用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 York's Interview
樓主: Chloeliumama
go

York's Interview [複製鏈接]

明白~~明白,Thx!!!
原文章由 waiwing 於 07-10-10 08:40 硐表
係, 我仔仔acceptec by Kentville, 所以選擇Kentville....

請問in左的MAMA 13/10的情況係點架?因為我係大肚mama,吾知會吾會等好耐同埋好多人in嗎?

13日那天場面幾虛冚,好多人,囝囝IN的時間是2:45,足足等了一小時才可面試(沒有位坐),他不肯自己行入課室,只好抱他進內,老師一見他便問他是否好睏,我也老實地回答,等了很久。

第一條問題問他叫甚麼名字,他願意回答,接著比D卡佢睇,佢就不出聲,我當時心諗︰「死梗。」之後老師比車仔佢推下,然後給他一個杯,他打開後見到另一個小杯,覺得好有趣,個MOOD返來,老師叫佢比大的媽咪,小的老師,他也願意做,之後又拿著膠蘋果等生果問了一兩條問題,佢都願意回答。最後例牌送小禮物,囝囝好似無講野,要我提他。

之後老師問我誰人照顧小朋友﹖有冇返BB班之類﹖跟住佢話其實佢都識好多野,只不過好慢熱。我不停點頭。

約克也要求一位家長聽校長的講座(當然SELL學校的英文程度有幾勁,小朋友可以在遊戲中吸引之類)。

我地IN完個TALK都未完,要等多10分鐘才可以走。

小翠BB ,如果你大肚,最好入去聽TALK,另一位家長帶小朋友入內。問題其實好簡單,且用廣東話交談,只是要看小朋友是否願意回答。

原文章由 小翠BB 於 07-10-18 12:49 硐表
請問in左的MAMA 13/10的情況係點架?因為我係大肚mama,吾知會吾會等好耐同埋好多人in嗎?

我朋友個女舊年考, 今年讀. 佢話老師問佢個女:

(1) 香蕉點食 --> 答: 用口食
(2) 咁使唔使'meat'皮 --> 答: 唔使
(3) 咁d皮食唔食得 --> 答:食得

我朋友初頭in 完都打家輸數, 不果最後都收左. 其他仲有咩問題我唔知, 佢淨係講左佢個女d經典答案比我聽

另佢係miss 晒deadline, 12月幾先報同考. 所以我諗唔使太緊張的.

我今日收到信, 10月27號 2點 in

hmm, my interview was different, the teacher also asked similar questions but all in english.  After the english questions, she repeated all the questions in cantonese and expected the child to reply in cantonese........
She also mentioned that we will be noticed the result within 2 weeks which is earlier than Oct 27.  Just wonder how come they have another interview on Oct 27   

原文章由 olima 於 07-10-18 13:53 硐表
13日那天場面幾虛冚,好多人,囝囝IN的時間是2:45,足足等了一小時才可面試(沒有位坐),他不肯自己行入課室,只好抱他進內,老師一見他便問他是否好睏,我也老實地回答,等了很久。

第一條問題問他叫甚麼名字,他願意回答,接著比D卡佢 ...

其實so far 聽咁多人講話去york interview(包括自已d friend),好似大部份result都係收  !! 所以應該不用太緊張
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

我覺得好奇怪!10月13號interview的小朋友應該在27號之前收到面試結果,點解27號會有第2批小朋友面試???

27 號個批會唔會係細仔呢 ?
聽完talk,真係好想讀佢地間學校,不過下年已沒有學蜷了

原文章由 hinmo 於 07-10-19 01:56 硐表
我覺得好奇怪!10月13號interview的小朋友應該在27號之前收到面試結果,點解27號會有第2批小朋友面試???

hi
我囡囡2月大b都係27/10 in....,請教大家in 前有咩要準備?想知道in小朋友 過程 同in 家長過於?因為我好緊張...謝謝

Dera mamis,
My friends told me that his son will be interview in Nov.
Anyone got the results?

lucky girl

咁你 d friend 有冇讚 or 彈 york 呀? 我自己既 friend 都唔係太鼓勵讀 york, 所以我 in 左佢收既話都要再諗清楚.

另外, 佢唔係岩岩先話可以用學卷咩, 下年又冇得用拿, 咁亂既.....

