用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 功課多唔多。
go

功課多唔多。 [複製鏈接]

開學都有成個月喇,你地D小朋友多唔多功課做呀??
   0    0    0    0

原文章由 judywan 於 07-9-29 14:13 硐表

多過F.1開學果陣時~~
但其實中學d功課大多數都唔係立即交
時間分配得宜就無問題la,,,

原文章由 pinkiesalbe 於 07-9-29 15:51 硐表

多過F.1開學果陣時~~
但其實中學d功課大多數都唔係立即交
時間分配得宜就無問題la,,,

小朋友剛剛升中一,發覺佢冇乜功課做,每天功課都係一小時內完工,和小學時相比,所有時間都用於功課上相差好遠。
唔清楚其他學校是否都係咁樣,所以問各位。

我個都係, 冇乜功課做, 同五六年班搏殺期比起來, 我真係有D唔習慣  , 細路就開心既, 可能佢間學校唔係進取嗰隻啦

不過新高中課程可能同以前死記硬背有D唔同, 着重思考視野等多D, 唯有靜觀其變

原文章由 judywan 於 07-9-29 16:17 硐表

小朋友剛剛升中一,發覺佢冇乜功課做,每天功課都係一小時內完工,和小學時相比,所有時間都用於功課上相差好遠。
唔清楚其他學校是否都係咁樣,所以問各位。 ...

佢真係無咩功課做, 我都好吾慣, 好多時佢都話在學校做哂, 有時就得一樣, 但就每日都有數學quiz, 老師又成日都同佢地在堂上問書.
可憐天下父母心 :cry:

我阿女f.2,都係好少功課,but成日都有小測,不過比起小6,真係好輕鬆,無壓力.
[img align=right]http://i116.photobucket.com/albums/o21/keiyan76/CEO.gif[/img]

係嫁~功課量同小學分別很大ga,,,
我個女F.1時(anytime)見佢好得閒
但一到deadline時我就知ga la,,
佢會變得好忙,,,haha...
尤其一d(script , project)係須要1 term人做 ga ma,,
佢地就你推我讓,個個多多借口
淨係約時間/日子,已經唔係個個得
有d又要呢日補習,個日要學野等等等....
最後要交la,,,咪睇下邊個心軟o既咪推比果個 law,,
試個有次...攪到10點都咪訓得..
份野又係部份考試分..
明天一早又要番學
........最後慈母心腸起,,,
我就攪到成3點先有得訓......
真係唔知係幫佢地定害佢地..

我都有少少唔慣,5,6年級果時。晚晚做功課做到好夜。同佢跟功課都跟都眼花(雖然大部份都冇乜問題)。依家就直情冇功課可跟。呢排好輕鬆,突然間冇哂壓力。。。 :D

請要視乎小學的功課是偏多或是少, 不能一概而論.  若有空閒時間, 可用來備課或温習.

原文章由 judywan 於 07-9-29 16:17 硐表

唔清楚其他學校是否都係咁樣,所以問各位。 ...

其實..
好多時在堂上
老師有口頭叫佢地備課(都要用字典)、看書..
佢地未必會寫落student diary到
quiz/ form test...都要溫下書gar...
不過真係有d人上堂時已完全明白
唔洗溫都唔出奇
以上都係功課:

我個都係, 我以為係間學校先梗少功課, 5.6年級時吃完飯無得睇電視,以家日日追電視劇, 總擔心會唔會太過放鬆佢,見到你們意見,我都放心的.  

間間學校中一都很輕鬆,其實是現在的小學過於緊張,中一生活是開心的,冇謂太緊迫,仲有五年時間,以免小朋友冇興趣上學。

其實你們小朋友有無溫書呀?我個少功課,又無咩溫書, 到時會唔會跟唔到呢?小學時,都會做下補充,以家咩到無,見到佢真係好空閑.

點解我仔咁多功課架!日日都5-6樣,有d做半個鐘,有d要成1個鐘先做完,日日做到無停手。

原文章由 eeyore0511 於 07-9-30 21:08 硐表
點解我仔咁多功課架!日日都5-6樣,有d做半個鐘,有d要成1個鐘先做完,日日做到無停手。

我個小朋友每日都係得壹兩樣功課做,得閒到 ,你個仔就。。。。。。。

唉…
讀書幾時都係要溫習喇
但d細路係咁聽話就好lu,,,
尤其宜家青春期更激氣
佢肯自動預時間溫考試
知自己邊飯弱加d肉緊
同緊張邊d係會計落考試/升班分
唔好學壞
不太過份我已經接受

原文章由 judywan 於 07-9-29 14:13 硐表

不多,只有二到三樣; 但備課較多。
:wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave: :wave:

原文章由 norakyng 於 07-10-2 10:57 硐表

不多,只有二到三樣; 但備課較多。

吓 ! 你囝/囡肯備課咁乖 , 我個件叫極都唔郁
功課少 ,每日上網做完每日一篇後 , 就咋咋第打網上日記:evil: :evil: :evil:

醒目開學勳章

原文章由 judywan 於 07-9-29 17:55 硐表
我都有少少唔慣,5,6年級果時。晚晚做功課做到好夜。同佢跟功課都跟都眼花(雖然大部份都冇乜問題)。依家就直情冇功課可跟。呢排好輕鬆,突然間冇哂壓力。。。 :D ...

我都有同感, 而家個女F.1又係好少功課,
有時仲係學校做晒。但又唔見佢温吓書/
備吓課...懶到出汁

我果個每日打電話比我,"媽咪,開唔得電腦做每日一篇呀?",用5分鐘做完,大部份玩game, 無佢付.
‹ 上一主題|下一主題