用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下
樓主: ivylai530
go

用梗ENGLISH TIME 既媽咪一齊分享下 [複製鏈接]

原文章由 constant 於 08-1-3 09:58 發表
唔好意思, 之前冇講到, 我係嵐嵐爹地呀...:loveliness:
已經約左7號送貨啦, 好期待喔~~
我地都o向到好積極咁清緊雜物, 希望可以騰出更多空間比囡囡~~

hi~ constant,
我想問吓你而家買有咩gift呀,可否pm我?thx!
我朋友見我用緊佢都想買,唔該:loveliness:

我囡囡都好鍾意自己係床仔睇書,好得意呀:

hihi, ivylai530,

已經執好哂啦, 拎黎到屋企, 發覺個書柜比想像中大, 書本 / 教材數量比想像中多, 真係有d無形壓力, 怕用唔得哂呀~~
不過, d書本真係幾精美, 幾靚, 仲有, 真係好多海報, 而家我貼到一屋都係呀....:

係呢, 請問什麼是 "杜曼方法" 呢?? 請指點一下, 謝謝~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-11 16:17 發表
CUBY
我都決定嘗試杜曼方法教BB, 而家準備緊D卡, 希望新年後開始啦, 大家要加油呀!!!!

CONSTANT
執好書柜未呀? 加油努力 !!!!

D卡要十幾蚊張咁貴 !!!其實佢
比小朋友睇, 真係好難要佢地就住就住咁, 如果佢好似 ...

我貼完D海報之後, 覺得自己屋企好似幼稚園呀!!!

"杜曼教育"其實就係BK媽媽成日講既一個 "閃卡"既方法,

初初上BK時都無為意呢種方法咖, 但就有略略睇過D POST, 直到買左ET之後, 去左一次"教材應用工作坊", 聽到佢地話用BP咭同咭機D咭玩"閃咭"遊戲, 覺得好熟, 諗左好耐先醒起係BK D POST 睇過, 於是睇返D POST, 同埋睇左全系列既書, 包括 "如何教寶寶閱讀, 如何教寶寶數學,如何教寶寶百科知識......." 覺得可以同ET一齊用, 因為最終目的都係想培養BB自己閱讀既興趣嘛, 所以同DADDY決定試下囉, 而且教材製作好簡單, 即使最後做唔到書中所講既效果, 當作一個親子遊戲都OK咖!!!!詳情可參考下面條LINK!!!

希望幫到你啦!!! 加油呀!!!!

"杜曼教育"

http://forum.baby-kingdom.com//v ... &extra=page%3D1

想問下有無爸爸, 媽媽試過報 ET既 PLAYGROUP呀, 內容係D咩, 難唔難報咖? 駛唔駛預早報定呢?
THANKS !!!

原文章由 ivylai530 於 08-1-14 16:35 發表

初初上BK時都無為意呢種方法咖, 但就有略略睇過D POST, 直到買左ET之後, 去左一次"教材應用工作坊", 聽到 ...

我問過顧問佢話最好等亞b睇熟咗DVD先至報好D,
因為PLAYGROUP玩既嘢都係用DVD既內容嚟配合,
如果你去,記得叫埋我呀,THX!

violet媽 ,
我差唔多報果時約埋你一齊吖!!!!!!

原文章由 ivylai530 於 08-1-15 12:12 發表
violet媽 ,
我差唔多報果時約埋你一齊吖!!!!!!

好吖~thx! thx!

請問妳地係咪都會收到 Smart Kid's club 的季刊, 通知幾時會有 playgroup 舉辦o架呢??
因為我仲未收到季刊之類既野呀..........:cry:

原文章由 ivylai530 於 08-1-14 16:35 發表

初初上BK時都無為意呢種方法咖, 但就有略略睇過D POST, 直到買左ET之後, 去左一次"教材應用工作坊", 聽到 ...

我都有同感呀.... .....成間幼稚園咁...........

哦....明白哂....我之前都好似有見過d類似既 mail (關於閃卡的), 不過就冇特別留意d內容.......
係呢, ivylai530 妳係買左幾耐之後, 去上佢個 "教材應用工作坊" o架?

我係BB展果時買既, 而"教材應用工作坊" 我就10月上,其實我都覺得好有用, 因為佢會將全套教材好詳細咁解釋一次點用, 有D咩地方要注意, 我同我蝦子餅聽完之後, 感覺上覺得對住套教材無咁陌生!!!!最重要係佢有發問時間, 所以除左自己遇到既問題之外, 仲可以參考其他家長既意見, 易D掌握, 始終買左套咁貴既教材返屋企, 都希望用得著嘛!!!!
其實我同我蝦子餅都打算睇下下期季刊果班大約幾時, 用左不經不覺半年喇, 去聽下問下, UPDATE下嘛!!!!

原文章由 constant 於 08-1-18 09:46 發表
我都有同感呀.... .....成間幼稚園咁...........

哦....明白哂....我之前都好似有見過d類似既 mail (關於閃卡的), 不過就冇特別留意d內容.......
係呢, ivylai530 妳係買左幾耐之後, 去上佢個 "教材應用工作坊"  ...

聽妳講完之後, 我都好想去聽吓呢..............我剛打左電話去問, 原來2月頭會出新一期季刊, 到時睇睇個 schedule 先.

