用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 庇理羅士女子中學
go

庇理羅士女子中學 [複製鏈接]

請問是不是很難入呀。音樂發展怎樣呀,請指教。
   0    0    0    0

原文章由 千紅 於 07-9-22 12:58 硐表
請問是不是很難入呀。音樂發展怎樣呀,請指教。

睇o下小朋友o既實力啦!其實呢類全統o既英中都係一樣.音樂方面聽講o既好o架!

請問這間學校有沒有中樂團或者是管樂團呢。

原文章由 千紅 於 07-9-24 12:28 硐表

Belilos has Chinese and Western Orchestras. But not sure  if it has a wind one.

庇理羅士女子中學有以下樂社(Music Society)
• School Choir(合唱團)
• School Symphonic Band(管弦樂團)
• School Symphonic Orchestra(交響樂團)
• School String Orchestra(弦樂團)
• School Chinese Orchestra(中樂團)

原文章由 千紅 於 2007/9/24 12:28 硐表

如果我個女成績全級十名内,鋼琴考完7級,古箏考完5級,單簧管大約3-4級,因爲沒有考試,你話有沒有機會入讀呢。

機會一定有o既,不過要睇係邊間小學。

原文章由 千紅 於 2007/9/27 10:05 硐表
如果我個女成績全級十名内,鋼琴考完7級,古箏考完5級,單簧管大約3-4級,因爲沒有考試,你話有沒有機會入讀呢。

原文章由 千紅 於 07-9-27 10:05 硐表

據我朋友的經驗,庇理羅士入學標準係成績佔50%,面試表現佔
50%.以你囡囡咁驕人o既成績已經有一半機會,咁就要睇面試啦.庇記面試只用英語,而且要interview 2次,如果囡囡在英語對答上冇問題,咁機會都好大o架.況且,E+ 可以自選2間中學,值得去試.

應該有, 據我所知, 庛理羅士女子都好睇重成績, 因此, 一般全年平均分最少要有80分或以上, 而且英文要求好高, 面試會用英文, 考你女兒的英文能力。

原文章由 千紅 於 07-9-27 10:05 硐表
所以不要為明天憂慮.因為明天自有明天的憂慮.一天的難處一天當就夠了。(馬太6:25-34)

人就是賺得全世界,賠上了自己的生命,有甚麼益處呢?人還能拿甚麼換生命呢?(馬可福音8章36-37節)

我個女比較被動,如果是小組面試的話,我很擔心她不夠人爭。

不知這間學校是用什麽形式呢。

原文章由 千紅 於 07-9-27 13:59 硐表
我個女比較被動,如果是小組面試的話,我很擔心她不夠人爭。

不知這間學校是用什麽形式呢。

第2輪會小組討論.如果囡囡都好想入呢間o既,咁就諗辨法幫o下佢
lor.

會唔會考慮D升中面試班?

http://www.hkedcity.net/parent/network/activities/detail.phtml?radio_act_id=11547

原文章由 fattymama 於 2007/9/27 14:57 硐表

第2輪會小組討論.如果囡囡都好想入呢間o既,咁就諗辨法幫o下佢
lor.
‹ 上一主題|下一主題