用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 有一仔一女, 你會為個女的將來而放棄大仔入男校的機會嗎 ...
go

有一仔一女, 你會為個女的將來而放棄大仔入男校的機會嗎? [複製鏈接]

如題.....沒有宗教分....我是否應在為大仔選小學的時候而要為細女諗埋呢...

因港島這邊好像好少好的男女校....

有經驗的家長, 請指教.....
   0    0    0    0

沒有宗教分 --- 最好選男女校, 因妹妹得個十分(適齡分)亦即是人人都是, 基本上第一輪冇得抽(15分都抽唔晒), 要等第二輪lucky draw.
哥哥都唔算得佔有優勢(如選男校), 因齋校冇20分都唔駛諗. 連最機的St.Jo都大縮班.

原文章由 tautaub 於 07-9-27 13:48 硐表
如題.....沒有宗教分....我是否應在為大仔選小學的時候而要為細女諗埋呢...

原文章由 tautaub 於 07-9-27 13:48 硐表

我也是一女一仔,我並沒有因為還有一個細仔,而要囡囡入讀不是我心目中最好的學校,所以我為囡囡選了一間我認為不錯的女校.
而囝囝方面都唔理得咁多,最多報吓私校和直資,或者玩到最後階段和扣門囉!
我想我不能太自私,兩個孩子我都會俾最好的,和最適合他們的東西給他們.

我認為選校最重要選擇適合小朋友品性的學校, 如果因為增加命中機會而令大仔不能入適合他的男校, 我認為厚此薄彼, 對大仔不公平, 可能因此影響他一生, 作為父母, 實在慚愧。

原文章由 vanyau 於 07-9-27 16:37 硐表

我也是一女一仔,我並沒有因為還有一個細仔,而要囡囡入讀不是我心目中最好的學校,所以我為囡囡選了一間我認為不錯的女校.
而囝囝方面都唔理得咁多,最多報吓私校和直資,或者玩到最後階段和扣門囉!
我想我不能太自私,兩個孩子 ...

我都會幫個仔報男校, 但我就會因考慮到個妹, 所以如果只係一般的男校我唔會考慮, 真係要好出名的先會考慮, 如男拔. 而我所指一般的男校可能都係已係好好的band one學校, 其實都唔應該用一般來形容, 只係我想指一係唔揀男校, 一揀一定揀到最top個d先會考慮囉! 所以我唔會太寄以厚望個仔會入到. 真係入到先至再諗個女.

原文章由 vanyau 於 07-9-27 16:37 硐表

我同vanyau情況一樣,我都唔會厚齒薄皮!
小朋友讀書有時都要講下緣份,
既然囡囡當年有緣入讀間好女校,
我唔會為左幫個仔鋪路而剝削個女機會囉!
我認為我冇選擇錯誤,個女係到讀得好好,
今年小六喇,到佢入左中學,個仔先揀小學,
好彩我心儀個間男校又趕得切係亞仔上小學前轉做直資,
咁兩個仔女都可以係我地心儀學校讀書!
皆大歡喜!

[ 本文章最後由 babyhowie 於 07-9-27 18:11 編輯 ]

I totally agreed with you.  My girl failed in the first round (15 points) but she got a place in a girl school from the central allocation which is our first choice.  For my little boy, I'll try the best one, other than that, I'll apply the private schools & DSS as well.  Actually even the elder one, you'd better have a backup choice (private/DSS).  Then you'll feel a lot better when you received the result from central allocation.  It's my experience.

我只是希望個仔的小學生活是開心,男校或男女校,都不是問題,而個仔都想讀男女校,心儀的學校也是男女校,所以對細女沒有影響。
‹ 上一主題|下一主題