用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 課外活動 大提琴一問
go

大提琴一問 [複製鏈接]

請問學中提琴及大提琴哪個難度較高 ?  是否大提琴有得坐,
對學生而言算無咁辛苦  

唔該
   0    0    0    0

一樣咁難,但係好少人一開始就學中提琴,通常係先學小提琴,然後再兼學中提琴。

小提琴、中提琴都可以坐係度演奏喎,對某d細粒o既學生,搬住個大提琴行出行入當然會辛苦d。

原文章由 LV77 於 2007/9/26 22:45 硐表
請問學中提琴及大提琴哪個難度較高 ?  是否大提琴有得坐,
對學生而言算無咁辛苦  

唔該

Hi Odin,

Thank you for your reply

點解我無揀小提琴,係因為早兩年帶囝囝去睇人學小提琴,
可能果位同學都係初班,亞Sir拉琴時都好似拉牛上樹咁,囝
囝話好難聽喎,唔肯學 後來揀左學牧童笛

而家在學校有得揀大.中.小.提琴,我諗住還掟都係咁難,
俾個難d佢試,如果佢真係有興趣,就慢慢培養落去,如果無,
咁都係浪費一期學費,又唔需要買器材,無咁傷呀嘛:)  

原文章由 Odin 於 07-9-27 06:50 硐表
一樣咁難,但係好少人一開始就學中提琴,通常係先學小提琴,然後再兼學中提琴。

小提琴、中提琴都可以坐係度演奏喎,對某d細粒o既學生,搬住個大提琴行出行入當然會辛苦d。

...

個人而言,我比較喜歡中提琴o既聲音,如果用提琴比喻人聲,小提琴就係女高音,中提琴就係男高音。

如果你囝囝連小提琴都覺得係拉牛上樹,中提琴咪仲牛?

原文章由 LV77 於 2007/9/27 21:56 硐表
Hi Odin,

Thank you for your reply

點解我無揀小提琴,係因為早兩年帶囝囝去睇人學小提琴,
可能果位同學都係初班,亞Sir拉琴時都好似拉牛上樹咁,囝
囝話好難聽喎,唔肯學 後來揀左學牧童笛

而家 ...

如果學校不用買琴
一於試下大提琴
我好多家長都談過學樂器
她們都主張有錢有地方都寧願買鋼琴  大路d
小朋友學樂器 不一定學一生
有機會應試一d冷門嘢

一個cello唔係好貴之播,但係鋼琴係cello 20倍o既價錢。如果唔買琴又點可以日日練?唔日日練又點可以學得好?

事雖實上係大部份人學樂器都係半途而癈,不過如果一開始就已經咁諗,咁會令小朋友養成半途而癈o既性格。

大提琴都唔係好冷門姐,重有double bass同其他管樂器重冷。

我覺得揀樂器最緊要自己鍾意,唔好理佢冷定熱。
原文章由 kelly-li 於 2007/9/28 02:44 硐表
如果學校不用買琴
一於試下大提琴
我好多家長都談過學樂器
她們都主張有錢有地方都寧願買鋼琴  大路d
小朋友學樂器 不一定學一生
有機會應試一d冷門嘢 ...

醒目開學勳章

hi,

agree with odin :大部份人學樂器都係半途而癈,不過如果一開始就已經咁諗,咁會令小朋友養成半途而癈o既性格

yuk hei mun

原文章由 Odin 於 07-9-28 06:50 硐表
一個cello唔係好貴之播,但係鋼琴係cello 20倍o既價錢。如果唔買琴又點可以日日練?唔日日練又點可以學得好?

事雖實上係大部份人學樂器都係半途而癈,不過如果一開始就已經咁諗,咁會令小朋友養成半途而癈o既性格。

大提琴 ...

Hi Odin & all mums,

多謝各位既回覆

其實我跟囝囝學野算好有恆心,儘量唔半途而癈  
但有時真係時間所限及囝囝天資太差而需要取捨

我相信跟學校應該都要買樂器,但因為今年寫明join
兩期有得送小及中提琴,join三期有得送大提琴,
咁起碼唔需要一上堂就要先買樂器 若囝囝有興趣,
到時唔叫佢,佢自己都肯練習,但無興趣,叫到口乾都唔
願郁呀:tongue:  我最後揀左大提琴,我會跟進佢既進度或
問下導師意見,如果佢地認為囝囝轉小或中提琴較優
優勝,到時轉亦無妨:loveliness:

最後,多謝各位指點

原文章由 tinetinew 於 07-9-29 16:30 硐表
hi,

agree with odin :大部份人學樂器都係半途而癈,不過如果一開始就已經咁諗,咁會令小朋友養成半途而癈o既性格

yuk hei mun
‹ 上一主題|下一主題