用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 播道書院 為了播道搬屋................
go

為了播道搬屋................

剛收到取錄信, 如果想搬到TKO, 希望行路返學, 我完全不認識TKO, 所以有冇人可解答我, 我可以有咩選擇?  

原文章由 心心 於 07-10-1 10:57 PM 硐表
剛收到取錄信, 如果想搬到TKO, 希望行路返學, 我完全不認識TKO, 所以有冇人可解答我, 我可以有咩選擇?  

我都係为佐EC換搂,不過差d中招,因为我是在去年儿月買了TKO的新樓,但當时尚未知結果。
最近EC的私人樓,有將中、將廣、清水、君傲灣、居屋有宝盈花園灣半島

原文章由 心心 於 07-10-1 22:57 硐表

最近學校當然是寶盈花園(居屋)係正隔離,而君傲灣、將軍澳中心和將軍澳廣場亦在學校附近,步行返學也很近。

將中、將廣、清水、君傲灣、居屋有宝盈花園灣半島

清水是什麼?

將中, 將廣, 清水, 君傲灣分別幾多年樓? 邊樹間格最實用?

同埋將軍澳好唔好住?

[quote]原文章由 心心 於 07-10-2 09:00 硐表

清水是什麼? 清水灣半島

同埋將軍澳好唔好住? ok都幾好住,而家多了住宅,已無咁潮濕,我比較中意調景嶺個邊,新d又無咁密
坑口太密質質了

hi 心心,

歡迎你成為ec/tko成員!

樓齡由舊至新, 全不過十年: 清水>將中>將廣>君傲灣(約2年)

我都係為o左阿仔而由馬灣搬o黎tko的, 所以都睇過好多屋苑, 你想買定租?  大單位定細單位?

質素o黎講, 我覺得都係新鴻基的樓比較好, 你所講當中, 清水同將中都係, 但我睇過坑口的東港城, 雖然有10年樓齡, 又無乜靚景, 但實用面積超過8成, 樓底有十呎, 間格真係好實用, 你可以睇睇啊!

但如果租的話, 當然以方便為先啦, 所以我揀了君傲灣, 由出門口到返到學校約15分鐘; 另將軍澳廣場也是相當方便的, 至於最近的屋苑 - 寶盈花園, 是居屋, 暫時沒有租盤的, 所以當時沒有留意, 但我知該屋苑有泳池.

希望幫到你

原文章由 心心 於 07-10-2 09:00 硐表

清水是什麼?

將中, 將廣, 清水, 君傲灣分別幾多年樓? 邊樹間格最實用?

同埋將軍澳好唔好住? ...

[ 本文章最後由 桁媽媽 於 07-10-2 11:46 編輯 ]
^_^

I'm living in Tiu Keng Leng. School bus service is convenient. My son take 08:15 and 16:30, charge is only $280. It is cheaper than asking maid to take 2 round trip subway.
Living environment is good except that it is not SHK's...

衍媽媽
多謝你回應
我同你case一樣, 我打算租既, 要3房
想問你君傲灣有冇會所? 幾多錢租? 車位又幾多錢? 單位有幾多尺數選擇?
好多野問..

hi 心心,

你可先到網上看看呢
http://www.midland.com.hk/agency/chi/residential/developer_project/thegrandiose/

君傲灣比較新和有露台, 但間格並不實用; 而將軍澳廣場則比較實用, 但沒有露台; 將軍澳中心三房間格不錯, 但距ec位置較遠一點, 建議你實地視察一下  ;)

車位方面不大清楚, 君傲灣約$2100.

原文章由 心心 於 07-10-2 13:44 硐表
衍媽媽
多謝你回應
我同你case一樣, 我打算租既, 要3房
想問你君傲灣有冇會所? 幾多錢租? 車位又幾多錢? 單位有幾多尺數選擇?
好多野問..
^_^

大家好,我兒子明年也會加入播道的大家庭,我們亦會搬至將軍澳居住,計劃會租樓,需要三房大單位,最大問題是我有兩隻狗,請問哪些屋苑是可以養狗的?如果沒有屋苑可以養,附近是否有村屋?謝謝!

原文章由 bbdou 於 07-10-2 16:03 硐表
大家好,我兒子明年也會加入播道的大家庭,我們亦會搬至將軍澳居住,計劃會租樓,需要三房大單位,最大問題是我有兩隻狗,請問哪些屋苑是可以養狗的?如果沒有屋苑可以養,附近是否有村屋?謝謝! ...

Park central might be the only estate that allow dogs

清水灣半島都可以養
^_^

衍媽媽
環境很不錯, 時間充裕, 我都打算趁得閒就入去視察一下

請問有沒有播道校車路線資料

原文章由 心心 於 07-10-1 22:57 硐表

: 我也剛收到取錄信,想了解校車行走路線, 若有校車公司tel. 可否PM 給我.若沒有站,或路程太遠,也想搬到TKO,有冇EC家長可以幫忙 ?謝謝!

如果有時間梗係入黎睇睇喇!我都係由老遠搬到TKO,入黎之前其實都幾熟這區,但話晒都最小在這裡要住上十二年(小學六年中年六年),點會要check真D。將中其實都唔係好遠地方又幾實用,不過租盤就真係好小(我租果時),所以最後去佐TKL。遠就好似遠D,不過我

近就要考慮將廣和君傲灣,尤其將廣抵住;
想住舒服D,比多少少就維景,但維景冇商場,要靠隔離都會馬尺,不過個商場收唔到電話,淨係長江旗下果間先收到,所以行耐D都唔敢;
將中就樣樣有D,食市多,保安全區之冠,但衰在位置在中間,行又唔係,搭車又唔係;
都會馬尺就No comment,比到果個價我就一定買維景.

長遠多說,將軍市中心區還有很大發展空間,對附近居民的生活有著很好的影響,相信長遠樓價會升,市區樓,郊區價,那裡找呀!

還有就是將軍澳有幾所出名的直資學校,很多像你們有質素的家長會搬入來,整個社區也人傑地靈起來.

原文章由 Prairie 於 07-10-3 02:55 PM 硐表
還有就是將軍澳有幾所出名的直資學校,很多像你們有質素的家長會搬入來,整個社區也人傑地靈起來.

I buy your view....hehe
Actually, I current live in Metro Town and school bus pickup point as well......$280 per month...quite ok

原文章由 Prairie 於 07-10-3 14:46 硐表
近就要考慮將廣和君傲灣,尤其將廣抵住;
想住舒服D,比多少少就維景,但維景冇商場,要靠隔離都會馬尺,不過個商場收唔到電話,淨係長江旗下果間先收到,所以行耐D都唔敢;
將中就樣樣有D,食市多,保安全區之冠,但衰在位置在中間,行又唔係, ...

致於市區樓,郊區價我個人就唔係好同意,至少唔係普遍性。

原文章由 Prairie 於 07-10-3 14:55 硐表

但整體嚟講將軍澳居民的質素一般,治安也不太好,青少年問題很嚴重,搬入嚟前要考慮埋這些因素