用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 獻主會聖馬善樂小學
樓主: 虫虫主人
go

獻主會聖馬善樂小學 [複製鏈接]

原文章由 Tiff媽咪 於 07-9-11 16:24 硐表

原來小一學生的小息要老師帶去廁所或操場

Tiff,

我個囡話只帶去操場,廁所就要自己去喇

醒目開學勳章

twinsmama

原文章由 200yan 於 07-9-11 18:05 硐表
班長,好叻仔,我囡囡係帶眼鏡架,我估全班得佢一個係帶眼鏡,所以好易認:loveliness: ,囡囡叫Kelly Ng,以後請你囝囝(亞班長)多多照顧 ,因為囡囡比較內向,所以到而家都未識到同學仔小息一齊玩 ,有D擔心,不過以 ...

twinsmama/200yan

你地小朋友喜唔喜歡呢間小學,讀得開唔開心呀?

虫虫主人

應該你囡囡落車先,  因為回程行山路.
這兩天我囡囡大約2:07落車,  我諗寶琳應該早10至15分鍾.
你囡囡幾點落車呀 ?

你話佢張紙係咪初初派比我地校車登記紙 ?
個張紙揾笨嫁,  原本將軍澳/藍田/油塘/土瓜灣都唔係同一架車,
依家group埋一架.  唔知可唔可以問校車公司取一份
真正行程表呢 ?

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-10 17:26 硐表

係呀坐車的時間太長了, 我想問回程的路線係點行呀是否跟佢張紙行程? 如我地返到寶林大約幾點呀?

twinsmama,
你好呀 ! 我囡囡C班.  多多指教

請問你仔仔今日有無派番中作 ?  囡囡話老師即日改即派回
但佢無.  我諗佢都係遊魂ga la.
仲有本數作又唔知去咗邊星期一帶咗番學校,  但今日手冊上
寫"欠數作", 等我仲以為老師收咗,  我依家都唔知發生咩事

學校快d有網址就好啦 !

原文章由 twinsmama 於 07-9-11 14:37 硐表
Hi 200YAN,

我1個B班, 1個C班. 我個仔係班長仔Marco Mak,
你個女叫咩名等我間下佢. 你可以寫手冊話比老師
等佢留意. 我成日都上黎

twinsmama

...

請問靈德公及成長課要否帶課本 ? 是什麼科目 ?

我仔仔是1C, 老師無派數學和中文作業給仔仔, 仔仔說老師收了

Good Morning, 各位媽媽, chingmaalice, 豆豆2001,200yan

虫虫主人,

佢地都暫時都開心, 可能有伴小息會一齊食野重有
幼稚園同學仔.
不過做功課就... 下星期轉全日就唔知.
不過新校好似慢d, 因舊校已經開左1次家長會,
係同小朋支一齊入班房介紹班主任比家長.
佢地下星期四開始默書. 不過我個friend講
真係好多新移民.

係呢1A精英班咪好多功課, 宜家我覺得1B小功課,
1C比較多. 唔知係咪老師問題. 真係等我收下風先得,
因我同事個friend係新校做主任, 不過教高年級的.

200yan,

係呀搭26號重快, 我囝放學搭26再轉91M 返到屋企1:30
食早餐要等我放假la, 因我要搭巴士返金鐘.

chingmaalice, 豆豆2001

Hello, 我囝叫Martin Mak. 佢已經識左d小朋友,
成日講邊個邊個兄弟. 昨日欠中作, 原來無
寫手冊 作業係咪唔帶呀.

twinsmama

原文章由 虫虫主人 於 07-9-11 22:21 硐表

twinsmama/200yan

你地小朋友喜唔喜歡呢間小學,讀得開唔開心呀?

虫虫主人

[ 本文章最後由 twinsmama 於 07-9-12 09:58 編輯 ]

請問默書方式是背默或讀默呢!

謝謝

原文章由 chingmaalice 於 07-9-11 23:28 硐表
應該你囡囡落車先,  因為回程行山路.
這兩天我囡囡大約2:07落車,  我諗寶琳應該早10至15分鍾.
你囡囡幾點落車呀 ?

你話佢張紙係咪初初派比我地校車登記紙 ?
個張紙揾笨嫁,  原本將軍澳/藍田/油塘/土瓜灣都唔係同一 ...

