用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

原帖由 Julialau 於 09-3-25 14:48 發表
我在08年曾經嘗試插班GT,但失敗! 現在定再嘗試,希望有機會啦!
想請問如果想親身交資料比陳校長會困難嗎?又有乜機會可以見到校長呢?

陳校長响放學既時侯, 好多時都會企响學校門口, 想親身交資料比佢, 同埋傾兩句, 應該唔難。

Thank you !Thank you!

响KTO 放學既時侯 or MK 放學既時侯可以見到陳校長?
[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

是不是只有一次面试?

大家好, 我阿仔今年读K2, 想问吓第一阶段入学申请只有一次面试?  如是, 就太紧张了.

原帖由 Julialau 於 09-3-26 08:53 發表

响KTO 放學既時侯 or MK 放學既時侯可以見到陳校長?

陳校長兩邊都會去, 不過响TKO見到佢既校机會高D。

原帖由 HoPunMom 於 09-3-27 11:34 發表
大家好, 我阿仔今年读K2, 想问吓第一阶段入学申请只有一次面试?  如是, 就太紧张了.

係, 只有一次面試; 唔洗太緊張, 家長面試部份壓力唔大, 問既野都好大路, 唔會刁鑽既。

回覆 # 的文章

就星期六的小一體驗日, 相信未能有校車服務沙田區, 如有造路線之褓姆車資料, 煩請通知.

[[size=medium]美甲趣Blog BlogHere :-)

Dear GT parents,

Is it true that all G1 students will have Multi-intellegence test before school start?
Thanks!

回覆 # 的文章

中天英,

我看到校車招標文件, 那是一份很長盡的文件, 相信家長及校方都用了很多精力.

其中我看到統計數字有關來年的需求, 有關沙田<-->旺角方面路線, 未有計算沙田, 我於較早前的問卷調查確實填了, 但未有計算, 有何方法可向有關方面反映呢? 因需求大些, 就可以有大d 希望設該路線.

謝謝!

原帖由 enidchiu 於 09-5-4 21:48 發表
Is it true that all G1 students will have Multi-intellegence test before school start?

學校會為所有G1學生, 响開學做MI Test。

原帖由 fumiko 於 09-5-5 12:21 發表
我看到校車招標文件, 那是一份很長盡的文件, 相信家長及校方都用了很多精力.

其中我看到統計數字有關來年的需求, 有關沙田旺角方面路線, 未有計算沙田, 我於較早前的問卷調查確實填了, 但未有計算, 有何方 ...

你可以同陳偉傑主任講, 佢係校車联络人。

回覆 # 的文章

Thanks! It seems the school really cares for children's development.

原帖由 中天英 於 09-5-6 00:25 發表

你可以同陳偉傑主任講, 佢係校車联络人。

Thank you for your info.

中天英,

我想問做這個Test用意何在??

yanyanchu

原帖由 中天英 於 09-5-6 00:22 發表

學校會為所有G1學生, 响開學後做MI Test。

MI Test 全名係 Multiple Intelligences Test 多元智能測試, 係根據著名哈佛教授 Howard Gardner 提出既 Multiple Integence 理論, 而由優才自已研究/開發既測測試, 係一個全面評估學生才華既工具。

Multiple Intelligences 理論認為傳統既 IQ Test 唔夠全面, 只能量度一個人既才能一小部份( IQ ), 唔能夠反映其他同樣重要既才能( 智能 )。 Howard Gerdner 提出 IQ 以外, 其他智能既重要性。

優才既 MI Test 係學校自已開發, 為所有G1學生做測試, 相信係全港小學獨有。  優才係 1996 年創校之初, 已經推出 MI Test, 一直到而家。  幾年前, 响G1 MI Test 既基礎上, 再推出升中 MI Test, 係為 G6 升中學學生而設。

優才既 MI Test 會測試以下七種智能 :-
- Linguistic Intelligence - English
- Linguistic Intelligence - Chinese
- Logico-Mathematical Intelligence
- Spatial Intelligence
- Musical Intelligence
- Bodily-kinesthetic Intelligence
- Inter-personal Intelligence

每個學生都會响以上七種智能, 得能一個 Percentile 分數, 咁就大约知道學生哪一種智能比較強或比較弱。

原帖由 yanyanchu 於 09-6-2 16:08 發表
中天英,

我想問做這個Test用意何在??

yanyanchu

中天英:

請問你知不知道由外面的學校考入優才G7的學生,是否有這個MI Test?

想問下買校服, 應要多少套校服及運動服?  校服商話裙要一套就得, 運動服就要多d.

請建議

原帖由 fumiko 於 09-6-8 09:45 發表
想問下買校服, 應要多少套校服及運動服?  校服商話裙要一套就得, 運動服就要多d.

請建議

我在6/6買了每人校服一套,運動服二套 .

原帖由 ytpeople 於 09-6-7 12:01 發表
請問你知不知道由外面的學校考入優才G7的學生,是否有這個MI Test?

升中 MI Test 係比 G6 學生考既, G7 冇份。

升中 MI Test 屬於 [ 伯樂計劃 ], 係由天才教育協會主辦既; 每年全港有千幾 G6 學生參加, 學生要經校長推薦, 通常係學校最 top 幾個學生; 另外家長亦可以提名自己仔女參加, 不會位就唔係好多喇。

原帖由 fumiko 於 09-6-8 09:45 發表

請建議

係呀, 運動服多一套好D, 因為我發覺兩個仔幾乎日日着運動服番學既。
‹ 上一主題|下一主題