用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 點樣選擇playgroup
go

點樣選擇playgroup [複製鏈接]

各位媽媽,

我想同個仔參加playgroup. 不過唔知點選擇....
例如: 導師需唔需要有乜資格? playgroup 嘅模式? 上課人數? 大既幾多錢??
我真係毫無頭緒...又還是我太緊張呢.....

請各位有經驗的媽媽幫忙!!!
   0    0    0    0

我成日同我女周圍試堂,有少少心得.

(1)個個都話學歷高,多國語言都識,冇用,自己叻同識教小朋友冇関,反而教過小朋友的經驗很緊要,如教過幼稚園.

(2)最緊要試堂,如啱先買COURSE,到時咪扣番一堂,又冇蝕,我朋友諗住間間差唔多,冇試,點知老師太唔掂,個仔唔鍾意返,蝕咗.

(3)我遇過很多唔掂的老師,有啲成堂笑笑口,但只係成日說”係呀,哦,哈哈”(佢說日語,估佢都講呢啲).有啲成堂教顏色,但啲小朋友走來走去,佢拎住玩具跟住佢,喺佢面前搖下並說顏色,白痴,見佢逐個小朋友咁追,雖然話佢哋走來走去唔一定學唔到嘢,但自少證明老師教的嘢太唔吸引,叻的老師会用其他遊戲吸引佢哋返嚟.有啲成堂教一至十,係英文,咁我都識教,做セ嘥我二百幾蚊,對於英文我要求高啲,我要講句子,不要只教ABC,因我都得.

(4)陪嘅人一定要投入,若自己都唔願郁又點提高個女的學習興趣,小朋友越開心越學得快.最好返屋企可以重溫內容,如歌曲.

(5)經歷咁多次教訓,我会揀幼稚園辦的,因有系統,有課程,坊間嗰啲只係拎晒啲玩具出嚟教,學嘅嘢太狹窄,响學校,學排隊,做美勞,有大遊樂設施,吃茶點,學社交,對小朋友而言,發展全面啲,語言的運用会廣泛啲,实際生活應用到.不過始終係要睇老師點樣教,同一課程每位老師表達出來都唔同,睇你彩數.

Hello Iris,

聽你咁講, 真係估唔到有老師連啲小朋友都搞唔掂.... 真係好彩有你提我!

其實我平時要返工,唔會得閒同仔仔上堂,不過想個仔同多啲小朋友接觸先想同佢join playgroup. 我諗我想佢注重語言同社交方面多啲. 仔仔而家先一歲多啲, 頂多学啲生字, 同其他小朋友玩吓咁, 好過成日喺屋企吖!!!

睇嚟我都要揾多啲資料先得!!!

playgroup

Hi,lulugigi,
我女兒依家2歲幾,返緊N班,我係非常贊成俾小朋友返playgroup`的,我女兒由8個月開始返,到依家大大話話返過唔少班,可以話有d經驗可以同你分享.
1. 最重要選岩時間,最好係上午,bb訓醒夠精神,玩咩都投入d,如果晏晝眼訓就浪費大家時間.
2. 就近屋企好重要,落雨返學都冇咁狼狽.
3. 一班唔好太多人,因為一個老師睇唔到咁多個,比例最好1:6,如果有2個老師一班就最多唔超過12個.
4. 地方清潔同埋夠地方走動好重要.
5. 學費合理,一般私人辦大約一個鐘堂$120-$200不等,如果幼稚園或機構辦的會比較平,一堂大約$80-$150.
6. 如果有試堂就一定要試,試下岩唔岩先俾錢報堂
7. 陪伴的家長一定要同小朋友一樣投入.
8. 課堂一定要有多項環節,包括:玩玩具,唱歌仔,玩下樂器,跳下舞,做下體操,畫下圖,做手工,學下字,讀故事書,主題教學,食茶點(有D學校有,可以俾佢試下自己食野學獨立)...等,因為小朋友專注力唔夠,5-10MINS一PART已經好夠,耐左佢地會好悶.
9. 基本上大家學歷都差唔多,有經驗的老師點都好過冇,所以我比較喜歡年齡成熟D的老師,如果想小朋友學好英文就最好選外國老師教的,不過人品就真係要睇運氣,有D老師非常專業好有愛心,有D好似打份工咁既心態,懶懶閒,有D學校老師成日轉,總之睇你好唔好彩遇到好老師.
你住邊區架?睇下有冇學校可以介紹俾你.

