用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 屯門奧斯卡幼稚園
樓主: finger
go

屯門奧斯卡幼稚園 [複製鏈接]

Re: 屯門奧斯卡幼稚園

hi janetc
雞蛋盒 is older, for the boat is the notice in chinese (as i remember), anyway if you have any news from Ms. Lee, please let me know.  thanks!!
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

Hi veroshea,
Ms. Lee said the notice is only for half-day student.  Full-day student will make the boat in school.
Thanks!
與其有時間去可惜~ 不如用時間去珍惜~ 珍惜眼前人 :-)

jantec
i see, thank you.  What about the picture, did you give it to them, they said return by surprise???
~不要計較生命中不足的地方, 反要珍惜生命裹擁有的一切~ ~ 我們往往忙於計劃明天, 卻忘記珍惜今天巳擁有的, 彷彿我們從未好好活在今天~ ~ 不要窮盡一生去賺取財富, 最終只會耗盡財富去重整健康 ~

Haven't receive any surprise yet. I guess they will draw/write something in picture or related Mother Day.  U should try to put the picture (w/ envelope) in veronic school bag.  Maybe they do 美勞 in Thur or Fri.  Don't miss the chance and should keep it for good memory ma!

Dear all fans,
我同囡囡報左N1 a.m.了.
從主任,老師+老公的觀察及意見,覺得都係俾囡囡讀主流班打好基礎先,如社交,說話,學習...等等. 我都應同,因為佢仲講緊bb話. 或者睇佢進展如何,k1才考慮轉國際班吧.
小婦人,牡丹:我囡囡N1同你地囡囡做唔成同學,就IK1啦.

I scanned and emailed the b'day party picture to U.  Please check your email a/c.
I asked my son about the activities for 放船仔.  He said he's very happy and didn't know who fold the boat to him (Oh....not hand-made by himself ).
I'm very lucky to save my time to design how to fold the boat.  How about your boat U designed? What's material?  

hi
你地收唔收到採排通告呀?及升班通告,真係煩我都未知點揀?k.1 or 1k1好煩好煩好煩呀!!!!!!!!!!!!!!!!!不過開心收到mother day's card,晝到似打風,不過我唔係好明k.1有分幼兒部及幼稚園部$1500/1650.你地點揀呀?

Hi Zippy,
我都係個句,你有工人,可以俾Chloe讀half-day國際班. Don't worry la. I totolly agree with her teacher. Chloe has good potential to learn more english. 唔好'晒'左佢.

我都好開心收到mother day's card. 這是我第一張收到的,因舊年sars停學. 張card係butterfly,有仔仔張心心相ka.

依我記憶:
(幼兒園部)
半日主流班N11,650
半日國際班N1,IK1-IK32,250
全日主流班N1N,K1N-K3N2,995
全日國際班IN1N,IK1N-IK3N3,595
(幼稚園部)
半日主流班K1-K31,500

總之幼稚園部只辦半日主流班. 其餘的歸幼兒園部.

Hi all fans,
我兩個一齊讀書la,好鬼重皮. 亞妹決定讀半日主流班N1(2nd term). 亞哥現讀全日國際班,好唔好轉佢讀半日國際班呢,慳左d $足夠亞妹讀書. 但亞哥現讀得好好,好開心,下晝又可學中文+學好多野,有sleeping,生活有規律,獨立.
想問大家,我應該點揀呀?

Hi veroshea,janetc,小婦人:
hi我

janetc , zippy and all

我又係煩緊讀 IN1 or N1 , hailey雖然返學半個月已跟到進度,好多東西可以自己做, 返到屋企好開心有時又中又英都唔知佢講乜, 因她說話始終不太多又細聲, 所以我想新學期轉 N1 學多些中文, 可是我隻佬要讓她繼續讀國際班, 好煩!!!

zippy
你有工人湊唔讀full day 而且學費好讀呀!
至於小學我都煩緊, 唔知屯門有冇直資小學呢?
天水圍李宗得都會考慮始終要俾$讀又冇私校咁貴.

janetc
最令我不滿校車居然經常遲到9:15至到學校, 行到入去已經9:20已經冇早操做, 又要洗手又要放書包, 最後我決定自己送返學, 放學照跟校車.
你找到游泳班未呀?
有冇考慮過私人教練?

hi all:
你地好~!我都想加入你地呢個topic~唔知可以嗎~?
我個女彤彤歲半喇~11月就夠2歲~~
我而家煩緊佢入幼兒園o既事~~
我早幾日都有去過oscar參觀過~
我認為無論學費同學校環境.老師同學生方面都好好~
而家還在考慮當中............~
我想知道呢間幼稚園更多o既事~
唔知有無mami可以話我知呢~?
如果2歲入學,面試時會問d咩~?
我好緊張個女~~
請唔好嫌我過於多問而感到煩腦~!!
有勞~!

