用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有無家長比小朋友上午/下午班都讀過分享下 ...
go

有無家長比小朋友上午/下午班都讀過分享下 [複製鏈接]

請問幼稚園讀上午班是否好過讀下午班,有什麼分別呢,因為我見大多數家長都比小朋友讀上午,又聽過話上午班d miss有心機教d,因我囝囝下年讀k1喇~thanks
   0    0    0    0

原文章由 jobe1212 於 07-10-5 09:16 硐表
請問幼稚園讀上午班是否好過讀下午班,有什麼分別呢,因為我見大多數家長都比小朋友讀上午,又聽過話上午班d miss有心機教d,因我囝囝下年讀k1喇~thanks ...

我個囡上年都下晏,今年讀上午,下午班,佢就訓得晏一些,唔駛叫得咁辛苦,少左衝突,但係就放學返到屋企攪攪下都成五點先訓,咁就惡性循環,變得又會夜訓,同埋時間就不太好用,因以我個囡來計,佢成個早上會訓,之後返學,放學又會一輪,咁就夜晚了

而家早上.咁就日日都要叫佢早起,都幾辛苦,但係佢放學返到屋企,訓下午覺,然後我又可以安排一些興趣班比佢,時間好似好用左

講真,下午班真係少人讀好多,好似我個囡間咁,上午有成二十幾個,下午十個唔夠,照顧上我覺得一定係好一些的,但選擇上定下午,其實都睇返自己家庭需要,生活模式等

我大仔讀下午, 細仔讀上午. 以前大仔日日都瞓到成十一點起身, 成朝就完全浪費了, 下午放學做完功課(k3有功課)睇一陣卡通已經六點, 根本冇可能瞓午睡. 現在細仔返上午, 雖然要早起, 但下午的時間就好用得多. 細仔現在的學校, 上午有四班, 下午只有兩班, 這亦證明上午班是受歡迎D.
‹ 上一主題|下一主題