用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請問一下地址的問題?
go

請問一下地址的問題? [複製鏈接]

請問有無人報名私小時的地址與報教育局的地址不同??
會有問題嗎?
   0    0    0    0

應該沒有問題, 報私小和報官津小學的地址可以不同的, 事實上, 教育局亦不會知道你報私小用什麼地址, 私小也不會知道你報官津小學用什麼地址。

我囡囡o既班主任話報私小時o既地址要與報官小的地址相同, 因為如果私小收o左, 會將你o既資料send去教育局, 然後教育局會發信問你會否仍然想大抽獎, 所以教育局係會知道你報私小o既地址!

原文章由 cherrymummu 於 07-10-6 23:26 硐表
應該沒有問題, 報私小和報官津小學的地址可以不同的, 事實上, 教育局亦不會知道你報私小用什麼地址, 私小也不會知道你報官津小學用什麼地址。

原文章由 cherriemama 於 07-10-7 00:04 硐表
我囡囡o既班主任話報私小時o既地址要與報官小的地址相同, 因為如果私小收o左, 會將你o既資料send去教育局, 然後教育局會發信問你會否仍然想大抽獎, 所以教育局係會知道你報私小o既地址!

...

多謝你澄清, 唔係就真係累左人

我聽學校講座又無講呢點, 佢地有話教育局會知道你報私小, 如果私小取錄你, 教育局會知, 稍後問你會唔會放棄學位, 唔好兩頭報羅, 但係就無提教育局會核對你報私小和官津小學的地址是否一樣。校長剩係不斷強調, 官津小學的地址證明要用水、電、媒... ...

穩重起見, 不如俾個電話問教育局, 電話:2832 7700, 2832 7740

thank you 你地呀!

請問有無以往報過的家長分享下, thanks

我都係過來人, 報私校津校地址不同, 一月頭的確收到教育局有關信件, 亦都有回覆他們. 最後係揀左津校(第一志願 ).

你報津校有地址證明, 私校通常唔駛, 我相信教育局唔會核對.

原文章由 KY 於 07-10-7 09:58 硐表
thank you 你地呀!

請問有無以往報過的家長分享下, thanks

原文章由 chanhao 於 07-10-9 09:17 硐表
我都係過來人, 報私校津校地址不同, 一月頭的確收到教育局有關信件, 亦都有回覆他們. 最後係揀左津校(第一志願 ).

你報津校有地址證明, 私校通常唔駛, 我相信教育局唔會核對.

...

我今朝都問過過來人的朋友,直情同以上case一樣,所以我朋友都話係無問題呀!
‹ 上一主題|下一主題