用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 為孩子升中抓爆頭的媽咪們~請多指教!!
樓主: bunnycatcat99
go

為孩子升中抓爆頭的媽咪們~請多指教!! [複製鏈接]

原文章由 JSCfamily 於 07-10-2 17:39 硐表

bunnycatcat99,

你好....我係白兔媽! 我已登記成為國民.....有時間大家傾吓!

白兔媽, 歡迎你啊 好快手喎!!
呢度好多分享, 相信對你對我都好有幫助呢!!

多多指教
=====================
對孩子的希望 - 快樂健康, 做個好人!

請各位踴躍發表寶貴意見!

首先要多謝幾位俾左咁多寶貴意見我!  

我已經聯絡左班主任, 請佢幫忙告知仔仔暫時屬本區及全港band幾.  

暫時, 假設 (自己以仔仔五年級下學期成功做參考) 仔仔係本區 band 1全港band 2.

仔仔同我都最喜歡沐恩, 反而不一定要入傳統名校如莫壽增, 甲寅年, 陳融...

而家我 summarize 一下初步排位如下 (本區: 北區):-

[自行分配]
沐恩

[甲]
沐恩
莫壽增
恩主教
(全是大埔1)

[乙]
粉嶺救恩 (2頭)
田家炳中學 (1尾)
恩主教書院 (1中)
陳融 (1頭)
甲寅年 (1頭)

但我都覺得好似怪怪地咁......
大家可否再賜教一下呢?

謝謝very very much!!!

原文章由 bunnycatcat99 於 07-10-2 17:45 硐表

白兔媽, 歡迎你啊 好快手喎!!
呢度好多分享, 相信對你對我都好有幫助呢!!

多多指教

唔好客氣啦! 大家交流吓......

我都煩緊 la.....
個仔五年級呈分試住級 11/122人 , 今年做風紀 ,
school team 有 : table-tennis , football , basketball (今年  maybe選田徑 , 不過唔知入唔入到)
係學校拎過科獎

佢自己o既目標係要入英中 , 要成績 &運動並重 , 宗教無所謂.
我地屬 KL3網 ,各位有何指教 ??

不過我諗著考沙田區o既中學 ,因為九龍城區除左 la salle都無咩學校重運動

我想問沙田區應點排位 ??

浸信會呂明才中學
香港九龍塘基督教中華宣道會鄭榮之中學
聖母無玷聖心書院
沙田蘇浙公學
天主教郭得勝中學
五旬節林漢光中學
沙田循道衛理中學
沙田培英中學
沙田崇真中學
聖公會林裘謀中學
聖公會曾肇添中學

[ 本文章最後由 nataliewing 於 07-10-2 19:31 編輯 ]

原文章由 el1008 於 07-10-2 08:54 硐表

係大抽獎階段,先因應學生成績分3個banding, 跟住以band 1,
band 2, band 3 三個次序來抽籤, 先從band 1 學生中以隨機號碼抽出學生派學校, 等到所有band 1 學生抽哂30個志願後, 先到 band 2, 再到band 3, 如此類 ...

hi el1008及各位好
我都係為左阿仔今年選校而頭都大的其中一個  :( :( .
想問下....大抽獎乙部係未一定要填30間學校嫁 ? 但如果本身果區都吾夠30間, 係未可以選他區的呢 ?
請比d意見, 吾該晒

原文章由 bunnycatcat99 於 07-10-2 18:33 硐表
首先要多謝幾位俾左咁多寶貴意見我!  

我已經聯絡左班主任, 請佢幫忙告知仔仔暫時屬本區及全港band幾.  

暫時, 假設 (自己以仔仔五年級下學期成功做參考) 仔仔係本區 ban ...

bunnycatcat99:
我係女皇大人呀!
我都好需要升中資料呀!

妳已經做了好多資料喎!咁我咪要努力d先得!

原文章由 bkfans123 於 07-10-2 22:15 硐表

hi el1008及各位好
我都係為左阿仔今年選校而頭都大的其中一個  :( :( .
想問下....大抽獎乙部係未一定要填30間學校嫁 ? 但如果本身果區都吾夠30間, 係未可以選他區的呢 ?
請比d意見, 吾該晒 ...

你填哂30間會好d, 因為就算隨機號碼唔好, 起碼係你掌握範圍之內, 衰極都係你計算之內, 但如果你唔填哂30間, 唔好彩起上嚟,真係唔知派咩學校俾你.

如果你果區吾夠30間, 教統局自然會俾他區學校你選, 但係吾係你心水就吾知啦

原文章由 el1008 於 07-10-2 23:55 硐表

你填哂30間會好d, 因為就算隨機號碼唔好, 起碼係你掌握範圍之內, 衰極都係你計算之內, 但如果你唔填哂30間, 唔好彩起上嚟,真係唔知派咩學校俾你.

如果你果區吾夠30間, 教統局自然會俾他區學校你選, 但係吾係你心 ...

hi el1008
吾該晒你的回覆先.
原來乙部係可以填他區的學校, 咁都好d, 因阿仔果區d好學校好少, 可以選他區就好好多了.
thank you.