原文章由 lulugigi 於 07-10-1 00:53 硐表
各位媽媽,

我想同個仔參加playgroup. 不過唔知點選擇....
例如: 導師需唔需要有乜資格? playgroup 嘅模式? 上課人數? 大既幾多錢??
我真係毫無頭緒...又還是我太緊張呢.....

請各位有經驗的媽媽幫忙!!! ...

Hi choifung618,

Any good playgroup in TKO? Thanks

playgroup

Hi BK moms

我的兒子快17months, 想與他上playgroup, 有沒有上午時間又好的recommend? 於官塘區.

Many thanks!

Almon

原文章由 choifung618 於 07-10-2 11:06 硐表
我女兒依家2歲幾,返緊N班,我係非常贊成俾小朋友返playgroup`的,我女兒由8個月開始返,到依家大大話話返過唔少班,可以話有d經驗可以同你分享.
1. 最重要選岩時間,最好係上午,bb訓醒夠精神,玩咩都投入d,如 ...

我家住TSUEN WAN, 請問有無好介紹

原文章由 choifung618 於 07-10-2 11:06 硐表
1. 最重要選岩時間,最好係上午,bb訓醒夠精神,玩咩都投入d,如 ...

我住天后架!!
其實呢區都好多, 我諗緊一啲私人開班嗰啲. 因為一個媽媽朋友話幼稚園辨嗰啲playgroup嘅老師會無咁好心機教, 諗住啲家長都係想入間幼稚園...
不過講得啱, 都係睇彩數!!!

lulugigi

囝囝住係黃大仙, 我好想知有無好介紹返 playgroup &  n1?

我住沙田好運
有冇好介紹呀
thx~~`

我地荃灣友都係自己組group再搵導師黎幫手,最好就係時間同地點都可以簡. 我bb 11個月時都有join過佢個course,導師教得唔錯,我個b每次上堂都好開心,返到屋企教既野仲識做返出0黎.我0黎緊又會join佢個大b班,希望bb會學到更加多野啦!!!

$100一堂(我果個導師,其他唔知)
中心有合6m-3yrs course 架!
中心Tel:28669916

原文章由 danielsh 於 07-10-2 16:59 硐表
我家住TSUEN WAN, 請問有無好介紹

簽名被屏蔽

香港區Playgroup?

我都好想找適合的Playgroup比我個囡,琉在14個月,還未講嘢,希望Playgroup可以幫到佢。我住西營盤,請問有冇好介紹?
Thanks!

佢既教學方法幾好,好識針對bb要學既野,最好係可以令到佢吸收!

Pls check e-mail la !

原文章由 cheque 於 07-10-5 23:57 硐表
Dear bb138888,

I also live near Tsuen Wan. Would you mind to tell me the name of teacher that your bb joined before and send it to me at [email protected].

Many thanks.

Cheque

簽名被屏蔽

Could you pl. pm the information to me.  Thanks.

原文章由 clum 於 07-10-4 08:49 硐表
Hi ketchupfong,

I have recommended a playgroup on other forums.  It's in Mongkok and is near the KCR station.  So you could probably arrive at the centre in 20 minutes.  Information pm'ed to you for  ...

pls send some information to me  !

any good pg in kwan tong

Please send the details to [email protected] or pm me, thanks a lot!

pls check pm !

原文章由 cheque 於 07-10-8 15:39 硐表
Dear bb138888,

I cannot receive your email. Would you mind to send it again? Many thanks.

Cheque
‹ 上一主題|下一主題