用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

原文章由 constant 於 08-2-1 09:39 發表
我地都係買左 full set, 雖然好肉痛, 但係覺得好似咁樣一set教材, 會比較有系統d, 唔駛東買d , 西買d 咁.

見妳地個個都係由幾個月就開始比阿B用, 我諗我地真係遲左起步啦.......:(
...

我veryveryvery肉痛 ,有排供.................

wow 原來大家都好有決心喎 (買 full set!)
我個 b 依家 3 個月
幾時要開始用呀?

我bb只得2個半月, 我比D純音樂佢聽,
佢既反應麻麻地, 不過佢好鍾意聽english time既sample牒, 由其是入面一首color歌.

請問ET有無一D岩BB聽既歌仔DVD?
咁細個就買FULL SET好似太誇張.

Hello大家好, 呢個topic好正, 月多前知道, 終於放年假可以有時間寫吓自己嘅故事同大家互相鼓勵一下!

我喺BB未出世(就嚟出世)就買咗full set, 一開始只俾BP內嘅2隻musical CD佢聽, 到出世至個多月.  而家囡囡3個幾月, 開始睇BP內第一level的圖書同audio CD, 但唔係好規律.  依家主要俾ET隻Song CD佢聽熟D歌, 有時播吓ET DVD Level 1咁咋!

見倒你哋咁有心機用, 我都要加把勁努力D, set返個timetable好d, 不過d人成日話BB末夠6 months隻眼未發育好, 唔好睇電視住, 你哋點睇呀?

我真係佩服要返工嘅媽媽可以咁有毅力, 自己就感覺好唔夠時間用, 所以一路都係好隨意咁用套教材.

不過我相信ET真係好嘅, 因為由家長買嘅一刻已經要學識唔好"以貌取人", 我亦因為明白呢個道理先無揀DWE咋, 其實俾BB一出世已經見倒d唔太靚嘅人物i.e. Simon都幾好吖, 佢大個都會接受多層面嘅人....

我同你哋一樣只希望培養囡囡有讀書嘅興趣, 好的品德, 等佢自己發掘自己嘅潛能law, d研究話6歲前係腦部發育嘅高峰期ma!

以後大家多d互相互勱la, 因我一睇倒你哋咁勤力認真俾倒好大力量我要用盡每一本教材.  大家加油呀!

:恭: :喜: :發: :財:
http://i185.photobucket.com/albums/x197/chapman_cheung/MuiJan2008.gif

Ivy,

想問吓SINGALONG CD係唔係Mother Goose (鵝媽媽)系列呀?

原文章由 ivylai530 於 07-11-2 09:48 發表
送既SINGALONG CD係因為如果係BB展或書展買的話, 佢因為QC而遲左送貨, 所以寄信嚟話額外送咖!!!!!!
CD內容係一D經典英文兒歌,我地細個果D "LITTLE STAR", LONDON BURNING"果種TOTAL 100首咁囉!!!!!!
但新果SET PACKI ...
http://i185.photobucket.com/albums/x197/chapman_cheung/MuiJan2008.gif

HI HI !!!
IRISSIX,
WELLCOME !!! 係呀, 大家一齊努力加油呀, 過年好忙呀, 女女第一次去拜年, 個個親戚朋友都想見, 好多日無上BK喇!!!!!SINGALONG CD唔係Mother Goose系列, 但其實有好多歌都一樣, 都係一D英文童謠!!!!!
MOJOJOJO
你BB而家3個月, 其實可能比D兒歌佢聽下先啦, 再考慮清楚先決定,而我自己BB就7個月先開始用, 到而家其實主要聽歌仔, 睇DVD , 每日只有一節, 因為我始終覺得唔應該睇咁多電視嘛!!!!
KELLY_0404
我亞b都係比隻SAMPLE吸引到, 佢D歌仔又真係好得意既!!!!! 唔一定要用FULL SET咖, 好似有D媽媽都係用梗主教材, 只係我係一個在職媽媽, 再無太多時間去搵其他合適既書比佢(我偷懶嘛 ), 所以至決定買FULL SET!!!!!

新一年又開始喇, 大家都要一齊加油加油呀!!!!
:恭: :喜: :財: :發:

咁係BB而家幾大呀! 平時係唔係工人幫BB去用呢個教材?
你會點安排, 覺得效果如何? 唔好意思咁多野問.
原文章由 ivylai530 於 08-2-12 17:15 發表
HI HI !!!
IRISSIX,
WELLCOME !!! 係呀, 大家一齊努力加油呀, 過年好忙呀, 女女第一次去拜年, 個個親戚朋友都想見, 好多日無上BK喇!!!!!SINGALONG CD唔係Mother Goose系列, 但其實有好多歌都一樣, 都係一D英文童謠 ...

