用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 政府醫院做言語治療是否須要費用?
go

政府醫院做言語治療是否須要費用?

政府醫院做言語治療是否須要費用?我聽朋友話醫院都要收費,不如自己搵私家好過!

HK$60 registration fee per session.

第一次去睇就會收$100 , 甘之後再去睇每次 $60 ....

如果出去睇私家會好貴~~

原文章由 蔚晴 於 07-9-24 14:57 硐表
政府醫院做言語治療是否須要費用?我聽朋友話醫院都要收費,不如自己搵私家好過!

係要$ 但相比私家, 平好多好多倍, 我個仔依家私家900元一個鐘, 政府60元一節(吾記得半個鐘定一粒鐘), 你話價$ 差幾遠?

但亦一分$ 一分貨, 政府, 我去過某個評估中心既st training, 比我感覺係, 去都side 我時間, 我搭車入去, 一個鐘, 出返黎一個鐘, 還來回未計上堂時間都要2個鐘, 好既話我亦無妨, 最閉去到, 係聽埋佢d 癈話, 話佢呢d 吾得, 果d 吾得, 佢個年齡應該識乜識物, 我夠知啦, 佢識既我就吾駛黎上堂啦

還有話係上training, 乜吾係要教我係屋企點教個仔咩, 但佢次次去親都係用張list, tick 佢有邊d 做到, 邊d 做吾到 = 差吾到做評估甘濟, 完全無教我點同佢係屋企做training

當我一知道有s位之後, 我即刻主動打去同佢close file, 吾好再side 我時間

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-25 11:45 硐表
係要$ 但相比私家, 平好多好多倍, 我個仔依家私家900元一個鐘, 政府60元一節(吾記得半個鐘定一粒鐘), 你話價$ 差幾遠?

但亦一分$ 一分貨, 政府, 我去過某個評估中心既st training, 比我感覺係, 去都side 我時間,  ...

hinhinmummy :

可否pm告知你阿仔嘅ST?因久不久都有媽咪問我!

另我常常見到你在這裡好詳盡咁答媽咪問題, 相信幫咗好多人啦!   特向你致敬!

我剛剛因聲沙去過xx醫院做言語治療, 不過個言語治療師把聲比我更沙

SandraLo

我真係好小係樹介紹我個st 比bk 媽咪, 因為我吾想有d不必要既誤會出現...................

雖然個st 都係bk 媽介紹比我既...................

吾好話我, 你都係好詳細答人 但你答得平和d , 我答得激烈(串)d

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-26 20:01 硐表
SandraLo

我真係好小係樹介紹我個st 比bk 媽咪, 因為我吾想有d不必要既誤會出現...................
雖然個st 都係bk 媽介紹比我既...................
吾好話我, 你都係好詳細答人 但你答得平 ...

我明嘅.... 我都唔會隨便介紹人, 不過又真係有人問, 而我又淨係識d「舊派」d, 口碑已經差咗嗰d !

會唔會我答得串嗰陣你睇唔到咋! 尤其係家傭版嗰d 唔守法累人累物嘅僱主, 真係人人得而誅之!

SANDRALO

唉, 我依家都學精左, 見到'勢色'吾對, 都吾出聲多, 真係有時做好心無好報

我果個st, 我仔3歲跟到依家, 真係一年加一次學費, 加到我都叫又加

曾經諗過轉st, 又好驚.............好驚轉左之後, 要重新適應過, 或者夾吾到, 或者進步無甘多, 唉...............只望阿仔快d快d進步到吾駛再上st

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-27 09:47 硐表
SANDRALO
唉, 我依家都學精左, 見到'勢色'吾對, 都吾出聲多, 真係有時做好心無好報
我果個st, 我仔3歲跟到依家, 真係一年加一次學費, 加到我都叫又加
曾經諗過轉st, 又好驚.............好驚 ...

「勢色吾對, 都吾出聲」~~ 永遠都係啱, 呢個世界乜人都有, 你諗住幫人, 人地可能以為你「差」佢, 咁重唔走搞乜?

唉.... 一分錢一分貨, 你個ST可以咁加法唔怕你走, 都應該有d 料到啦.... 係諗轉都做住轉, 騎牛搵馬啦!

原文章由 hinhinmummy 於 07-9-25 11:45 硐表

但亦一分$ 一分貨, 政府, 我去過某個評估中心既st training, 比我感覺係, 去都side 我時間,  ...

媽媽講0既呢d情況我都有遇過,但我都好彩遇到過一d好好的政府0既言語治療師.都唔可以一概而論.我d係媽媽當然有時可能肉緊d.但大家唔好旨意治療師幫到小朋友,因為主要還是靠自己.加油呀,各位.每個年齡會有不同的煩惱,其實正常都一樣會有呀.所以大家樂觀對待就日子好過d.
我的小姨甥仔,好可愛呀