用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPD interview schedule
樓主: WD40
go

DBSPD interview schedule [複製鏈接]

你地係咪去DBSPD 個網頁呢?  
係Download果欄既school calender, check 11月份就會見到架喇!

http://www.dbs.edu.hk/dbspd/index.php

OnHo

原文章由 CheCheMan 於 07-11-1 08:48 硐表
Hi OnHo,

Thanks for your info.  However, I couldn't find the info fr the website of DBS's calendar!!!

Anyway, if the 2nd interview take place from 19 Nov, that means we may receive the letter fr 9 N ...

Got it!

Thanks

原文章由 OnHo 於 07-11-1 14:30 硐表
係Download果欄既school calender, check 11月份就會見到架喇!

http://www.dbs.edu.hk/dbspd/index.php

OnHo

Yeah...I got it.  

But do u know when they start to distribute the letter/notice to inform parents for 2nd interview?

Of if any one here got the letter/notice, pls inform us and let us to share happiness w/ u.

Good luck to you all.

原文章由 OnHo 於 07-11-1 14:30 硐表

OnHo

我估大家之前可能係去左中學既網頁, 所以至搵唔到有關資料!

雖然我唔係學校既代表, 但依我大膽估計, 學校今日剛完成第一期測驗, 又要忙呢個星期日既school fete, 所以都應該未有空間可以出任何Grade1 既2ND IN通知信!  但估計下星期尾之前或會有聲氣, 所以如果有人收到信, 一定要上黎同大家報告一下!  依去年經驗, 編號愈細, 2ND IN既日子愈早!

希望我同大家一樣可以收到2ND IN 通知信!

OnHo

原文章由 CheCheMan 於 07-11-2 08:46 硐表
Yeah...I got it.  

But do u know when they start to distribute the letter/notice to inform parents for 2nd interview?

Of if any one here got the letter/notice, pls inform us and let us to share happ ...

Hi OnHo,

好多謝你過咁多料俾我地.  我都希望我地囝囝係明年DBS G.1度做到同學仔啦

BTW, 我都想知如果無宗教信仰, 係咪會難入架?  定真係純睇小朋友表現同 "質地"??  其實我真係好想知 DBS到底要求 d 咩類型小朋友? 要 active ? creative ?? 勤力 ??? 成績好???  獎多???? 定係...???? 好似好難捉摸咁

原文章由 OnHo 於 07-11-2 15:39 硐表
我估大家之前可能係去左中學既網頁, 所以至搵唔到有關資料!

雖然我唔係學校既代表, 但依我大膽估計, 學校今日剛完成第一期測驗, 又要忙呢個星期日既school fete, 所以都應該未有空間可以出任何Grade1 既2ND IN通知 ...

Hi, WD40,

我大仔仔去年係以一個沒有相同宗教背景,
而爸爸亦非舊生的身份而幸運地可以進入呢間學校讀書!
So far, 佢好enjoy dbspd生活, 攪到弟弟都話好想學哥哥咁
可以入到呢間學校讀書!  我係一個在職媽媽, 所以亦唔似得有d人
話housewife會有著數!  我地屋企並非有甚麼雄厚家底既家庭,
所以我估學校都係睇個小朋友個人能力大d, 亦因為咁, 我為細仔都報考左不少於6間DSS/Private school以備不時之需!

OnHo

原文章由 WD40 於 07-11-2 21:51 硐表
Hi OnHo,

好多謝你過咁多料俾我地.  我都希望我地囝囝係明年DBS G.1度做到同學仔啦

BTW, 我都想知如果無宗教信仰, 係咪會難入架?  定真係純睇小朋友表現同 "質地"??  其實我真係好想知 DBS到底要求 d  ...

Dear OnHo,
I believe yr elder son must be very smart! Is he very talkative? I think he should have something really outstanding! Can you share with us pls!
Thank you
Honeybmummy

其實我大仔仔並無甚麼"特異功能", 當時未識游水,
又無攞過甚麼公開賽既獎項, 只係响2ND IN時, 我係介紹佢果陣,
同headteacher講過佢已掌握"乘數概念", 自發性地熟讀"九因歌", 例如問佢一罐汽水$6,咁6罐汽水呢?佢會識得答$36, 之不過, 我地離開左間房之後, 仔仔話無人問過佢任何數學問題, 所以我諗其實都無MUD關係, 最緊要係佢之後可以一個人從容D去面對個INTERVIEW BOARD同俾適當反應!

OnHo

原文章由 honeybmummy 於 07-11-2 22:37 硐表
Dear OnHo,
I believe yr elder son must be very smart! Is he very talkative? I think he should have something really outstanding! Can you share with us pls!
Thank you
Honeybmummy

[ 本文章最後由 OnHo 於 07-11-3 07:26 編輯 ]

Dear OnHo,

Thanks so much for your sharing.  其實我地ge 背景好相同.  聽到你咁講, 我都好安慰.

我地今日去左見CKY.  成個flow安排得好好, 我囝囝都好enjoy.  你有無報CKY?

Anyway, good luck to us la~

原文章由 OnHo 於 07-11-2 22:07 硐表
Hi, WD40,

我大仔仔去年係以一個沒有相同宗教背景,
而爸爸亦非舊生的身份而幸運地可以進入呢間學校讀書!
So far, 佢好enjoy dbspd生活, 攪到弟弟都話好想學哥哥咁
可以入到呢間學校讀書!  我係一個在職媽媽, 所以亦 ...

