用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 15分的疑惑
go

15分的疑惑 [複製鏈接]

請問各位知不知有咩例子是15分都入到第一次自行分配的學校?自從交完表的第二日,我就成日想15分對我個女選校有咩作用?請問過往有咩開心例子可以激勵下我依班15分的家長?謝謝
   0    0    0    0

原文章由 onlovemum 於 07-10-2 12:44 硐表
請問各位知不知有咩例子是15分都入到第一次自行分配的學校?自從交完表的第二日,我就成日想15分對我個女選校有咩作用?請問過往有咩開心例子可以激勵下我依班15分的家長?謝謝 ...

其實我都係只有15分,雖然和妳一樣有這感覺,但仔仔的老師亦安慰了我們這班只有15分的家長,她亦說凡事沒絶對,雖則第一輪是計分,但細想下,今年都可能比往年入到機會大,想一下,現在有幾多會生幾個小朋友,像我仔仔這一班,有兄姐的只有一兩個,如果是校董都不會同我們爭,在小學教書或工作的人數又沒有太多,只有是該小學畢業的家長分,我選的是比較新的學校所以這不太大影響,只不過這小學是小班,全級只收幾十人,所以爭得很緊要。如果所選的是教會學校,我上幾個星期去參觀了一間天主教小學,有家長問佢上年15分入唔入到,那校長都這樣說,往年15分入到都幾少,就算有都要抽,但今年他亦有以上這見解,因為出生率少,所以佢估今年都可能是主要多分的學生是教徒,今年的15分會否和上年一樣,這好難說,所以怎都好妳都要入紙,像仔仔的主任說,一來可以給那小學知妳係有心讀這校,唔入紙連一絲希望都沒有。像其他媽咪說一樣這次入了紙分唔到,就等第二輪,第二輪唔得去叩門都俾校長知妳幾有誠意,由頭到尾只選這學校。希望我同妳一樣,能在這次分到那就安心了.....哈哈....我都這樣安慰自己。

hihi,

我囡囡都係有15分咋,希望我地一齊第一輪勝出, 互相支持下啦!

我囡囡都係15分,今次都係當買六合彩law,因為我選官小,我估無宗教分既小朋友全都會係kum選啦,anyway,我會搵私校做back up,老公話唔好太無信心喎,因為人人既分數都係一樣(15分),總之e排自己非常緊張,未interview,收到interview既通知都已經好擔心阿囡表現得唔好,因為...interview只係十幾分鐘既事....

原文章由 SandyWu 於 07-10-2 15:14 硐表
我囡囡都係15分,今次都係當買六合彩law,因為我選官小,我估無宗教分既小朋友全都會係kum選啦,anyway,我會搵私校做back up,老公話唔好太無信心喎,因為人人既分數都係一樣(15分),總之e排自己非常緊張,未interview,收到i ...
Why do you think "人人既分數都係一樣?"

原文章由 Unclejt 於 07-10-2 15:48 硐表
Why do you think "人人既分數都係一樣?"

我係指樓主既topic"15分既疑惑",大家都係15分入紙既意思,並唔係所有既入紙小一既小朋友law

原文章由 SandyWu 於 07-10-2 16:05 硐表

我係指樓主既topic"15分既疑惑",大家都係15分入紙既意思,並唔係所有既入紙小一既小朋友law

我地都算比上不足不下有餘啦,我仔仔有同學只得10分,因為佢有兄或姐,己經冇左5分,自己是女,哥又讀男校,唯有希望統一時派好d 啦!因為有很多學校都說過15分係有機會,不過就可能要抽,但10分就好微。佢主任說,如果佢得10分,第一輪就收佢,那間學校就一定很少人去報。佢媽咪話佢地真真正正是陪跑,我朋友個仔都是同一情況,佢就話個女讀小學時未諗過會這樣,所以讀左女校,現在佢就頭痛,唔知個仔報那一間好。仔仔有個同學的爹地就有另類做法,佢個女今年升小一,派了一間不錯的小學,但佢就怕功課太深,個女就沒有問題,但就怕佢仔仔會很辛苦,所以去就叩門另一間學校,而且叫幼稚園學校寫推薦信入了另一間,這樣佢仔仔今年就一click 過冇愁了,因為有兄姐讀緊是必收。

原文章由 SandyWu 於 07-10-2 16:05 硐表 我係指樓主既topic"15分既疑惑",大家都係15分入紙既意思,並唔係所有既入紙小一既小朋友law
Oh! I see ... 誤會哂

15分First round Bingo的例子不是沒有的喔, 不過好視乎你報邊間。而且第二round仲有機會嘛! 再唔得咪叩門囉, 再唔得等高班d轉校囉! 放開一點去想, 其他學校都有其好處.

依個題目是我今早的疑惑,因為依排已經被選小一的事煩左好耐.放工返屋企再睇,已經有8個回應,好鼓舞.再每一個回應仔細睇,全部都是鼓勵的說話,仲有好多觀點是我之前無諗過的.現在成個人鬆哂.好多謝各位.

我個大仔都是得15分, 由交form個日開始每日都不停想得15分入到既機會有幾大, 雖然都有好多人講2002年出生率幾低, 但一日未派彩一日都訓唔到....
歡迎入來參觀我個BLOG: http://hk.myblog.yahoo.com/vanessatangwc
[img]http://i165.photobucket.com/albums/u76/dlnfle/HelloKitty.gif[img]

原文章由 小詠 於 07-10-9 13:24 硐表
我個大仔都是得15分, 由交form個日開始每日都不停想得15分入到既機會有幾大, 雖然都有好多人講2002年出生率幾低, 但一日未派彩一日都訓唔到....

小詠唔好俾壓力自己、我上年都係咁架、自行放榜時仲失眠、不過都係入唔到、第二輪機會好大架、最最最壊打算咪泊門囉!!

現在言之尚早、唔好諗住啦!!

我都係十五分的媽媽, 我昨日問 C6究竟我地有幾多成機會第一輪成功呢!

C6: 六合彩有講幾多成機會咩? 六合彩講彩數的呀! 睇我們好唔好彩吧!

這個遊戲根本與六合彩無異, 六合彩無得佑。

結論是: 聽天由命吧!

真係灰! 但我都報了一大堆私校做 back-up, 因為從不相信彩數, 從小至今, 抽獎永遠不中, 怎可將阿囡的前途交付虛無的運氣呢?

醒目開學勳章

我女女都係得15分咋, 自行收生就報咗間响BK嘅mummy 話20分都難入嘅天主教女校。
所以我幫佢報咗3間私小做後備, 現在己有l間收咗, l間己經in咗重等緊result, 另1間要到月尾先至in, 不過我諗呢2間都好難入, 但係好在都有1間收咗, 我起碼有個保險先。

我個女係二女,大的那個是仔,今年升讀了男校小一,所以細女無左首名五分,只有宗教分,如果唔選宗教學校,就連那五分都沒有了,所以到時只好選宗教學校(雖然是後年的事,因為我個女今年才k1),我心儀st.mary,看到網上的媽媽都說二十分都未必有機會,不過我都會試一次,而且我同我老公商量過,遲一點會搬到那一區,希望可以比佢多個機會,盡人事啦!!!當然,如果第一輪就收了,咁就真係太好了!!!goodluck 所有十五分的媽媽,第一輪收晒!!!!

如果第一輪就收了,咁就真係一天都光哂太好了!!!
祝十五分的媽媽,第一輪收晒!!!!
祝大家好運!
‹ 上一主題|下一主題