用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 女校定男女校好呢
go

女校定男女校好呢 [複製鏈接]

囡囡今年會選小一,佢唔鍾意讀女校,因為佢d性格比較外向同男仔頭d,雖然外表好女仔 所以我只係同佢選男女既私校去考,唔知有無錯呢 因為有d好既學校係單性別既,不過老公話男女校性格會平衡d

有無媽咪可分享下心得呢
   0    0    0    0

我覺得男女校可以令小朋友有均衡的發展, 比較單性別學校好喎

原文章由 lemonnazybaby 於 07-9-25 11:35 硐表
我覺得男女校可以令小朋友有均衡的發展, 比較單性別學校好喎

唔該哂妳既意見呀,所以我只係同囡囡選男女校去考,費事考女校,唔想自己煩多一樣,因為就算女校收都唔係kum想讀law,最怕係考多幾間會令阿囡煩哂,而家e幾個月我真係日日都係煩緊升小一既事

原文章由 SandyWu 於 07-9-25 12:01 硐表

唔該哂妳既意見呀,所以我只係同囡囡選男女校去考,費事考女校,唔想自己煩多一樣,因為就算女校收都唔係kum想讀law,最怕係考多幾間會令阿囡煩哂,而家e幾個月我真係日日都係煩緊升小一既事 ...

男女校好d, 因為我問過讀小學係女校的中學生, 佢話會心思思想知道男仔是什麼一回事, 相反讀男女校的, 佢地認為男仔都是不外如是, 相反留待中學先讀女校反而會專心讀書

原文章由 sarah1223 於 07-9-25 12:42 硐表

男女校好d, 因為我問過讀小學係女校的中學生, 佢話會心思思想知道男仔是什麼一回事, 相反讀男女校的, 佢地認為男仔都是不外如是, 相反留待中學先讀女校反而會專心讀書 ...

我認同架 所以想俾阿囡開心上小學,可以男女小朋友一齊學習,我感覺阿囡既成長會無kum小家子器同怕同異性相處

而且老公話到中學讀番女校都ok既,因為阿囡唔係單性既小學學習:loveliness: 心理平衡左,中學女校應無問題law

我屋企係讀齋校大o既,
我覺得好好喎,可以專心d讀書!
所以我幫對仔女都行返呢條路,
亞女由幼稚園開始就讀全女校,
今年六年班喇,我又覺得冇嘜問題喎!
而且成績品行樣樣都好好!
相反,佢幼稚園同學上小學時出左去讀男女私小,
結果,米五年班到就開始暗戀個高班o既男同學囉,
你話冇影響就假,佢仲係個私家blog到盡訴心中情o忝!
真係唔敢想像我個女係咁我會點?!

其實好多人話讀男女校會平衡d,
但依家小朋友有咁多課外活動,
一樣接觸到好多異性朋友仔,所以我唔擔心囉!

原文章由 babyhowie 於 07-9-25 14:38 硐表
我屋企係讀齋校大o既,
我覺得好好喎,可以專心d讀書!
所以我幫對仔女都行返呢條路,
亞女由幼稚園開始就讀全女校,
今年六年班喇,我又覺得冇嘜問題喎!
而且成績品行樣樣都好好!
相反,佢幼稚園同學上小學時出左去讀男女私小,
結果, ...

唔見到男仔咪鍾意女仔, 在女校經常發生
就是現今社會風氣, 我常常在街遇見2個女仔中學生, 小學生都有, 有不雅行為, 咁你認為如何

[ 本文章最後由 sarah1223 於 07-9-25 15:07 編輯 ]

原文章由 sarah1223 於 07-9-25 15:02 硐表
唔見到男仔咪鍾意女仔, 在女校經常發生
就是現今社會風氣, 我常常在街遇見2個女仔中學生, 小學生都有, 有不雅行為, 咁你認為如何

咁呢樣我又唔擔心喎,
呢d係極少數o既情況,
我地屋企兩男一女係齋校大都冇咁o既問題,
係有同性戀傾向就算讀男女校都一樣可以囉!

babyhowie,
Agreed...... Don't worry be happy la....:) :loveliness:
‹ 上一主題|下一主題