唔好咁客氣啦,大家一齊交流下湊仔經嘛!!!
我BB今天剛剛一歲喇!!! 用左唔經唔覺已經半年了, 我無請工人呀, 幸好我同我媽媽住得好近,其實平時日間BB由婆婆照顧, 夜晚我放工就會接佢返屋企, 通常我會返工前播下baby pack既CD 或者DVD, 平時就麻煩婆婆得閒就播下ET SONG CD, 到`夜晚返到屋企, 就會播ET DVD比佢睇, 至於其他教材, 如果BB果晚行埋書柜攞書我地就會乘機讀下比佢聽, 因為BB仲咁細, 始終耐性有限,有時, 如果情況許可, 都會播下品德故事既CD佢聽下咁!!!
至於效果如何呢? 其實暫時都未知咖, 因為佢未識表達自己感受,只係處於一個輸入期, 而我個人覺得, BB唔抗拒睇書書同聽歌仔, 有時仲好開心會跟住E E O O 同跳舞,而一D簡單指令, 好似NO , STAND, KISS,DRINK..........佢都會明白, 所以到現在為止, 我都好滿意套教材,我相信我用心咁去教,BB教會全心全意去接收既!!!!
BB而家先一歲, 仲有好漫長既路要我地一齊陪佢走, 所以大家都要一齊努力加油呀!!!!!希望幫到你啦!!!!!!

差D唔記得講, 好開心呀, 上次咪錯過左關於杜曼教育果個TALK,尋日顧問話我知, 聽晚有一個關於FLASH CARD 既 TALK呀, 我當然去聽啦, 好期待呀, 因為我覺得聽TALK比睇書更易掌握嘛!!!!!

原文章由 kelly_0404 於 08-2-13 12:40 發表
咁係BB而家幾大呀! 平時係唔係工人幫BB去用呢個教材?
你會點安排, 覺得效果如何? 唔好意思咁多野問.

[ 本文章最後由 ivylai530 於 08-2-14 14:42 編輯 ]

唉唷, 咁我買full set無包Singalong CD!

係呀, 佢哋而家有曼連道曼的flash card賣, 英文+數學, 仲好似啱啱有圖文並戊版!

4月格連道曼的仔會嚟做Talk, 記得call consultant留返個位呀!

買咗full set既媽咪, 我想問下你套百科係咪全套揀晒中文呢?
有冇人揀咗英文版既數學天空?
唔該晒!

我全部揀晒中文咖, 因為我怕自己睇唔明唔識教亞B嘛

係呀, 佢地出左FLASH CARD呀, 我尋晚去睇過, D品質好好呀, 我仲啱啱係屋企整好左圓點卡同中文未卡呀. 最衰自己咁遲先發現到啦, 而家考慮緊英文卡同百科卡, 但DADDY話百科卡用全英文, 都係果句, 佢怕"自己睇唔明唔識教亞B", 所以仲猶豫緊呀!!! 有無MAMA買左呢SET CARD呀?

原文章由 babyj 於 08-2-15 23:20 發表
買咗full set既媽咪, 我想問下你套百科係咪全套揀晒中文呢?
唔該晒!

ivylai530,

Thanks! 我都係咁諗,等我轉返套中文版先~

係呀~ 琴日個sales都有同我講佢哋出咗flash card
不過而家唔諗住喇~ 啱啱先買咗套書

係呀, 如果自己唔明,成日要查字典, 查都查到無曬心機啦!!

要努力加油呀, 我地而家都係盡量抽時間去陪BB玩,雖然無曬自由同時間, 但為左BB值得既

簽名被屏蔽

"免費活動班"係咪指PLAYGROUP? 我BB未夠18個月未可以上住呀!!!! 你BB幾大開始用呢?

我地都係揀左中文百科全書, 因為都係怕英文睇唔掂呢~~
數學, 我地就揀左英文啦.

原文章由 babyj 於 08-2-15 23:20 發表
唔該晒!

"免費活動班" <--- 妳係咪指 "多元智能活動班呢??
我地都仲未上過呀, 黎近想報3月d堂.

原文章由 cheque 於 08-2-18 16:44 發表
Dear all english-time mothers,

有無人上過免費活動班,好唔好呀?

我的兒子已2歲了,都仲未發覺佢有用,真心急

入來分享經驗好嗎?

原文章由 ivylai530 於 08-2-16 10:32 發表
我全部揀晒中文咖, 因為我怕自己睇唔明唔識教亞B嘛

係呀, 佢地出左FLASH CARD呀, 我尋晚去睇過, D品質好好呀, 我仲啱啱係屋企整好左圓點卡同中文未卡呀. 最衰自己咁遲先發現到啦, 而家考慮緊英文卡同百科卡 ...

ivylai530,hihi~
我想問D圓點卡你有冇問過幾錢呀?

單買我無問呀, 但全SET三樣如果無記錯好似$7XXX,唉, DADDY剛剛係新年前先親手自己貼好曬D圓點卡, 我真係唔忍心唔用佢既心血呀 ,所以暫時用左已經自己整好左果D先, 遲D先再考慮了!!
但聽聞而家好似係做緊SALE, 遲D閃卡同主教材都會加價喇!!!

原文章由 constant 於 08-2-22 10:29 發表
"免費活動班"  

我報左3月30日
‹ 上一主題|下一主題