用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 Kumon 公文英文
go

Kumon 公文英文 [複製鏈接]

醒目開學勳章

想問下公文英文可以嗎, 我個仔五years, 想報佢地個英文班, 請比些意見, 謝謝.
   0    0    0    0

我都想知呀,唔該!

原文章由 LongRyan 於 07-10-9 21:57 硐表
想問下公文英文可以嗎, 我個仔五years, 想報佢地個英文班, 請比些意見, 謝謝.

首先, 你想比小朋友 (1)每日有練習做嗎?
                           (2)每日聽CD嗎?
如果可以的話, 公文英不失為一個好教材!
而且越細學越好! 我小朋友在K3開始學!

原文章由 LongRyan 於 07-10-9 21:57 硐表

醒目開學勳章

請問你小朋友學左幾耐呀? 有無進步呢? 謝謝

原文章由 andyrightma 於 07-10-10 09:04 硐表
首先, 你想比小朋友 (1)每日有練習做嗎?
                           (2)每日聽CD嗎?
如果可以的話, 公文英不失為一個好教材!
而且越細學越好! 我小朋友在K3開始學!

...

原文章由 LongRyan 於 07-10-10 09:46 硐表

hi,

我囡囡剛參加了公文英文, 她五歲, 剛上k3, 公文英文要先測驗看小朋友的程度而決定用EFL 或是EPR, 我本人覺得不但可以因不同程度用不同的學習進度, 也可以訓練小朋友的紀律及自覺性。

晴晴的媽媽

我小朋友k3, 1, 2, 3年級學, 然後停左一年(因為到4年級時所讀的level幾深, 我覺得不需要), 5年級再讀番一年又停了(太多其他野學, 況且公文中同數亦同時學, 我要他3科揀2科, 結果放棄英)

點可能無進步? 每日都有練習喎! 尤其閱讀理解!

原文章由 LongRyan 於 07-10-10 09:46 硐表

原文章由 晴晴的媽媽 於 07-10-10 10:27 硐表

hi,

我囡囡剛參加了公文英文, 她五歲, 剛上k3, 公文英文要先測驗看小朋友的程度而決定用EFL 或是EPR, 我本人覺得不但可以因不同程度用不同的學習進度, 也可以訓練小朋友的紀律及自覺性。

晴晴的媽媽 ...

醒目開學勳章

唔該晒兩位媽咪, 我已經打左去KUMON, 約左明天幫我個仔做assessment, 然後先決定報邊種課程. Thank you.

公文centre = 你點解要揀邊間幼稚園一樣 = 好重要

原文章由 LongRyan 於 07-10-10 11:03 硐表
唔該晒兩位媽咪, 我已經打左去KUMON, 約左明天幫我個仔做assessment, 然後先決定報邊種課程. Thank you.

我有少少個人經驗和大家分享。

我個仔由K2 開始學公文英文,一直都很有心機,直到小二已超學年,但課程越來越深,他就停止了。

直到小六考完程分試,他又主動要求讀公文。他覺得公文幫了他不少,令他對英文的興趣,識字比人多。

現在他讀中二,就讀英中,仍然讀公文,英文成績特別好。已經在看time magazine .

請容許我有個問題:就是為何有些人說公文只會讓小朋友越學越沉悶?是否小朋友要不斷重覆又重覆咁做同一類功課?
請教。

原文章由 千紅 於 07-10-10 14:34 硐表
我有少少個人經驗和大家分享。

我個仔由K2 開始學公文英文,一直都很有心機,直到小二已超學年,但課程越來越深,他就停止了。

直到小六考完程分試,他又主動要求讀公文。他覺得公文幫了他不少,令他對英文的興趣,識字比人多。 ...

醒目開學勳章

咁你知唔知我報呢間好唔好呀?? 我住沙田區, 報左第一城'银城商場'果間叫'思捷公文', 好唔好架 ? 定係對面果間'第一城中心'好d呢?   

原文章由 andyrightma 於 07-10-10 11:25 硐表
公文centre = 你點解要揀邊間幼稚園一樣 = 好重要

我的子女公文數學和英文都學過,但我不認同數學的教法,所以很快就沒讀了。至於英文我覺得語文需要時間去浸,重復地記生字,才可以累積更多的字彙。

原文章由 puncos 於 07-10-10 14:49 硐表
請容許我有個問題:就是為何有些人說公文只會讓小朋友越學越沉悶?是否小朋友要不斷重覆又重覆咁做同一類功課?
請教。

Thanks for your sharing.

原文章由 千紅 於 07-10-10 15:35 硐表
我的子女公文數學和英文都學過,但我不認同數學的教法,所以很快就沒讀了。至於英文我覺得語文需要時間去浸,重復地記生字,才可以累積更多的字彙。

...

但我覺得公文的英文只重生字, grammer 等方面, How to train 小朋友的 oral and listening skill. please comment.

我都有同一個疑問,就是how to train oral and listening,所以沒有選公文英文,我個仔在家很少聽CD,有時會看VCD,如果公文英文一定要聽CD才可以做練習,對我來說都有因難,有些同學家長說一定要學Phonics,而且一學就一年,不識不准升班,對小朋友都有挫敗感,請問現正學公文英文的媽媽給些意見。

唔駛聽CD都可以做公文練習,CD係純粹給你練習聽及讀!

原文章由 MariaTsui 於 07-10-18 14:04 硐表
我都有同一個疑問,就是how to train oral and listening,所以沒有選公文英文,我個仔在家很少聽CD,有時會看VCD,如果公文英文一定要聽CD才可以做練習,對我來說都有因難,有些同學家長說一定要學Phonics,而且一學就一年, ...
‹ 上一主題|下一主題