用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請問香港西區同沙田區有那些中學適合讀障學生呢? ...
go

[讀障] 請問香港西區同沙田區有那些中學適合讀障學生呢? [複製鏈接]

我囡囡今年P6, P1Check過有讀障, 小學時期成績都係唔多好, 最大問題係內向同冇自信, 而家在西區小學讀, 因同班都有頗多此類同學, 而佢又不是太嚴重, 所以佢返學都開心同冇自卑嘅但係而家要搵中學啦! 請問香港西區同沙田區有那些學校適合佢呢?
   0    0    0    0

原文章由 cubybyj 於 07-9-27 10:50 硐表
我囡囡今年P6, P1時Check過有讀障, 小學時期成績都係唔多好, 最大問題係內向同冇自信, 而家在西區小學讀, 因同班都有頗多此類同學, 而佢又不是太嚴重, 所以佢返學都開心同冇自卑嘅 …但係而家要搵中學啦! 請問香港西 ...

請幫忙給一些意見...事實上他們這一群離開了小學,中學的生活實在是一個很大的挑戰...而中學方面的支援亦比小學小很多(個人意見)
很苦惱....

你囡囡而家學校有冇比支援.例如〔調適〕,你可叫學校輔導寫信上中學[如果你唔介意].一樣可支援讀障.

原文章由 cubybyj 於 07-9-27 10:50 硐表
我囡囡今年P6, P1時Check過有讀障, 小學時期成績都係唔多好, 最大問題係內向同冇自信, 而家在西區小學讀, 因同班都有頗多此類同學, 而佢又不是太嚴重, 所以佢返學都開心同冇自卑嘅 …但係而家要搵中學啦! 請問香港西 ...

馬鞍山陳震夏中學會提供較多協助,如派位入讀當然好,惟如想考入就很難,該校只會收成績好的學生。但一旦成為了該校學生,學校就會盡力協助。
另外,可以嘗試查詢香港特殊學習障礙協會,可能他們會知多d,希望幫到你。電話-23400803

我朋友個女都係咁情況,知道炮台山循道衛理中學有此服務,希望分享下。

http://ssp.proj.hkedcity.net/chi/detail_basic.php?sch_id=1449

自行分配中一學位準則與比重:本校主要取錄學習困難的學生,並會為申請人安排面試,而取錄的準則會參考學生面試的表現和過往的學習紀錄為依歸。

‹ 上一主題|下一主題