用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 珠心算推介
go

珠心算推介 [複製鏈接]

有無媽咪可推介那間報讀珠心算好?

多多指教!

:cry:
   0    0    0    0

原文章由 andybebe 於 07-10-1 02:01 硐表

多多指教!

油塘-小童群益會,佢地珠算課程好有系統,一級級上,
而且個miss好有方法,我個囝學左5 期.
560/8堂(星期六)大約10-12人到.地方都ok.
如果你報開一個時間,會一路用這個時間,
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原文章由 sai1031 於 07-10-1 08:42 硐表

油塘-小童群益會,佢地珠算課程好有系統,一級級上,
而且個miss好有方法,我個囝學左5 期.
560/8堂(星期六)大約10-12人到.地方都ok.
如果你報開一個時間,會一路用這個時間, ...

你有無小童群益會的Tel 可查詢呢? 多謝晒!

各位媽咪, 你哋有無意見可發表一下, 珠算对小朋友有無幫助呢?

油麻地碧街協群商廈8/F,名字唔記得。每班約4-6人,老師有心機教,每6 weeks收學費。每堂平均約100-110。

我仔學過,但九月上小一之後實在太忙,停左。

原文章由 andybebe 於 07-10-1 11:29 硐表

各位媽咪, 你哋有無意見可發表一下, 珠算对小朋友有無幫助呢?

原文章由 andybebe 於 07-10-1 11:29 硐表

唔好意思,昨天好忙,冇時間覆你.
2343-3554(油塘)小童群益會

本來小一我都想stop左佢,但囝囝話要學滿8期,(佢like就最好 )
至於珠算有?幫助,我個囝對計數好有信心同埋好鍾意math,
珠算功課都好願做(因為不是太多)
心算都好ok,下堂開始教 x 數,
我覺得如果學一樣野 而小朋友自己like,
(因為我個囝得三分鈡熱度,除左運動項目)
相信從中一定有得益.
http://discuz.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1085858&extra=page%3D2

原文章由 亞水 於 07-10-2 09:20 硐表
油麻地碧街協群商廈8/F,名字唔記得。每班約4-6人,老師有心機教,每6 weeks收學費。每堂平均約100-110。

...

Hello 亞水,
Thanks for your reply.

你覺得你囝囝學完珠算後, 对佢喺數學方面有無幫助呢? 比一些心得分享一吓吖!?

Andybebe

原文章由 sai1031 於 07-10-2 23:01 硐表

唔好意思,昨天好忙,冇時間覆你.
2343-3554(油塘)小童群益會

本來小一我都想stop左佢,但囝囝話要學滿8期,(佢like就最好 )
至於珠算有?幫助,我個囝對計數好有信心同埋好鍾意math,
珠算功課都好願做(因為不是太多 ...

Hello sai1031,
聽到你話你囝囝好Enjoy上珠算班而佢又有興趣, 我都登你開心!

其實幾多歲開始學珠算最好呢? 我囝囝現在4歲2個月,是否適合呢? 還是要再大一點才可以 / 適合開始呢?

Andybebe

原文章由 亞水 於 07-10-2 09:20 硐表

...

果間係正統心算

andybebe,

唔識分喎.....你知啦,小一數學,又深得去邊丫....

不過你預得要花時間陪佢做練習喎

原文章由 andybebe 於 07-10-2 23:41 硐表

Hello 亞水,
Thanks for your reply.

你覺得你囝囝學完珠算後, 对佢喺數學方面有無幫助呢? 比一些心得分享一吓吖!?

Andybebe

原文章由 andybebe 於 07-10-2 23:49 硐表

Hello sai1031,
聽到你話你囝囝好Enjoy上珠算班而佢又有興趣, 我都登你開心!

其實幾多歲開始學珠算最好呢? 我囝囝現在4歲2個月,是否適合呢? 還是要再大一點才可以 / 適合開始呢?

Andybebe ...

我朋友個仔升k2暑期學(九珠)細D好似學(九珠)
而我個仔大一年k3開始學(五珠),
功課方面最初得 珠算功課一本,
每星期約一版功課(現在第六期都係2珠2心)
大約每日用十五分鐘左右,老師一定要每日小小咁做,
唔可以一日做完.應該OK.

