用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無小朋友從前面試時. 唔肯出聲. 學校收了...... ...
go

有無小朋友從前面試時. 唔肯出聲. 學校收了...... [複製鏈接]

相反全部回答卻唔收呢?  是什麼學校呢?

我小朋友好多事都識同明. 但心情飄忽. 不是常常肯回答及講謝謝或再見等. 有時甚至講no no no. 面試實凍過水:cry: 雖則話平常心. 但.........
   0    0    0    0

你都唔駛咁擔心,我個小朋友舊年都係K1面試,見左大約8間, 佢全部都唔答問題, 只係一直望住我, 但最後都有3間收佢(o個3間都係好的學校). 我諗只要你幫佢打扮得整齊清潔, 當佢唔答問題時便同老師講佢o係袙生的地方便會怕羞d, 其實老師都見怪不怪, 所以都唔需要太擔心.

不過你可能要做多d功課, 了解下o個間學校的資料, 當小朋友唔合作時, 可以講下你點解鍾意間學校等等, 咁樣唔會令場面太冷清, 又可以表示你的誠意.....

講真, 真係用平常心....加油!

原文章由 ysnmama 於 07-10-10 08:47 硐表

我小朋友好多事都識同明. 但心情飄忽. 不是常常肯回答及講謝謝或再見等. 有時甚至講no no no. 面試實凍過水:cry: 雖則話平常心. 但......... ...

不用擔心, 我個仔當年interview時, 雖然有2歲4個月, 但由於佢較遲先識講說話, 他interview 了6間kindergarten, 沒有一次有說過話(因他仍不懂說話), 但都有5間收了他!

kibb and Adrian_mom,

多謝你地的分享及鼓勵. :

Don't worry too much.  As long as the kid understand
what the teacher wants her/him to do and can follow
instructions, she/he will be fine.  Be polite and keep
smiling, dress up neat and clean and be relaxed.

原文章由 Adrian_mom 於 07-10-10 16:18 硐表
不用擔心, 我個仔當年interview時, 雖然有2歲4個月, 但由於佢較遲先識講說話, 他interview 了6間kindergarten, 沒有一次有說過話(因他仍不懂說話), 但都有5間收了他! ...

原文章由 ysnmama 於 07-10-10 08:47 硐表

我小朋友好多事都識同明. 但心情飄忽. 不是常常肯回答及講謝謝或再見等. 有時甚至講no no no. 面試實凍過水:cry: 雖則話平常心. 但......... ...

I'm facing the same problem with u 'ysnmama', my baby is so talkative at home, but she is too shy to even say hello when she went out.......    I'm so worry about the interview...

ME TOO....

但我都係平常心, 考到就考, 考唔到, 我都要報定d for 後備

原文章由 aminafy 於 07-10-10 22:59 硐表

I'm facing the same problem with u 'ysnmama', my baby is so talkative at home, but she is too shy to even say hello when she went out.......    I'm so worry about the interview.. ...

醒目開學勳章

我也遇上同樣的問題!
可能這就是"trouble two"的階段,很反叛,玩玩具也不能專心坐定定玩....所以很擔心interview時的表現!

請問在interview前的這段日子,可以做些甚麼幫幫小朋友呢?

原文章由 utopian 於 07-10-11 03:30 硐表
我也遇上同樣的問題!
可能這就是"trouble two"的階段,很反叛,玩玩具也不能專心坐定定玩....所以很擔心interview時的表現!

請問在interview前的這段日子,可以做些甚麼幫幫小朋友呢? ...

我之前都擔心緊,,,因阿b又係係d陌生人面前唔肯講野,連bye bye, hello都唔肯講,直頭呆左!!!無哂表情!!
(但成日同d死物,如:爽身粉,狗狗,火車講byebye囉! )

睇到你地咁講我都定d!!!