原文章由 ivylai530 於 08-1-19 12:51 發表
我係BB展果時買既, 而"教材應用工作坊" 我就10月上,其實我都覺得好有用, 因為佢會將全套教材好詳細咁解釋一次點用, 有D咩地方要注意, 我同我蝦子餅聽完之後, 感覺上覺得對住套教材無咁陌生!!!!最重要係佢有發問時間, ...

:;pppp: 好唔開心呀 , 今日上SMARTKIDS個網, 發現佢上星期有個"Glenn Doman 研討會 " ,咁啱我就係搵緊呢方面既資訊, 錯過左喇!!! 於是我打電話去問點解無收到呢個活動既信, 原來因為我BB而家仲細, 個會藉係係BB 18個月大先開始生效咖, 激死我喇

可能我阿囡已經大過18個月, 所以都冇聽d consultant 講過~~

原文章由 ivylai530 於 08-1-24 16:11 發表
:;pppp: 好唔開心呀 , 今日上SMARTKIDS個網, 發現佢上星期有個"Glenn Doman 研討會 " ,咁啱我就係搵緊呢方面既資訊, 錯過左喇!!! 於是我打電話去問點解無收到呢個活動既信, 原來因為我BB而家仲細, 個會藉係係BB 18個 ...

原文章由 ivylai530 於 08-1-24 16:11 發表
:;pppp: 好唔開心呀 , 今日上SMARTKIDS個網, 發現佢上星期有個"Glenn Doman 研討會 " ,咁啱我就係搵緊呢方面既資訊, 錯過左喇!!! 於是我打電話去問點解無收到呢個活動既信, 原來因為我BB而家仲細, 個會藉係係BB 18個 ...

"Glenn Doman硏討會"係講咩架 我都冇聽過

Glenn Doman 有一套利用閃卡遊戲既教育方法(之前有其他TOPIC提過既"杜曼教育" ) ,可以教 BB 閱讀, 數學同百科知識,  我覺得可以配合ET一齊學, 所以之前一路都搵緊呢方面既資料, 睇左佢幾本書, 搵梗會唔會有堂上 , 搵左好耐都搵唔到, 點知 .......... 激死我喇!!!!!

原文章由 VIOLET媽 於 08-1-26 01:38 發表

"Glenn Doman硏討會"係講咩架 我都冇聽過

大家好! 好開心揾到呢個 topic 呀!
我上個星期五去過會展個兒童教育展
比較過 dwe, noddy & et, 覺得 et 好 dd, 不過未買呀
想諗清楚 d 先

大家個 b 幾大開始用呀?
我個 b 仲有幾日三個月

有冇 daddy mami 可以 share 吓買 baby pack 定 full set 好呢? 價錢 & free gift 又如何呢?  
pm 我都得架, thx thx!! :)

另外, 我本來想買 your baby can read 既
不過係 expo 睇過, 唔係咁有 structure, 所以放棄左....

我BB係係7個月時開始用, 買 baby pack 定 full set 呢個問題, 其實我覺得要睇下你本身有無其他教材, 又或者會唔會同時用其他方法去教bb呢? 例如, 好似好多媽媽咁, 佢地除左用現成教材之外, 還會利用 "蒙特梳利教學法", 其實呢個教學法已經需要大量教具, 咁當然唔會買FULL SET啦, 而我自己就因為一來我唔係全職媽媽, 二來, 我身邊既朋友都有用緊ET, 我好鍾意佢D書, 況且, 出去自己搵既書可能無佢咁全面, 所以我一開始已經決定買FULL SET了!!!
你地聽左個顧問解釋未呢, 不如聽下考慮下先啦 , 因為買完呢SET之後, 我已經唔捨得再買其他貴既教材喇!!!! 但, 最緊要啱用咋!!!

我係 expo 同 consultant 傾過吓咁啦...
仲未決定到呀

可唔可以 pm 我 full set 要幾錢呀?  thx thx

原文章由 ivylai530 於 08-1-29 11:44 發表
我BB係係7個月時開始用, 買 baby pack 定 full set 呢個問題, 其實我覺得要睇下你本身有無其他教材, 又或者會唔會同時用其他方法去教bb呢? 例如, 好似好多媽媽咁, 佢地除左用現成教材之外, 還會利用 "蒙特梳利教學法 ...

當然無問題啦!!!!!

原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-29 13:04 發表
我係 expo 同 consultant 傾過吓咁啦...
仲未決定到呀

可唔可以 pm 我 full set 要幾錢呀?  thx thx

我地都係買左 full set, 雖然好肉痛, 但係覺得好似咁樣一set教材, 會比較有系統d, 唔駛東買d , 西買d 咁.

見妳地個個都係由幾個月就開始比阿B用, 我諗我地真係遲左起步啦.......:(
原文章由 MoJoJoJo 於 08-1-28 14:51 發表
大家好! 好開心揾到呢個 topic 呀!
我上個星期五去過會展個兒童教育展
比較過 dwe, noddy & et, 覺得 et 好 dd, 不過未買呀
想諗清楚 d 先

大家個 b 幾大開始用呀?
我個 b 仲有幾日三個月

有冇 daddy ma ...
‹ 上一主題|下一主題