Hi bb2002,
Sure welcome U to join us la!
我個女10月出世就夠2歲,同你囡囡差不多.
我剛剛決定左(看引文).
你想知道呢間幼稚園更多嘜野事呀,睇下我知唔知.  
janetc 寫道:
Dear all fans,
我同囡囡報左N1 a.m.了.
從主任,老師+老公的觀察及意見,覺得都係俾囡囡讀主流班打好基礎先,如社交,說話,學習...等等. 我都應同,因為佢仲講緊bb話. 或者睇佢進展如何,k1才考慮轉國際班吧.
小婦人,牡丹:我囡囡N1同你地囡囡做唔成同學,就IK1啦.

janetc:
多謝你熱情款待~
我真係有好多問題架~~
你同你囡囡報左n1.咁你幾時開學~?
因為我個女11月中2歲.老師話最好12月先開學,
但我想佢讀全日.(我搵工做)
留位費要$500幾.老師話如果唔付留位費.
到時開學.全日班full左,就會轉佢有空位o既班度.
咁我應該點好呢~?
因為我仲考慮當中..........
我又怕到時全日班full晒~~
仲有.校服問題.
n1同k1~k3o既校服有無唔同~?
如果佢升k1要唔要另買~?
造校服又要幾$$~?
n1面試係點樣~?
我想知詳情~
有勞~!

請問你地係咪多數都o係屯門住先比仔女入讀呢間幼稚園呢~?
我住元朗.
我林住彤彤開學後由mami湊.(如果佢返全日.都唔洗湊好耐)我外家住龍門居.
但如果我比彤彤坐校車.請問車費要幾多~?
呢間學校有無學費津貼之類~?
唔該~

Hi bb2002,
你有冇問過如果先報全日班,到時囡囡唔適應可否轉回半日班?
校服問題:
n1同k1~k3o既校服有無唔同~?N1只著運動衫
如果佢升k1要唔要另買~?~?運動衫+校服
造校服又要幾$$~?夏天服,每樣要$100-$150,問學校最準
n1面試係點樣~?N1遊戲中觀察

請問你地係咪多數都o係屯門住先比仔女入讀呢間幼稚園呢~?
我係

校車問題:最好問學校

希望幫到你.

Hi Janet, Zippy & all,

我終於決定報原校 repeat ik1, 但轉讀全日班. 雖然有工人, 但是學校生活始終比較有規律, 工人好就話jer, 好似我o個個粗心大意ke, 就真係唔多放心, 同埋半日國際班中文認字都略遜一點, 讀全日班, 報小學可以多d choice lor.  如果chole 報ik1, 可能同veronic一班, 不過唔知會唔會同group le?

janetc, 隻船仔係用發泡膠made ke 噴射船, 唔錯ka, 不過miss lee 話返抵學校就比其他小朋友 broke 咗    , 細路仔就係 咁 ka la,   

我張mother's card無相ka, 可能因為我只俾得張學生相佢, 太細cut唔到la, 不過veronic話張card唔係送俾我ka, 係佢自己ka wor, 真係俾佢激死   

打咗almost 一個鐘先打完, 我真係要俾多d心機練好d中文打字先得   

Hi! All Ma Ma,

我女兒本讀另一間幼稚園, 現不想再受工人氣, 所以想幫女兒轉校(因為現讀的學校在5:30必須帶走), 而聽聞oscar又是一間不錯的學校, 又可延展到7:00p.m.(全日班), 所以我想各位Ma Ma 幫忙提供一些資料, 我是想轉IK2的, 可否提供一些課程內容給我參考, IK1課程內容也好。另希望提供每天的上課程序。十分感激。

Hi VanessaMeMe,
真係唔好意思,我都冇課程內容及每天的上課程序表,我問過主任好多次,她說遲些會有,直至現在都冇. 你都係最好打電話直接問主任叫她提供給妳. 如果佢比妳,妳fax比我呀!
Oscar Tel. No. : 2440 9790
Oscar Website :  Oscar

All fans你地有冇呀? 有就醒比我.

Hi! janetc,

多謝妳的回應, 請問能否講下妳對應學校的意見呢?

THKS!

係law,決定報原校 repeat ik1,好過比佢夾硬上. 讀全日,中文好d,亦方便你照顧佢地. 我尋日上bk,仔仔見到veronic張相即講佢個名,睇黎妳囡囡都好多fans喎.

母親節我老公好識做,叫仔仔買花比我同婆婆,講埋d sweet sweet,搞到我地鬼咁開心,算佢啦.

我開頭時都打咗almost 一個鐘先打完,而家打得多先好d. 中文打字真係要俾多d心機練好d先得ka. 另外,我睇你個email reply就死機,唔知點解,唔通有virus.

Hi Vanessameme,
我要求好低,只要仔仔讀得開心,唔係一舊雲返黎就得.
而佢真係讀得好開心law
老師好好. 學校admin麻麻,有待改進.

Hi! janetc,

我想請問妳這校的老師是否細心?有沒有定期告訴妳仔仔在校的情況?在英文方面是否有很大的進步呢?

Thks!
‹ 上一主題|下一主題