[ 本文章最後由 火火火火 於 07-10-11 04:16 編輯 ]
徵:m碼片/所有牌子的3號或1+奶粉(自用的)

原文章由 火火火火 於 07-10-11 04:08 硐表

我之前都擔心緊,,,因阿b又係係d陌生人面前唔肯講野,連bye bye, hello都唔肯講,直頭呆左!!!無哂表情!!
(但成日同d死物,如:爽身粉,狗狗,火車講byebye囉! )

睇到你地咁講我都定d!!! ...

嘩, 原來咁多bb都係咁, 有時真係好激氣...

原文章由 aminafy 於 07-10-11 08:54 硐表

嘩, 原來咁多bb都係咁, 有時真係好激氣...

回想起上年我跟你們一樣都是很擔心仔仔面試的表演,於是乎報了七、八間幼稚園以防萬一,結果是................每一間都收了仔仔,而據我所知我有些朋友的情形亦是一樣就是間間都收,所以其實都不用太緊張。

其實好睇你想考邊類學校嘅, 有些學校喜歡收大仔及情緒穩定的, 他們較容易教導, 表現也較佳. 有些學校揀選家長--背景和理念相同, 孩子表現不是最重要, 有些學校其實收生不足, 只要你去報, 就會收! (留意概覽中學校總學額及學生人數一欄就知喇!)

我都好緊張呀, 雖然報了5-6間, 但只有2-3間是十分心儀的. 即係一半一半機會啦. 好擔心.

有時面試就係睇當時BB的表現, 我個仔面試將會足2歲, 我都唔太expect佢會點講野lor, 只希望佢合作啦. 有時我叫佢講佢就講 (念口黃), 而HELLO, BYE BYE就一定講. 亦有時佢自己會讀哂d動物, 車車, 字母, 物件, 人物, 數字出黎. 但就唔一定係interview既內容吖麻. 都唔知到時發揮成點.

都係果句: 平常心啦.

我個女剛考完一間學校的k1, 佢有講野呀, 不過答錯晒 ..果d係好間單的問題, 問顏色同生果, 平時都識答, 唔知點解果日答錯晒...係唔係唔出聲會好過出聲呢 ???

原文章由 Ng360 於 07-10-11 13:43 硐表
我都好緊張呀, 雖然報了5-6間, 但只有2-3間是十分心儀的. 即係一半一半機會啦. 好擔心.

有時面試就係睇當時BB的表現, 我個仔面試將會足2歲, 我都唔太expect佢會點講野lor, 只希望佢合作啦. 有時我叫佢講佢就講 (念 ...

醒目開學勳章

原文章由 mimi1102 於 07-10-16 11:50 硐表
我個女剛考完一間學校的k1, 佢有講野呀, 不過答錯晒 ..果d係好間單的問題, 問顏色同生果, 平時都識答, 唔知點解果日答錯晒...係唔係唔出聲會好過出聲呢 ???

...

都唔係既,佢答即係有反應啦,亦表現左小朋友夠主動及自信

我都驚女女會唔出聲,佢04年12月出世,比人大,希望唔好太失禮就得,見你地咁講都放心d~

我囝囝好細胆,見到陌生人就唔出聲,我都好担心佢interview唔出聲.有冇好方法
原文章由 natalielin 於 07-10-17 01:30 硐表

都唔係既,佢答即係有反應啦,亦表現左小朋友夠主動及自信

我都驚女女會唔出聲,佢04年12月出世,比人大,希望唔好太失禮就得,見你地咁講都放心d~

我有2個朋友嘅仔女去考出名幼稚園, 2個小朋友都無答過任何問題, 個女仔無出聲答但就攞啱咗件玩具, 而另1個就由頭到尾都無望過老師之餘, 仲要1件玩具都無掂過. 最終間幼稚園2個都收, 所以無需太擔心.

My son was in P2 now. When he was having interview in a famous kindegarten in Kowloon tong that day. He did not said a word, no name, no hi, nothing. And at last the school accepted him-is still a secret for me till nowaday.
‹ 上一主題|下一主題