用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 保良局田家炳千禧小學 小一英文新課程
go

小一英文新課程 [複製鏈接]

今天無時間出席小一英文新課程的介紹,有沒有家長可以介紹下,給我一些資料?
唔該晒!
   0    0    0    0

Hi ilmon

原文章由 ilmom 於 07-10-6 16:08 硐表
今天無時間出席小一英文新課程的介紹,有沒有家長可以介紹下,給我一些資料?
唔該晒!

我都冇去到,我都想知,唔知會唔會派番啲資料比番我地唔得閒去嘅家長呢

其實主要都係叫家長配合,要小朋友多閱讀(everyday 10-15mins)。同埋解釋返唔會頁頁教本GE書and 講解上堂時課程上安排。我自己就好喜歡新課程安排。至於reading,我仔囡一直都有每日15mins讀出聲時間,so just continue to do only.

原文章由 pandacat18 於 07-10-6 23:09 硐表

我都冇去到,我都想知,唔知會唔會派番啲資料比番我地唔得閒去嘅家長呢

原文章由 easykids 於 07-10-10 20:46 硐表
其實主要都係叫家長配合,要小朋友多閱讀(everyday 10-15mins)。同埋解釋返唔會頁頁教本GE書and 講解上堂時課程上安排。我自己就好喜歡新課程安排。至於reading,我仔囡一直都有每日15mins讀出聲時間,so just contin ...

唔該easykds

唔該 Thanks

不知考試怎樣考?
他們沒有默書, 識的生字不多,
我怕我個仔識都會寫錯.

GE不教的部份會不會考?
我也是和我個溫書時,才發覺他們很多沒有教.

hi ilmon

原文章由 ilmom 於 07-10-14 15:15 硐表
不知考試怎樣考?
我怕我個仔識都會寫錯.

你知唔知有冇中默呀?

GE冇教部份如果在新課程教都會考。但如果新課程都冇
cover到,咁就當然唔駛考la。不過以我經驗,除一tip
到一定會考題目外,好多時考都未必exactlyGE書。所以小朋友真係最好留心上堂,其次就做下小小補充ex,都好有幫助!
另外,中默已開始好耐la!緊默第三次了。至於英文,雖然未會有dict,但我都會習慣同小朋友串字,咁考試會穩陣 and also到真係dict都冇咁辛苦。

原文章由 ilmom 於 07-10-14 15:15 硐表
不知考試怎樣考?
我怕我個仔識都會寫錯.

唔好意思,最近太忙,無上bk咁密, 幫你唔到!
原文章由 pandacat18 於 07-10-14 16:22 硐表

你知唔知有冇中默呀?

原帖由 ilmom 於 07-10-6 16:08 發表
唔該晒!

HI 田千家長,

我想問o下英文新課程和舊課程的分別在那裹?  友人說聽說新課程不太著重教grammer, 是真的嗎?  很想了解多些, 謝謝!

如果真係唔太著重教grammar就麻煩啦...我女女D grammar不太好...唔知遲D會唔會影響升中呢....

原帖由 Immrsho 於 09-7-8 16:44 發表

HI 田千家長,

我想問o下英文新課程和舊課程的分別在那裹?  友人說聽說新課程不太著重教grammer, 是真的嗎?  很想了解多些, 謝謝!
‹ 上一主題|下一主題