用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 想問: 油麻地YMCA 游泳班
go

想問: 油麻地YMCA 游泳班 [複製鏈接]

各位媽咪:

想問下油麻地YMCA 游泳班好唔好?
通常1 個教練對幾多位小朋友?
另外池水有幾深?
而家諗住幫囡囡報一條龍游泳班, 會唔會好多人報呢?
pls advice.
   0    0    0    0

有冇人可以幫下我呀

原文章由 gigibb 於 07-10-16 00:00 硐表
各位媽咪:

另外池水有幾深?
pls advice. ...

我個女舊年報咗尖沙咀 YMCA,老師同助教各一個,但要照顧成10個小朋友。

若然是抱着讓小朋友試吓玩水,令他們唔怕水都 ok,若然是想學識游水的話,則比較困難。45分鐘課時連更衣熱身兼上堂,每人真正學水的時間也不到10分鐘。咁又點會學識?

所以今年我自己找了私人教練,由七月學到宜家,個女都好快上手,已學識自由式了,家陣學懂了一半蛙式。不過天氣開始凍了,我仲考慮緊是否繼續讓她學!

我識兩個朋友, 1個報一條龍游到蝶式準備開始就停左, 純私人問題!
另一個報8堂一課程, 1對8至10, 不過佢報星期一至四下午兩三點果隻, 通常到只是1對4左右. 依家仲學緊蛙式.
我仔都有報8堂一課程, 試過1對6, 1對7(平日)(佢之前跟過私人教練教左蛙式同自由式), 去到YMCA個SIR執姿勢執餐4, 差D頭一個課程升唔到班. 學埋背泳就無學, 純私人問題唔學蝶式!
曾與YMCA其中一個亞SIR傾過, 佢話入去教既都要上堂同考試, 上堂學正統教法, 考試合格才可教.
游完水上水時可以捉住教練問孩子的進度, 佢地一定要答你!
游完水上水唔夠幾步路就係更衣室.
有暖水池, 而且成個泳池有暖氣, 我每次都坐起池邊等仔同睇佢學, 越坐越熱. 池邊有十多張椅供家長坐!

原文章由 gigibb 於 07-10-16 00:00 硐表
各位媽咪:

另外池水有幾深?
pls advice. ...

My girl has learnt 4 styles there in 一條龍游泳班 for about 3.5 years.  So far I think OK, as can keep on swimming for the whole year & teachers are serious in correcting the gestures of the kids.

1 個教練對幾多位小朋友?>> for Sunday class, more kids, peak in 1 to 8 kids for Elementary class, but for Intermediate onwards, 2 or 3 coaches for ~ 16 to 18 kids. Max.i is 1 to 8.

另外池水有幾深?>> the deepest, for Elementary/Intermediary/Higher, max ~ 1M, for the Highest class, ~ 1.2 or 1.3M.

一條龍游泳班, 會唔會好多人報呢?>> many but may try in the winter, normally less people join sometimes even 1 to 1 or 2 for Elementary class tim ar :

多謝各位媽咪比o禁多意見
我都希望我囡囡可以keep 住學游水, 至少好似你地o禁學哂4式, 你地d 小朋友真係好叻呀
‹ 上一主題|下一主題