用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
樓主: 中天英
go

優才小學 FAQ [複製鏈接]

中天英:

謝謝你!
原帖由 中天英 於 09-6-8 23:59 發表

升中 MI Test 係比 G6 學生考既, G7 冇份。

升中 MI Test 屬於 [ 伯樂計劃 ], 係由天才教育協會主辦既; 每年全港有千幾 G6 學生參加, 學生要經校長推薦, 通常係學校最 top 幾個學生; 另外家長亦可以提名自己仔女參 ...

中天英,

你好,我在6/6巳聽了簡介會,我地都覺得這校很好,是我們家長想要的,但有個難題因為仔仔自小就遍好聽講英文就連睇TV都要求睇英文台(但我兩公婆都係唔多識英文冇工人),所以現在都係比佢讀D本地國際幼稚園咁,所以中文就好唔得,但都識聽我地講中文,但有時都要又中又英咁解佢知,係近年好DD講多左中文但都會文法唔啱咁即"食飯左"咁問題.
而優才係中文小學會否讀得好吃力,中文唔好會否很難考入,其實我們覺得這校各方面都是家長所要學生所需的,很適合我兒子的性格讀,只是係中文教學係一個璋外.
中兄,可否比一點意見給我,感謝.
2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 中天英 於 09-6-9 00:03 發表

係呀, 運動服多一套好D, 因為我發覺兩個仔幾乎日日着運動服番學既。

thanks a lot!

原帖由 竹葉青 於 09-6-9 01:05 發表
我在6/6巳聽了簡介會,我地都覺得這校很好 ... 中文唔好會否很難考入,其實我們覺得這校各方面都是家長所要學生所需的,很適合我兒子的性格讀,只是係中文教學係一個璋外.

老實講, 如果中文程度唔夠, 就算入倒, 以後都會讀得好幸苦。

我覺得既然令郎英文好/中文差, 照計應該揀一間以英文為主要教學語言既小學會好D。

原帖由 中天英 於 09-6-11 00:57 發表

老實講, 如果中文程度唔夠, 就算入倒, 以後都會讀得好幸苦。

我覺得既然令郎英文好/中文差, 照計應該揀一間以英文為主要教學語言既小學會好D。

中兄,
Please check pm

Oh, sorry, I confuse the message, is me that I haven't checked! Sorry!

中天英

多謝你回覆同見意,我當然都會報英文小學,但之前一值都好好奇這學,咪去聽下個簡介會囉,聽完對這校教學模式理念有另一番吸引,除了教學語言外其他配套教學我同我老公都滿意,這校有較多外籍老師,中學行ib,學校又重視英文,想知道下是否實際上學生都有大半時間都會接觸英語,所以也想了解多點這校,我明白每間學校都有好有壞,所以要了解清楚可否取長補短.可否再講多一點中英比例呀!感謝感謝!

原帖由 中天英 於 09-6-11 00:57 發表

2016 13th SINGAPORE OPEN GYMNASTICS CHAMPIONSHIPS
https://youtu.be/ewiq2eV63X0
2014年全國青少年藝術體操錦標賽-亞軍
https://youtu.be/OAEC8aaPeB0

原帖由 竹葉青 於 09-6-16 14:28 發表
中天英

多謝你回覆同見意,我當然都會報英文小學,但之前一值都好好奇這學,咪去聽下個簡介會囉,聽完對這校教學模式理念有另一番吸引,除了教學語言外其他配套教學我同我老公都滿意,這校有較多外籍老師,中學行ib,學校又 ...

優小以中文為主, 到優中就英文為主, 高小為過渡期。

英文/中文教學比例, 大概係咁 :-

初小 - 80/20
高小 - 50/50
中學 - 20/80

初小用母語學習英文科以外科目, 成效最好, 同時打穩中文水平; 初小英文就重質素, 漸漸加重比例, 升上中學差不多全用英語教學。

原帖由 竹葉青 於 09-6-16 14:28 發表
中天英

多謝你回覆同見意,我當然都會報英文小學,但之前一值都好好奇這學,咪去聽下個簡介會囉,聽完對這校教學模式理念有另一番吸引,除了教學語言外其他配套教學我同我老公都滿意,這校有較多外籍老師...

copy 左樓上[ 優才小學FAQ ] 里面, 有關英語教學部份, 供你參考 ; -

--------------------------------------------
優才既英文課程係點呀? 英文程度高嗎?