我個仔都有學珠心算, 佢k3時在幼稚園學(課外活動),考咗11級ga撿定試, 不過未有結果

珠心算其實唔好太早學, 因為小朋友數學概念唔係好強, 加上珠心算放咗學返到屋企仲要做功課, 所以太早學ga小朋友好多都唔捱得幾耐就放棄

我亞仔初初學, 每次都係做一版功課(60題), 慢慢就變兩版(120題), 之後就兩版珠算加一版心算(50題), 再之後就兩版珠算及兩版心算再加檢定操練(1-3版),所以功課真係超多

不過, 亞仔學咗後計數真係快咗好多, 尤其係心算叻咗好多, 又快又準, 佢平時做心算ga功課, 一版最多都係錯一至兩題, 不過升咗小學, 而家都未搵到第二間好ga中心繼續學落去

原文章由 亞水 於 07-10-3 16:38 硐表
andybebe,

唔識分喎.....你知啦,小一數學,又深得去邊丫....

不過你預得要花時間陪佢做練習喎

Hi 亞水,
我都同意你講法,要花時間陪囝囝做練習才可以有進步!

Andybebe

原文章由 健朗媽咪 於 07-10-3 19:37 硐表
我個仔都有學珠心算, 佢k3時在幼稚園學(課外活動),考咗11級ga撿定試, 不過未有結果

珠心算其實唔好太早學, 因為小朋友數學概念唔係好強, 加上珠心算放咗學返到屋企仲要做功課, 所以太早學ga小朋友好多都唔捱得幾耐 ...

Hello 健朗媽咪,
好多謝你的意見!

你話你囝囝考咗11級的撿定試? 可否講吓咩嚟架?

我囝囝現在只有4歲2個月, 是否太早學珠算呢?

你話珠算好多功課要做, 咁小朋友又要應付學校功課, 又要做珠算功課, 咁佢未好忙?

Sorry, 咁多問題!

Andybebe

原文章由 sai1031 於 07-10-3 17:11 硐表

我朋友個仔升k2暑期學(九珠)細D好似學(九珠)
而我個仔大一年k3開始學(五珠),
功課方面最初得 珠算功課一本,
每星期約一版功課(現在第六期都係2珠2心)
大約每日用十五分鐘左右,老師一定要每日小小咁做,
唔可以一日 ...

Hi sai1031,
嘩, 又九珠, 又五珠, 好似好深咁喎?! 不過你小朋友應付到而又學得開心就什麼都值得啦!

Andybebe

原文章由 andybebe 於 07-10-4 00:52 硐表

Hello 健朗媽咪,
好多謝你的意見!

你話你囝囝考咗11級的撿定試? 可否講吓咩嚟架?

我囝囝現在只有4歲2個月, 是否太早學珠算呢?

你話珠算好多功課要做, 咁小朋友又要應付學校功課, 又要做珠算功課, 咁佢未好忙? ...

撿定試係好似學樂器咁, 用考試嚟評定小朋友ga程度, 11級係幼稚園最高ga級數, 之後繼續學的話就考10/9級

我個仔k3先至開始學, 當時5歲半(佢係大仔嚟), 我覺得k3先至學會好d, 亞仔好多同學k2開始學, 好多好快就放棄

亞仔都好鍾意珠心算, 而且佢心算叻過珠算(老師仲建議佢參加埋比賽, 不過我唔想又增加佢ga功課量而無參加), 所以佢都好樂意做功課, 每日做d咁, 不過後來功課真係太多, 平均每日都要做一版, 而家升咗小學, 如果去返幼稚園外判嗰間中心學又好遠, 又唔想亞仔咁多功課做, 所以而家無學落去住, 可能等亞仔學校d課外活動開始咗先再搵第二間中心比佢學落去

原文章由 健朗媽咪 於 07-10-4 08:00 硐表

撿定試係好似學樂器咁, 用考試嚟評定小朋友ga程度, 11級係幼稚園最高ga級數, 之後繼續學的話就考10/9級

我個仔k3先至開始學, 當時5歲半(佢係大仔嚟), 我覺得k3先至學會好d, 亞仔好多同學k2開始學, 好多好快就放 ...

Hello 健朗媽咪,
多謝你的回應, 希望你囝囝考11級考到好的成績啦!

讀珠心算

在香港童軍總會-- 綜合教育中心,珠心算班共六期,為期約一年,每三期收$2400,每期9堂,我大字去年已學完,教法很有系統,考獲7級,老師說可繼續,但他已上小一,其他活動多了,比較忙,所以放棄,今年到細仔學了,他現在讀k2,剛上了一堂,很開心。你可上網search.

原文章由 andybebe 於 07-10-1 02:01 硐表

多多指教!

‹ 上一主題|下一主題