原文章由 LuckyGirl 於 07-10-18 21:05 硐表
其實so far 聽咁多人講話去york interview(包括自已d friend),好似大部份result都係收  !! 所以應該不用太緊張

我仔仔唔算大 b, 佢8月出世, 都係27號 in

原文章由 angiebb 於 07-10-21 10:48 硐表
hi
我囡囡2月大b都係27/10 in....,請教大家in 前有咩要準備?想知道in小朋友 過程 同in 家長過於?因為我好緊張...謝謝

moonychan,

d friend 都係唔太鼓勵讀 york! But i think 佢地真係著重英文, my son also attended the interview on 13oct (he borned on 4/29), but 冇學卷真係要諗諗...

luckygirl

原文章由 moonychan 於 07-10-21 16:38 硐表
lucky girl

咁你 d friend 有冇讚 or 彈 york 呀? 我自己既 friend 都唔係太鼓勵讀 york, 所以我 in 左佢收既話都要再諗清楚.

另外, 佢唔係岩岩先話可以用學卷咩, 下年又冇得用拿, 咁亂既.....

...
小B係29/04出世,3.1kg07May ~ 3.33kg19May ~ 4.08kg04Jun ~ 5.05kg09Jul ~ 6.64kg, 61cm height, 39.5cm head10Sep ~ 8.16kg, 65.5cm height, 42.5cm head05Nov ~ 8.85kg, 70cm height, 44cm head06May ~ 10.24kg, 45.9cm head

Hello 各位! 我個小朋友都係272:00pm in

學卷問題, 我係8月打電話問過, 果小姐答得無淩兩可, 答完我都唔明佢講乜, 佢話要睇教署安排, 同埋睇下政府政策有無改變喎。我再問咁即係會唔會有? 佢又係咁答。俾我感覺係, 學校好多未知數, 好似見步行步咁, 感覺唔太好。

唔知interview果日會唔會有機會問?

原文章由 Chickee 於 07-10-22 10:14 硐表
Hello 各位! 我個小朋友都係27號2:00pm in。

學卷問題, 我係8月打電話問過, 果小姐答得無淩兩可, 答完我都唔明佢講乜, 佢話要睇教署安排, 同埋睇下政府政策有無改變喎。我再問咁即係會唔會有? 佢又係咁答。俾我感 ...

我個仔係27號4:30pm in

至於學卷問題,以下文字是節錄http://www.hkedcity.net/:

『私立獨立幼稚園/幼稚園暨幼兒中心(以下統稱為「幼稚園」)在過渡期內參加學前教育學券計劃(學券計劃),只可以替那些在二零零七/零八學年已入讀該校並在原校繼續其學前教育的學生兌現學券。請注意,若有關幼稚園沒有於二零零八年八月三十一日或以前轉以非牟利模式營辦並獲准重新參加學券計劃,將不能替那些在二零零八/零九學年起入讀的新生兌現學券。』

所以除教育政策有變 或 約克有意於下年8月底前申請轉非牟利,否則下年是沒有學券的

校長已經係上次13interview既家長會度講明下年入學係冇學券,學費係二千七百幾,(未計劍橋英語班和其他雜費)

如果無學劵而學費又要成二千八. 真係同SC差唔多? 而仲未計其他興趣班同雜費. 唔知劍橋英語班貴唔貴? 同外面的分別幾大? 如果係咁, york有什麼優點吸引? 學費又唔係好平..... 有無雙班主任呢?

原文章由 yu_baby 於 07-10-22 14:27 硐表
校長已經係上次13號interview既家長會度講明下年入學係冇學券,學費係二千七百幾,(未計劍橋英語班和其他雜費)

ysnmama,

緊係等我來答你啦

有雙班主任制。

劍橋英語班學費,唔記得幾多。不過頭兩年唔需要特別在意呢樣。反而要多d訓練小朋友放膽同人講野,因為外籍老師多。小朋友夠膽講就會訓練到英文。

最大優點係:佢地唔會谷d細路,所以d細路呢幾年會玩得好happy. 不過上小學就可能大劑d了。

原文章由 ysnmama 於 07-10-22 17:16 硐表
如果無學劵而學費又要成二千八. 真係同SC差唔多? 而仲未計其他興趣班同雜費. 唔知劍橋英語班貴唔貴? 同外面的分別幾大? 如果係咁, york有什麼優點吸引? 學費又唔係好平..... 有無雙班主任呢?

...

亞水,

多謝你這個過來人再次申出援手提供客觀意見.

亞水仔真係好似你講比較大劑? 可能亞水仔間學校始終係比較勁, 所以特別........

亞水仔母校都收了我小朋友. 內心仍然15/16.
‹ 上一主題|下一主題