用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 赤柱聖士提反
go

赤柱聖士提反

各位前輩媽咪, 我個女報了你們間學校, 我好鐘意. 可否話我知現在易唔易入和學校鐘意收什么學生? 會注重家庭背景定係面試表現多點?  多謝大家.

[ 本文章最後由 Annmelody 於 07-10-2 17:22 編輯 ]

我都想知.

原文章由 奶粉妹 於 07-10-2 20:14 硐表
我都想知.

我13日面試, 你呢?

我覺得學校喜歡d多說話的小朋友.
好似唔係點睇家庭背景.  我地家庭背景一般,
都收.
這點我最鍾意.

原文章由 Annmelody 於 07-10-2 17:20 硐表
各位前輩媽咪, 我個女報了你們間學校, 我好鐘意. 可否話我知現在易唔易入和學校鐘意收什么學生? 會注重家庭背景定係面試表現多點?  多謝大家.

原文章由 小嬅咪 於 07-10-3 12:12 硐表
都收.
這點我最鍾意.

多謝意見, 請問你多唔多人報同考些什么.

原文章由 Tatama123 於 07-10-3 17:34 硐表

學校好好, 不過學費好貴, 係咪咁直? English 是否外籍teacher教授?學生係語言方面是否好掂?

我去過學校看, 學生感覺好乖. 三文兩語應該唔錯. 學費同維多利亞差唔多,不過維記比我的感覺更牟利, 報名費都要五佰, 留位費幾千.

原文章由 Tatama123 於 07-10-3 18:03 硐表

Annmelody ,
唔係嗎?維記報名費都要五佰,搵鬼讀, 正一謀人寺!,我都覺維記牟利, 入左去讀唔使指意出得返出面讀! 當正自己係名校, 維記IB我冇信心!

IB都係好新, 現在政府公佈直資都唔可以用IB考, 要考返A-Leave
好似港大同學會都不可以考IB試.

我都係咁話!

小女今年P1,開學至今都好開心積極地適應,學校的規則獎罰都好有系统。

試想想,每日幾百個小朋友一齊在飯堂食lunch,每張枱都有P1-P6的學生,食完又話老師帶去沙灘呀咁,呢到至係學social skill的地方 :loveliness:

而家求學問知識真係唔難,EQ & AQ的培育就少D,因為最叻咪生嗰兩三個,点操呀!好多細路都唔"須"得、唔"瘀"得、又唔鬧得 :evil: ,真係要交比信得過的學校慢慢教

原文章由 小嬅咪 於 07-10-3 12:12 硐表
都收.
這點我最鍾意.

原文章由 louise8702 於 07-10-3 22:55 硐表
我都係咁話!

小女今年P1,開學至今都好開心積極地適應,學校的規則獎罰都好有系统。

試想想,每日幾百個小朋友一齊在飯堂食lunch,每張枱都有P1-P6的學生,食完又話老師帶去沙灘呀咁,呢到至係學social skill ...

可唔可以話我知舊年面試考什么? 我個女13日in,好緊張, 唔知今年易唔易入呢? thanks

阿女剩係話我知佢同幾個小朋友在課室聽老師講故事,然後問咗D問題。聽講學校喜歡主動和鍾意閱讀嗰類。Good luck

[quote]原文章由 Annmelody 於 07-10-3 23:15 硐表

可唔可以話我知舊年面試考什么?