最緊要是先做好成績才有選擇的機會

原文章由 bkfans123 於 07-10-3 10:58 硐表

hi el1008
吾該晒你的回覆先.
原來乙部係可以填他區的學校, 咁都好d, 因阿仔果區d好學校好少, 可以選他區就好好多了.
thank you.

各位媽咪,我好明白妳們的心情,但要緊記當務之急是要做好呈分試的成績才有選擇的機會。要儘量做到是BAND 1 就是BAND 1 ,是BAND 2 就要因應形勢選校。組別要清晰!

另外,要提提大家,不要忽視「視覺藝術」及「音樂」這兩科,因為都要呈分,要小心!隨時上落很多個名次。

原文章由 ONETHIRD 於 07-10-3 13:35 硐表

各位媽咪,我好明白妳們的心情,但要緊記當務之急是要做好呈分試的成績才有選擇的機會。要儘量做到是BAND 1 就是BAND 1 ,是BAND 2 就要因應形勢選校。組別要清晰!

另外,要提提大家,不 ...

X 2。

原文章由 ONETHIRD 於 07-10-3 13:35 硐表

另外,要提提大家,不 ...

可不可以告訴我共有幾多科要呈分.

每間學校呈分科目和分數的比例都不同,有宗教學校可能要呈宗教分,有些學校數學科分數比例會多D,有些學校連視覺藝術都計,最好問清楚老師。

原文章由 irenewan 於 07-10-2 23:40 硐表
妳已經做了好多資料喎!咁我咪要努力d先得!

係喎, 小魔怪係小五定小六呀?

原文章由 bkfans123 於 07-10-3 10:58 硐表

hi el1008
吾該晒你的回覆先.
thank you.

北區都係呀, 可以選得落手嘅唔多, 好彩可以選他區咋~ 但他區都係得4~5間可以選....

仔仔又話一定要入英中, 而家真係要等第二次呈分試點啦
仍在抓頭中...

九龍城定油尖旺呢

我兒屬於band 1 尾 band 2 頭 小學介於九龍城和油尖旺.他當了三年童子軍,曾經學過非洲鼓,現在學長笛.今年當風紀和參加英詩獨誦.運動方面: 跆拳道綠帶和學游泳,有些少義工經驗.  如果選陳瑞祺,會否冒險呢?九龍城定油尖旺的學校大些機會呢?請各位媽媽給些意見!我的頭髮白左好多啦!

教育局規定呈分科目為中英數常、視覺藝術及音樂這幾科。

原文章由 jennyc8218 於 07-10-3 16:14 硐表
每間學校呈分科目和分數的比例都不同,有宗教學校可能要呈宗教分,有些學校數學科分數比例會多D,有些學校連視覺藝術都計,最好問清楚老師。

所以各位媽咪必須熟讀遊戲規則,才可以百戰百勝。

中英數 ___權重各是9
常識_____權重是6
視覺藝術__權重是3
音樂_____權重是2
以上是報教育局規定的權重各科目,來排列呈分名次(即BANDING),需三次呈分成績加總,得出本校總名次排名,再按該校過去兩年師兄姐的中一分班試為該校爭取了多少個BAND 1 位(有分全港及本區兩類),再決定妳子女的BANDING。

至於,有些學校要計宗教或其他科目的分數,這只是該校成績表的排名,但若在第一階段----自行收生階段,成績表的名次亦會有影響。

要記住三次呈分總成績,得出本校總名次排名才是中央大抽獎的依據。(因計算的權重不同,成績表的名次與呈分總名次有一定的差異)

原文章由 Terry280905 於 07-10-3 14:54 硐表

可不可以告訴我共有幾多科要呈分.

我大概記得中英數3科分數 x 9 倍
常識 x 6 倍, art x 2 倍 (好似係 ), 音樂, p.e. (1倍啩), 唔多記得tim

原文章由 ChowOY 於 07-10-4 00:12 硐表
我兒屬於band 1 尾 band 2 頭 小學介於九龍城和油尖旺.他當了三年童子軍,曾經學過非洲鼓,現在學長笛.今年當風紀和參加英詩獨誦.運動方面: 跆拳道綠帶和學游泳,有些少義工經驗.  如果選陳瑞祺,會否冒險呢?九龍城定油 ...

如果你個仔係band 1 尾band 2 頭, 九龍城好過油尖旺, 因為油尖旺係兩極化, 一係好勁嘅band 1 老名校, band 1 尾嘅中學得銘基同循道, 但循道有小學, 抽珠位少, band 2 嘅得信義中學, 所以區內band 2 學生只好選他區學額, 但位少. band 3 就多d

九龍城比較平均d, band 1 中學比較多, 同很多都無直屬小學, 如果選band 1 中至尾, 可以選陳瑞祺, 丘佐南, 旅港.......很多選擇, 學校質素平均d

原文章由 ONETHIRD 於 07-10-4 09:07 硐表

所以各位媽咪必須熟讀遊戲規則,才可以百戰百勝。

中英數 ___權重各是9
常識_____權重是6
視覺藝術__權重是3
音樂_____權重是2
以上是報教育局規定的權重各 ...

但我仔仔學校, 由第一次呈分試開始, 已經唔報分數, 連卷都唔派番俾學生, 所以我都唔知點計到呢個加權數呀!
‹ 上一主題|下一主題