1) 優才雖然是中文小學, 但仍然非常注重英文教學, 目標是培育中、英兩文三語, 都達到高水平的學生
2) 除英語科外, 其他科目, 基本上以中文上課
3) 一週有8堂英文堂, 其中5堂由本地老師教, 其余3堂由NET(英語為母語老師)老師
4) 從小一開始, 所有英文堂, 包括本地老師, 都以全英語上堂
5) 採用國際英文課本, 程度較本地課程高1至2級
6) NET老師教授Phonics, Reading 及Writing
7) 所有本地英文老師都是大學英文本科畢業, 全部通過語文基準試, 部份更都到嘉許狀(Certificate of Merit)
8) 有8位NET老師, NET/學生比例约1比80
9) 小三级由NET担任班主任, 增加學生英語沟通机會
10) 小二、小三級, 所有英文堂(8堂)由NET教授
11) 部份才華部以英語進行
12) 小四開始, 增益課以英語教授
13) 每週有一日早會, 以英話進行
14) 每年有2個英文週, 另外舉辨英語Halloween 及 Christmas party
15) 老師挑選英語資優生, 於課後上加強課程
16) 小一開始選派學生, 參加校際英文朗誦此賽, 由NET對參實學生指導, 有十幾人拿到優異獎p(Certificate of Merit)
17) 所有小五學生考Cambrigde Flyers Exam, 有97%合格(10盾或以上), 其中有21%滿分(15盾) -  ( 06年 )

Thanks for your information.

回覆 1# ACYW 的文章

中天英,

Regarding ECA, I just want to know and to seek your recommendation on whether to enroll for an activity that the kid can do the best or per his / her interest... Yes, that can be different..

My girl should be quite good at drawing, but I do want her to try different things at school which we can spare no more time after school for that... if we go for drawing again, means she is doing the same thing twice in a week.. but not expose to the other areas that she also got interest in..

Pls advise

原帖由 fumiko 於 09-9-1 11:46 發表
中天英,

Regarding ECA, I just want to know and to seek your recommendation on whether to enroll for an activity that the kid can do the best or per his / her interest... Yes, that can be different..
...

我認為响小朋友年纪尚少既時候, 應該作多方面嘗試, 一方面可以發掘潛能, 亦可以平衡發展﹔當佢地大D( 最少超過10歲), 先至考慮專門發展1、2種活動比較好。

TKO開學禮果日, 李教授請左2個新鮮G6學生上台, 介绍佢地學英文既經驗; 佢地面對台下幾佰個家長, 用流利既英文講左幾分鐘, 毫不怯場, accent都好好, 值得一讚

原來學校安排左中學部既NET老師, 幫佢地兩個做輔導, 仲响今年IGCSE既英文試, 考倒B级成績; IGCSE係英國會考, 佢地以小五學生去考倒B, 眞係好嘢。

其中一個學生好幽默, 佢地提早去考IGCSE, NET老師只要求佢每日温習20分鐘, 反而佢ma咪就要求佢每日温兩個鐘頭, 佢話當然係聽從老師既話去做喇, 出黎既結果都唔錯咁話。

原帖由 中天英 於 09-6-18 01:11 發表

copy 左樓上[ 優才小學FAQ ] 里面, 有關英語教學部份, 供你參考 ; -

--------------------------------------------
優才既英文課程係點呀? 英文程度高嗎?

1) 優才雖然是中文小學, 但仍然非常注重英文教學, 目標是 ...

中天英,

想問問小四後入tko返學,有沒有校車接駁到青衣?  幾點上車? 回程幾點到? 車費多少? 請給我參考。謝謝!

以前有, 不過今年換左校車公司, 我就唔知有冇。

原帖由 PinguLinusLee 於 09-10-20 10:40 發表
中天英,

想問問小四後入tko返學,有沒有校車接駁到青衣?  幾點上車? 回程幾點到? 車費多少? 請給我參考。謝謝!

請指教:
雖然我知道優才唔一定只收資優學生, 但相對黎講, 學生會唔會都比較聰明和進取呢? 如果小朋友係比較"老實"型, 不喜歡競爭, 會適合嗎?

