打電話搵佢 ?

原文章由 Daisy媽咪 於 07-10-29 09:56 硐表

各位,
收到你們的意見, 我已email 比個老師同班主任, 因為班主任一年班都係佢班主任, 比較了解佢既性格.  在email 中, 我道歉同時要求約見那位老師一起面談, 但email 已出了個多星期, 但她都未有回覆, 而班主任就 ...

daisy媽咪,
見到你前面提到個女會反鎖自己,我個女今年都有同類事,,,,但係源自工人接手照顧開始,,,,,,
我個女性格或者同daisy有d似,唔係唔識講,係佢唔想講太多,明明知佢唔開心,佢可以話自己"無野",今日功課特別多,就特登熄晒燈去做功課(工人打電話同我講).....早排數學堂寫寫吓手冊個女重突然喊,老師問佢咩事,佢話好多功課驚今晚做唔完,佢咁大個女都未試過咁......
我絕對鼓勵你主動d去搵老師,因我自己都係一個咁o既家長,我個女見老師多過見我(我一星期只見到個女兩日),唔係話乜都叫老師攪掂,但佢必會對你小朋友有一定留意先會作出"投訴"!
其實今年中文科真係深左,我個女以往中文最好,今個學期明顯見到中文有關閱讀的功課真係深,測驗成績都大跌,可能你個女受唔到壓力.....
不過若daisy真係表明係唔鍾意個老師,你亦不妨由得佢多向你提出對呢個老師的睇法,俾佢發洩吓,唔好吓吓去駁佢,只少俾daisy先覺得你係體諒佢,慢慢再加以輔導佢應該點去同老師相處!
~~~My dogs Phoebe,Minnie,Ah Bert and Rico~~

原文章由 cameo 於 07-10-31 03:43 硐表

daisy媽咪,
見到你前面提到個女會反鎖自己,我個女今年都有同類事,,,,但係源自工人接手照顧開始,,,,,,
我個女性格或者同daisy有d似,唔係唔識講,係佢唔想講太多,明明知佢唔開心,佢可以話自己"無野",今日功課特別多,就 ...

終於等到老師打電話比我, 傾完後, 更體諒亞女日日要對住個老師真係好慘, 我都唔知點幫佢 !

可否詳細講下????

回覆 #23 Daisy媽咪 的文章

可否詳細講下????

Daisy媽咪,
我去年教過你女兒一段時間,當時她活潑可愛,與同齡女孩沒甚麼分別.我晚上去你家,她還特意穿上漂亮的裙子及高跟鞋給我看,我常被她逗笑!很多小朋友在成長中都會到障礙,是否你太緊張呢?
‹ 上一主題|下一主題