用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 崇真中學 (大角咀)有沒有參加統一派位
go

崇真中學 (大角咀)有沒有參加統一派位 [複製鏈接]

請問直資崇真中學 (大角咀)有沒有參加統一派位?九龍城區可否選擇?
   0    0    0    0

大角咀係冇崇真中學架, 你係咪講緊荔枝角既崇真呀?如果係咁呢一間就冇參加統一派位喇

謝謝!請問什么是"教統局排名 25%", 因為在網頁裏,自行收生條件中有:"教統局排名 25%"這樣和統一派位有沒有關係呢?

原文章由 ChowOY 於 07-9-27 00:08 硐表
謝謝!請問什么是"教統局排名 25%", 因為在網頁裏,自行收生條件中有:"教統局排名 25%"這樣和統一派位有沒有關係呢?

教統局排名 25%,應該係講緊   ”程分次第表”。。:) :)

謝謝! 但  ”程分次第表”是否指呈分成績的名次,和隨機號碼有無關係呢?幾時會知道這個排名呀?

原文章由 ChowOY 於 07-9-27 23:48 硐表
謝謝! 但  ”程分次第表”是否指呈分成績的名次,和隨機號碼有無關係呢?幾時會知道這個排名呀?

呢個呈分次第表,係小朋友5年級下學期同埋6年級上下學期成績既全區/全港既排名。一般中學會在自行收生時一定百份比做參考,但間間學校唔同,有學校會佔比例多D,有學校會少D(*通常都只係頭兩次成績)。之後教處就會呢三次成績為小朋友分band抽獎,呢個排名係唔會話比你知,甚至連小學都冇(我問過小朋友學校老師,佢地都話冇)。另外次第表成績同抽獎隨機號碼係冇關係既。
我知道既,大約係咁上下啦,如果講錯請各位更正啦,唔好呀。。。。。 :loveliness: :loveliness: :loveliness:

原文章由 judywan 於 07-9-28 10:29 硐表

呢個呈分次第表,係小朋友5年級下學期同埋6年級上下學期成績既全區/全港既排名。一般中學會在自行收生時一定百份比做參考,但間間學校唔同,有學校會佔比例多D,有學校會少D(*通常都只係頭兩次成績)。之後教處就會呢三 ...

這個呈分次第表亦係用來將來分BAND 1 - BAND 3。

BAND1-3是簡單將該區學生均分為高中低三組。
在自行收生時並沒有特別分類
在處理統一派位甲組時,是會計全港BANDING,若該區整體較全港成績高,在這部份會有較大機會入到學校。相反會在這部份蝕一些。
在處理統一派位乙組時則只計該區的學生,均分成三組。故競爭激烈的區域紀對有機會出現全港屬BAND1生,但在該區屬BAND2生

學校唯一可以知是自己校內的估計BAND1-3生數目。由於是估計,出入都可能很大,故很少會通知家長。
學校用這些數據來協調自己學校學生自行收生學額,不會出現未報名先知輸的情形。
愛收集舊書包、背囊的傻人
‹ 上一主題|下一主題