亞女現坐的車要 1:40分落車, 都要個鍾多些. 唉下星期搭返1號車都唔知點算.

係呢你囡囡返學有無好些呀?

原文章由 twinsmama 於 07-9-12 09:35 硐表
Good Morning, 各位媽媽, chingmaalice, 豆豆2001,200yan

虫虫主人,

幼稚園同學仔.
不過新校好似慢d, 因舊校已經開左1 ...

Hi Twinsmama,
你就好啦兩個一齐返學校,Marco咁叻仔又就班長,請問識邉個幼稚園同學仔呀,我囡Phoebe返咁多日學,厠所都係去過一次,我現在都時常上BK,睇我呀囡間學校,順便睇吓你兩個仔如何,包的士幾多錢?放學是否工人接?
Phoebemami

HI BeeChau,

你囡囡讀邊班呀. 我兩個讀PLKTAYSF.
包的士都要70元.放學工人接.
因為我老公停牌所以先包的士.
之後會自己送.

twinsmama

原文章由 BeeChau 於 07-9-12 14:40 硐表

Hi Twinsmama,
你就好啦兩個一齐返學校,Marco咁叻仔又就班長,請問識邉個幼稚園同學仔呀,我囡Phoebe返咁多日學,厠所都係去過一次,我現在都時常上BK,睇我呀囡間學校,順便睇吓你兩個仔如何,包的士幾多錢?放學是否工人 ...

[ 本文章最後由 twinsmama 於 07-9-12 15:43 編輯 ]

醒目開學勳章

原文章由 twinsmama 於 07-9-12 15:26 硐表
HI BeeChau,

你囡囡讀邊班呀. 我兩個讀PLKTAYSF.
包的士都要70元.放學工人接.
因為我老公停牌所以先包的士.
之後會自己送.

twinsmama

哈哈!  我咪你的PLKTAYSF同學仔Phoebe Chau(荃湾官小) !
70元都oK,你哋咁多人搭.

Phoebe Chau,

作死呀你
你個囡點呀? 30號BBQ去唔去?
未收工呀?

twinsmama

原文章由 BeeChau 於 07-9-12 18:23 硐表

哈哈!  我咪你的PLKTAYSF同學仔Phoebe Chau(荃湾官小) !
70元都oK,你哋咁多人搭.

[ 本文章最後由 twinsmama 於 07-9-12 18:45 編輯 ]

原文章由 twinsmama 於 07-9-12 18:35 硐表
Phoebe Chau,

作死呀你
你個囡點呀? 30號BBQ去唔去?
未收工呀?

twinsmama

還未收工呀! 30號BBQ還未收到風.
你學校還未返全日呀? 咁食飯是否訂飯盒? 你哋下星期有黙書啦?我囡唔會自動自覺做HW,你話遲D點算!

hI

BeeChau,

大埔bbq呀. 17號返全日9月食飯盒先,
睇下佢地like唔like, 不過怕唔夠食: :
遲d搵補習社, 我唔想早死

twinsmama

原文章由 BeeChau 於 07-9-12 19:15 硐表

還未收工呀! 30號BBQ還未收到風.
你學校還未返全日呀? 咁食飯是否訂飯盒? 你哋下星期有黙書啦?我囡唔會自動自覺做HW,你話遲D點算!

原文章由 twinsmama 於 07-9-12 09:35 硐表

虫虫主人,

幼稚園同學仔.

twinsmama,

1A呢2日都開始有4-5樣功課,都唔知算唔算多喇,我相信返左全日之後會仲多喇

虫虫主人

今早無喊, 因為應承咗去學校接佢放學(請假).
中午同校車褓姆講車程耐, 佢叫我試吓同校長投訴睇吓有無用.
希望校長會幫到忙施吓壓啦 !
而且其他家長都有投訴過.  上星期我打電話同班主任講過,
佢話會同負責同事反映.

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-12 12:03 硐表

亞女現坐的車要 1:40分落車, 都要個鍾多些. 唉下星期搭返1號車都唔知點算.

係呢你囡囡返學有無好些呀?

昨天寫咗手冊話欠數作先知唔見咗, 寫咗手冊問老師但揾唔到,
打電話出找老師又無覆, 都唔知係咪要買個本.

囡囡寫手冊中黙 "我愛我校", 係咪課業一和二呀 ?

虫虫主人,

幼稚園同學仔.
‹ 上一主題|下一主題