如小朋友在學術或其他方面都無甚麼突出表現, 面對學校或同學, 會有很大壓力嗎?

謝謝。

我覺得優才既競爭氣纷好低; 學校唔鼓勵互相比較, 冇精英班, 考試又冇排名次, 我地都唔係好清楚邊個叻唔叻既; 家長/學生間既競爭就更少, 都係希望愉快學習為主。

我又唔覺得D學生好進取, 我兩個仔都係唔多出聲個種, 非常"老實"既, 同其他同學相處都唔錯。

學校提倡多元智能, 除左讀書叻以外, 其他既才華都受重視, 大部份學生都可以揾倒自己既興趣, 發光發熱; 好似有圍棋、社交舞、武術、游水、花式溜冰、山水晝、網球、日語、粵曲、羽毛球、戲劇等等, 都受到學校讚揚既。

原帖由 Chickee 於 09-11-13 16:30 發表
雖然我知道優才唔一定只收資優學生, 但相對黎講, 學生會唔會都比較聰明和進取呢? 如果小朋友係比較"老實"型, 不喜歡競爭, 會適合嗎?

如小朋友在學術或其他方面都無甚麼突出表現, 面對學校或同學, 會有很大壓力嗎?

謝謝。

謝謝你。

原帖由 中天英 於 09-11-15 01:43 發表
我覺得優才既競爭氣纷好低; 學校唔鼓勵互相比較, 冇精英班, 考試又冇排名次, 我地都唔係好清楚邊個叻唔叻既; 家長/學生間既競爭就更少, 都係希望愉快學習為主。

我又唔覺得D學生好進取, 我兩個仔都係唔多出聲個種,  ...

1.我想問學校會不會有過渡期給小朋友,因為之後有好幾間學校收左我女兒,我都有問過她,但是她都幾大反應話唔想返小學,而且她之前返幼兒中心都要一段幾長時間的適應,所以我都有一點擔心她的適應問題.....
- 會有過渡期既; G1既老師都經特別挑選, 對照顧一班啱啱升小學既小朋友好有經驗
- 頭一、兩個月, 學校會將每日手册既開容, 要做乜功課, 放上內聯網, 方便家長跟進
- G1測驗、考試, 都會讀卷, 老師會讀出試題
- G1功課特別少
2.我有朋友的女兒係GT讀緊小二,我聽說功課都幾多,佢話幾忙碌下,我想問小朋友一小時可以完成每天的功課嗎?
- G1每日最多半個鐘頭功課
- G2功課都唔多, 通常半個鐘頭, 間中先會要一個鐘
3.此外,學校多不多親子的專題報告做嗎?內容多數是環繞那方面呢?
- 基本上冇親子專題報告做既
4.據說學校一年會有4次考試,對嗎?而考試的內容多和深嗎?而平時的默書和評估大概多久會有一次呢?
- 每年二次測驗、兩次考試; 測驗就只係中、英、數、常四科, 到考試先至包括所有科目
- 考試內容都係已經教過既野, 只要平時做齊功課, 到考試前温習吓就可以
- 默書就大约一個月兩、三次, 通常係中、英輪流默
5.我想問學校的中文是用廣東話定普通話授課呢?另外,除英文外,是否所有科目都是以廣東話授課呢?
- G1中文用廣東話, G2開始就全普通話話上
- 除左英文同中文, 响初小階段, 其他科目係用廣東話上; 到左高小, 數學同增益科, 就漸漸用英文上

6.學校的活動和參觀多嗎?大概一年多少次和通常會去那些地方呢?要我們家長額外付款嗎?
- 校外參觀, 每年有五、六次, 有時去自然教育徑, 有時去睇美術展覽咁
- 通常唔洗額外比錢
7.最後,還想問校車有沙田大圍線嗎?(據說好像新界東北火車沿線沒有校車,對嗎?)
- 校車路線我就唔清楚

原帖由 Andrew_0611 於 10-1-19 21:46 發表
你們好呀,我小朋友本年9月入讀小一,我有以下的問題,希望而家讀緊GT的家長可以比一點"貼士"給我,謝謝~~~~
1.我想問學校會不會有過渡期給小朋友,因為之後有好幾間學校收左我女兒,我都有問過她,但是她都幾大反應話唔想 ...

‹ 上一主題|下一主題