用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有冇好似我個仔甘沉迷電腦的.
go

有冇好似我個仔甘沉迷電腦的. [複製鏈接]

我個哀仔一放學後返到屋企,甚麼都不做就馬上開電腦, 佢好鍾意電腦, 好多電腦嘢都識, 成日坐在部電腦旁都可以, 叫佢溫習同做功課就真係好勞氣, 唔知有冇好似我個仔甘, 分享吓教吓我可以點做, 我好驚佢太沉迷部電腦呀.
   0    0    0    0

你可以set 一個密碼, 小朋友冇密碼是開不到電腦的。然後規定做完功課才可玩電腦15 -30 分鐘, 不合作就冇得玩。

原文章由 laiman 於 07-10-10 18:07 硐表
我個哀仔一放學後返到屋企,甚麼都不做就馬上開電腦, 佢好鍾意電腦, 好多電腦嘢都識, 成日坐在部電腦旁都可以, 叫佢溫習同做功課就真係好勞氣, 唔知有冇好似我個仔甘, 分享吓教吓我可以點做, 我好驚佢太沉迷部電腦 ...

簽名被屏蔽

醒目開學勳章

hi,

agree!!set password,未做好功課及温好書無得玩!!我个仔嘅琴miss叫我千祈無好俾佢沉淪係電腦或游戲机上,佢之前有幾个学生就因為沉淪咗,已經無跟佢学琴,日日自閉在家中,父母都無符!!

yuk hei mun

原文章由 00adafan 於 07-10-10 23:43 硐表
規定上學時間(星期一至星期六)不准玩,星期日便可以任玩,(當然要溫好書)!

原文章由 00adafan 於 07-10-10 23:43 硐表
規定上學時間(星期一至星期六)不准玩,星期日便可以任玩,(當然要溫好書)!

Yes agree and I am doing the same thing
‹ 上一主題|下一主題