用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

小 一 面 試 [複製鏈接]

Form and info are submitted.  Any hints for the coming interview?  What is the format - written test?

3    0    0    0

醒目開學勳章

上年仔仔有去第一輪面試,我可以分享一下當時情況.
但我唔肯定係咪完全正確,因為當時都係由我仔仔講比我知,
再加埋係BK各家長一人講d咁組織而成!希望可以幫到大家

1) 先係家長帶小朋友到學校大堂報到(都要排一輪隊嫁),
     個人認為一位家長帶小朋友都OK,
     因為點名時老師都無咩望家長,
  只係指道小朋友到等候椅上
    小朋友會被安排在報到枱後的長椅等候.
     ~5mins就會列隊上課室.
     家長會比要求離開學校,1小時後先返來接小朋友

跟住就係仔仔話比我知情況

2) 先係一班小朋友入去一個房等候,
     房入面有不同玩具,有畫畫,有lego,有圖書...
     各位小朋友可自行選擇自己喜歡的組別玩.
     (相信老師從中觀察小朋友言行...)
      我仔仔無選lego,佢話因為好多小朋友爭住玩
      佢選左畫畫

3) 一位略懂廣東話的外籍老師叫幾位小朋友名,
      仔仔被帶到另一房等候(等面試),
      未叫時會比一本書佢地看
      仔仔話等候面試個到好熱無冷氣
    (所以小心為孩子選擇可脫的外衣)

4)  面試時老師
  a) 比幾幅圖畫,要仔仔串連一個故事
  b) 比幾幅圖畫,要仔仔寫出係咩(Ch or Eng都得)
             但我仔話佢寫Eng,
             我唔知點解-因佢平時多寫中文
      c) 比左段野佢聽,問返佢一d問題

基本上仔仔返出來講話好淺,
    我估其實係想看看小朋友的創意/表達能力

5)  面試結束,仔仔被帶到另一房間和小朋友一齊看VCD
     但未看完就跟大隊落返地下

6)  仔仔話好好玩,重問我幾時再來玩過喎

記到咁多咋.再記得再post上來或等其他過來人分享.
希望幫到大家!

記住,唔好太緊張,平常心好啦,反正17XX選百幾個,
真係唔易,咪當帶小朋友見識見識囉.
(我當年都係話仔仔知帶佢去學校玩嫁咋

願神好好保守,願每位小朋友都入到一間合適的好學校.
加油!

[ 本文章最後由 010 於 07-10-25 00:47 編輯 ]

聽我姨甥仔番黎匯報, 今年好似簡單得多

原文章由 010 於 07-10-25 00:45 硐表
上年仔仔有去第一輪面試,我可以分享一下當時情況.
但我唔肯定係咪完全正確,因為當時都係由我仔仔講比我知,
再加埋係BK各家長一人講d咁組織而成!希望可以幫到大家

1) 先係家長帶小朋友到學校大堂報到(都要排一輪隊嫁),
      ...
‹ 上一主題|下一主題