OnHo,

我想多口問一句, 你大仔要唔要補習? 我有個朋友的小朋友今年入讀, 佢話課程教得好快

原文章由 OnHo 於 07-11-3 07:25 硐表
其實我大仔仔並無甚麼"特異功能", 當時未識游水,
又無攞過甚麼公開賽既獎項, 只係响2ND IN時, 我係介紹佢果陣,
同headteacher講過佢已掌握"乘數概念", 自發性地熟讀"九因歌", 例如問佢一罐汽水$6,咁6罐汽水呢?佢會 ...

Hi, KelvinMaMa,

我仔仔無補習, 我諗暫時都無呢個需要住, 事實上一年分三個term, 第一個term既assessment成績話唔計分住, 所以...
我都係想佢enjoy下個小學生活先, 有12年俾佢去投入, 唔駛咁急去谷佢啩!

OnHo

原文章由 KelvinMaMa 於 07-11-3 21:05 硐表
OnHo,

我想多口問一句, 你大仔要唔要補習? 我有個朋友的小朋友今年入讀, 佢話課程教得好快

OnHo,

有你派定心丸都好d, 希望有幸入2nd in la.

原文章由 OnHo 於 07-11-3 23:07 硐表
Hi, KelvinMaMa,

我仔仔無補習, 我諗暫時都無呢個需要住, 事實上一年分三個term, 第一個term既assessment成績話唔計分住, 所以...
我都係想佢enjoy下個小學生活先, 有12年俾佢去投入, 唔駛咁急去谷佢啩!

OnHo ...

回覆 #1 KelvinMaMa 的文章

請問妳們的兒子面試完之後,有沒有說難或簡單啊?

我兒子最近才說他覺得男拔的題目有點難

當日亞仔都說得出玩過什麼, 我想比九龍塘較容易.

原文章由 HITOMI 於 07-11-4 19:39 硐表
請問妳們的兒子面試完之後,有沒有說難或簡單啊?

我兒子最近才說他覺得男拔的題目有點難

仔仔都係話dbspd比九龍塘容易, 但比禮賢難d,(兩日內佢要in3間學校), 但話最鍾意係可以跟哥哥一齊返學就最好, 事關dbspd個climbing frame係佢至愛!

OnHo

原文章由 KelvinMaMa 於 07-11-5 00:16 硐表
當日亞仔都說得出玩過什麼, 我想比九龍塘較容易.

Hi, WD40,

Sorry咁遲至回應你!
剛剛昨日幫忙完個school fete, 成個人"散晒"!但好好玩, 聽講好似比之前既成功!安樂晒!  你同仔仔有無抽時間去感受一下個氣氛呢?

其實, 除左DBSPD之外, 我仲幫仔仔報考左英華,  KTS, 禮賢, SFA, 同埋APS... 事關DBSPD講明有哥哥係度讀, 都唔一定收個弟弟, 所以要保險d, 考定d比較好既小學....

我無考CKY, 只因為我唔熟呢間學校, 唔係話間學校唔好, 我都有朋友既小朋友係CKY讀得開心!

係呢, 如果估計無錯, 大家祇該呢個禮拜中至尾開始收到2nd interview既通知信, 事關據消息人士透露, 校長已開始睇"入圍者"早前所交既portfolio, 三百份
所以... ...祝我同大家一樣好運!

OnHo

原文章由 WD40 於 07-11-3 20:21 硐表
Dear OnHo,

Thanks so much for your sharing.  其實我地ge 背景好相同.  聽到你咁講, 我都好安慰.

我地今日去左見CKY.  成個flow安排得好好, 我囝囝都好enjoy.  你有無報CKY?

Anyway, good luck to us la~

...

[ 本文章最後由 OnHo 於 07-11-5 21:12 編輯 ]

Hi all,

I've participated the fete with my son.  He enjoyed it quite a lot and alway asked me if he can get in DBS.  Oh...it's quite difficult to tell him but just let him know that we are waiting for further notice :

OnHO, thanks so much for your information and sharing.  Sincerely wish our boys could have chance to get in and to be classmates next year la

大家好!

:) 事關據消息人士透露, 校長已開始睇"入圍者"早前所交既portfolio, 三百份   
所以 ... ...祝我同大家一樣好運!

Hi OnHo

Really thks for your sharing.  My son and I joined the school fete as well.  It's funny and enjoyable.  In these days, he told me I liked DBS more than other schools.  Hope we can recieve the 2nd int letter soon.

Linda

原文章由 OnHo 於 07-11-5 07:56 硐表
仔仔都係話dbspd比九龍塘容易, 但比禮賢難d,(兩日內佢要in3間學校), 但話最鍾意係可以跟哥哥一齊返學就最好, 事關dbspd個climbing frame係佢至愛!

OnHo

If so, then the Principal shall have an idea abt the selected candidates.  On the other words, he may choose some from the 300 candidates for P.1 basing on the portfolio and basic information provided.

To my own view point, the Principal may has his own perception before 2nd interview.    If what I guess is correct, then......anyway, just do our best if we luckily get into 2nd interview la~

原文章由 見習爸爸 於 07-11-6 10:58 硐表
:) 事關據消息人士透露, 校長已開始睇"入圍者"早前所交既portfolio, 三百份   
所以 ... ...祝我同大家一樣好運!
‹ 上一主題|下一主題