用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 邊到可以查到中學的band
go

邊到可以查到中學的band [複製鏈接]

請問在那裡可以查到中學的band資料?
我打電話去教育署, 職員話叫我直接問學校喎?
唔通全港打晒咩
   0    0    0    0

原文章由 pattymom 於 07-9-23 21:09 硐表
唔通全港打晒咩

不如你寫邊幾間你心儀既學校出,睇下哩度D網友幫唔幫到你。:) :) :)

如果網友講到, 即係有得查啦, 唔通憑感覺講咩, 不如直接告訴我在那裡查吧, 可以嗎?

原文章由 judywan 於 07-9-23 21:31 硐表

不如你寫邊幾間你心儀既學校出,睇下哩度D網友幫唔幫到你。:) :) :)

原文章由 pattymom 於 07-9-23 23:46 硐表
如果網友講到, 即係有得查啦, 唔通憑感覺講咩, 不如直接告訴我在那裡查吧, 可以嗎?

不要誤會,不是不想直接告訴你。而係好多學校都唔會公開呢D資料。我都係從學校老師,各家長,同埋網上D網友提供資料。

明報出了一本叫什麽"升中概覽"的書,詳細書名忘了。
裡面有訪问每间学校收band 1 生的比例。收多band 1 生就是band 1 学校啦!但有些学校也沒提供此資料给此書。
希望幫到你小小啦!。

原文章由 pattymom 於 07-9-23 21:09 硐表
唔通全港打晒咩

原文章由 pattymom 於 07-9-23 23:46 硐表

其實可以試試問就讀小學的輔導主任, 佢地一般都知道區內其他中學的banding, 我囡囡讀緊的小學係十月中會有家長會, 到時校長同主任會講區內中學的優劣, 我諗你學校都會有, 不妨問下學校。

嚴格來說,教育局根本沒有為學校劃分組別(banding),只有為學生分組別,但坊間籠統來說,有較多組別一(band 1)的學生的小學便叫組別一小學,收較多組別一中一新生的中學便叫組別一中學。

若根據這樣的準則及現行的語文政策,香港現時所有的英文中學都算是組別一學校,當然某些中文中學亦會算作組別一中學,例如某些中中是在可以選擇成為英中的情況下推行母語教學。

但是各區校網劃分學生組別,有不同的準則及比例。舉例某校網的組別二學生,成積有可以比另一校網的組別一學生還好。

組別的劃分(banding)最主要作用是給教育局內部作升中學位分配之用,家長及學生選校應小心理解,千萬別要盲目迷信什麼「band 1學校名單」之類的資料。

原文章由 Odin 於 07-9-24 18:41 硐表
嚴格來說,教育局根本沒有為學校劃分組別(banding),只有為學生分組別,但坊間籠統來說,有較多組別一(band 1)的學生的小學便叫組別一小學,收較多組別一中一新生的中學便叫組別一中學。

若根據這樣的準則及現行的語文政策,香 ...

咁其實英中同英中之間,學業成績上會唔會有好大差異。

全港有超過一百所英中,學業成績是會有距離的,例如你會發覺每年的會考十優生來來去去都是出自某幾所學校,有些勉強成為英中的中學亦會出一些0分學生。

原文章由 judywan 於 2007/9/24 19:21 硐表
咁其實英中同英中之間,學業成績上會唔會有好大差異。

原文章由 Odin 於 07-9-25 11:02 硐表
全港有超過一百所英中,學業成績是會有距離的,例如你會發覺每年的會考十優生來來去去都是出自某幾所學校,有些勉強成為英中的中學亦會出一些0分學生。

...

但係,以我所知,好多出名既英中,係唔鼓勵學生考足十科。
咁哩D學校又點會有十優生呢?
我咁問係因為好多家長都為中,小學校既排名而煩惱。雖然話揀學校要適合自己個小朋友,但係在兩間表面上差唔多既學校去揀一間(只可揀一間去抽獎),有時真係唔知點揀。。

你講得冇錯,可能我所o既舉子未夠精確,但係英中與英中間o既成績的而且係會有距離。

唔知你比較緊邊幾間中學呢?

原文章由 judywan 於 2007/9/25 11:53 硐表
但係,以我所知,好多出名既英中,係唔鼓勵學生考足十科。
咁哩D學校又點會有十優生呢?
我咁問係因為好多家長都為中,小學校既排名而煩惱。雖然話揀學校要適合自己個小朋友,但係在兩間表面上差唔多既學校去揀一間(只可 ...

原文章由 Odin 於 07-9-25 12:32 硐表
你講得冇錯,可能我所o既舉子未夠精確,但係英中與英中間o既成績的而且係會有距離。

唔知你比較緊邊幾間中學呢?

多謝你先,我小朋友已經升中學喇。係呢度都講過,我小朋友升小學,中學自選同抽獎都失敗(可能冇乜抽獎運,又可能唔識填表揀學校),失敗既玆味唔係咁好受。我參與討論,只係想帶出問題,同埋失敗既經驗。比其他有小朋友升中既家長參考。

我好明白你o既感受,因為我小朋友都係冇抽獎運,但係最終都係靠實力叩門插班入到心儀學校,所以,有時家長o既態度都可以改變好多野。

原文章由 judywan 於 2007/9/25 13:04 硐表
多謝你先,我小朋友已經升中學喇。係呢度都講過,我小朋友升小學,中學自選同抽獎都失敗(可能冇乜抽獎運,又可能唔識填表揀學校),失敗既玆味唔係咁好受。我參與討論,只係想帶出問題,同埋失敗既經驗。比其他有小朋友升中既家長 ...

原文章由 Odin 於 07-9-25 13:10 硐表
我好明白你o既感受,因為我小朋友都係冇抽獎運,但係最終都係靠實力叩門插班入到心儀學校,所以,有時家長o既態度都可以改變好多野。

今年仲係新制,連學校都未適應到點玩(點樣收生)。加埋教處又硬性規定,每班只能收40人(一個也不能多),叩門難度高到。。
所以揀校既家長要倍加小心,派唔到心儀既學校,叩門就一定要有非常理想既成績。

唉~鬼叫僧多粥少咩~
有時做家長真係仲緊張過d仔女,有d家長見勢色唔對,儲定錢叠埋心水送仔女到外國讀高中。

原文章由 judywan 於 2007/9/25 13:47 硐表

今年仲係新制,連學校都未適應到點玩(點樣收生)。加埋教處又硬性規定,每班只能收40人(一個也不能多),叩門難度高到。。
所以揀校既家長要倍加小心,派唔到心儀既學校,叩門就一定要有非常理想既成績。 ...
‹ 上一主題|下一主題