用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 有冇人自行CHOOSE協恩?
go

有冇人自行CHOOSE協恩?

如題~又驚唔得但又想博,真係15/16~~

我都15/16,因跨區得15分又無宗教分,點好呢?
我老公話不如都係試吓啦!How about you婥蔚媽咪?

原文章由 NAT媽 於 07-9-24 14:35 硐表
我老公話不如都係試吓啦!How about you婥蔚媽咪?

我有20分都未必得WOR~~而且我睇過今期親子便利講話協恩最低分數要20分,但有其他學校會收15分GA~~SO我勸你CHOOSE另外一間囉~~其實如果你清楚明白派位機制~~你都知個區出名的學校,15分入到既機會係超微,SO如你拿15分,最好就CHOOSE該區次熱門的~~

我都係得15分,我知自行分配一定唔得,不過我都會照揀協恩。(其實這part等於無玩一樣)

到統一派位時都會揀協恩,試下都仲有機會,好過唔試。

請問有無得叩門?

原文章由 NAT媽 於 07-9-24 14:35 硐表

點算好呀婥蔚媽咪!
我是43網,不如試吓我喜歡跨區之一聖家九龍塘,你覺得如何比吓意見啦!Thanks...

我比較鍾意聖家,因我比較方便。
聽講St.rose D操作好嚴,小學要搬唔知去邊,中学又遠咗D(沙田)。你點看呀!

原文章由 NAT媽 於 07-9-24 15:13 硐表
我比較鍾意聖家,因我比較方便。
聽講St.rose D操作好嚴,小學要搬唔知去邊,中学又遠咗D(沙田)。你點看呀!

上年都聽到協恩有20分o既, 第一輪都入唔到. 而聖家同聖羅撒有人15分都入到.  可能o個區d 人有20分唔係喇沙就係mcs.

我本來想抽協恩, 但我唔係聖公會, 佢只當得得15分, 所以唔駛想.:cry:
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

Jennie,
你揀邊間呀 !

原文章由 MrsFung 於 07-9-24 14:44 硐表
我都係得15分,我知自行分配一定唔得,不過我都會照揀協恩。(其實這part等於無玩一樣)

到統一派位時都會揀協恩,試下都仲有機會,好過唔試。

你講得岩,係等於冇玩一樣~~統一我都會choose協恩,但只限甲部~~唉~~無計,都唔係住個區~~

原文章由 SUETSUETMA 於 07-9-24 14:46 硐表
請問有無得叩門?

聽日人講d叩門位只會留俾佢自己kinder~~其實都正常既~~佢自己kinder個d,佢清楚佢地d成績ma~~so我只靠自行博下ja~~希望得啦~~lee一切都交託起主既手中~

原文章由 NAT媽 於 07-9-24 14:48 硐表
點算好呀婥蔚媽咪!
我是43網,不如試吓我喜歡跨區之一聖家九龍塘,你覺得如何比吓意見啦!Thanks...

43網呀,你本區既嘉諾撒小學都係唔錯既choice~~
聖家有2間 wor~~2間都出名~~佢同區有maryknoll,個個都會choose佢,so2間係該區次選~~入讀既機會大d~

原文章由 peggyyau 於 07-9-24 14:58 硐表
How about 聖羅撒?  聖家好d 還是 聖羅撒好d?  請問那一間情度高些,兩間直屬中學都是band 1?

peggyyau

聖羅撒同聖家都係出名~~聖羅撒屬34網~~該區有ls同協恩~~仲有馬頭涌官立都係好ga~所以聖羅撒相對地會冇咁多人爭~~入讀機會自然高d~~聖家亦係41網次選,所以入讀機會都係高d~~邊昌好d我都覺好難比wor~~睇你自己like邊昌多d囉~~2間都有中學~~如以中學計,聖家書院好d既~~

原文章由 Jennie 於 07-9-24 16:02 硐表

上年都聽到協恩有20分o既, 第一輪都入唔到. 而聖家同聖羅撒有人15分都入到.  可能o個區d 人有20分唔係喇沙就係mcs.

我本來想抽協恩, 但我唔係聖公會, 佢只當得得15分, 所以唔駛想.:cry: ...

lee樣就係我所講既野既例子啦~~有d學校起該區係次選,所以15分都入到,相反係熱門既~~就20分都唔得~根據教局既機制,同分既係抽籤決定既~~而大部分學校為左唔想家長有任何爭議,都會交比教局抽以示公正~~

係呀,協恩講明只係要聖公會洗禮既~~lee樣都要提下大家~~每間學校定義個5分宗科分會有唔同,教局係比學校決定的,學校只需要事先報告便行~~所以最好自己向心儀小學查詢有關宗教分問題~~

協恩小學

2008年度小一入學申請須知

交表日期:
28/9/2007(五)、2/10/2007(二)至5/10/2007(五)

間:
9:00a.m. – 12:00noon

1:30p.m. – 4:00p.m.

點:
本校104室

呈交申請表格須出示以下文件:

1.
學生香港出生證明書正、副本。
2.
填表人身份證正本。(非來人則須交副本)
3.
姊姊在本校就讀,須出示姊姊出生證明書正、副本,就讀證明(本年度已蓋印的手冊或學生證)正、副本。
4.
母親為本校小學畢業生,須出示身份證正、副本,畢業證明文件正、副本。
5.
如申請人(學生)為已受洗之基督徒(所屬教會必須為聖公會),須出示證明文件正、副本。
6.
住址證明文件正、副本(如已蓋釐印租約、差餉單、公屋租咭、水/電/煤氣/住宅電話收費單等)。

備住:
I.
學生如非香港出生者,須具當地出生證明文件正本、副本及有效居留證明正、副本。
II.
表格乙部計分項目如有分數相同者,交由教育局抽籤決定。
III.
如有查詢,請致電教育局學位分配組
(九龍)
2832 7620

(一般查詢) 2832 7700

原文章由 NAT媽 於 07-9-24 16:07 硐表
Jennie,
你揀邊間呀 !

我暫時都未想到.....或者轉去深水埔區揀掛.

若果比我揀2間聖家同聖羅撒, 我會揀九龍塘聖家多, 因為校舍比o個2間大, 仲有提一提揀聖羅撒o既靚太, 間學校要原址重建, 暫會搬去坪石村間五邑甄球上課呀!!! 但聖家係好多功課, 聽講e家小一有10樣, 但樣數同量數成咩比例就唔知.

同埋個個渣住15分都會揀官小多...都唔易爭.
耶穌拯救人, 人間真有幸, 從此做人冇閉翳, 歡欣讚頌神, 好開心, 耶穌在我心,你與我樂共聚, 歡欣讚頌神.

5好講KNOCK DOOR自已友先LA
1ST ROUND with same marks, i belive that their own kids with priority la

原文章由 婥蔚媽咪 於 07-9-24 17:02 硐表

聽日人講d叩門位只會留俾佢自己kinder~~其實都正常既~~佢自己kinder個d,佢清楚佢地d成績ma~~so我只靠自行博下ja~~希望得啦~~lee一切都交託起主既手中~

醒目開學勳章

我朋友上年選協恩... 結果都是失敗

佢小朋友讀 協恩幼稚園
父母都是基督教徒
地址 : 同協恩個網
叩門失敗

原文章由 栗子媽媽 於 07-10-1 15:48 硐表
5好講KNOCKDOOR自已友先LA
1ST ROUND with same marks, i belive that their own kids with priority la

...