用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 獻主會聖馬善樂小學 獻主會聖馬善樂小學
樓主: 虫虫主人
go

獻主會聖馬善樂小學 [複製鏈接]

Manky,
我都係住將軍澳,  你係咪搭1號車呀 ?
校車星期一放學遲一小時, 今日遲半個鍾.
真係好過份 ! 我諗住睇多兩日打電話問吓學校
你會否考慮揾褓姆車 ?

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-4 10:32 硐表
我住將軍澳, 上星期六我同亞女回校,
搭小巴由出門至到校用了 20分鐘,估唔到搭校車要廿耐唉.

我都係下個月後自己帶返學.

醒目開學勳章

Manky,
U're welcome.

Yan,
I think there won't be any use. The school bus is not directly hired by the school, they are subletted. Try to approach some private nany bus. You may find some that fit within your requirement.

Are any of you going to take the extra curriculum for you kids.

原文章由 chingmaalice 於 07-9-5 01:14 發表
Manky,
我都係住將軍澳,  你係咪搭1號車呀 ?
校車星期一放學遲一小時, 今日遲半個鍾.
真係好過份 ! 我諗住睇多兩日打電話問吓學校
你會否考慮揾褓姆車 ?

...

係搭1號車, 揾褓姆車, 我担心佢的安全問題, 因校管唔到的.

其實是因為第一天開學爸爸唔放心跟校車送佢到校, 先知佢遲到, 學唔係搭 1 號(這2個星期,返全日後就搭回1號車返將軍澳)遲了半個鍾.

第二日,約了6點幾上車到7:00校車都唔到,担心又遲到走去搭小巴到學校, 都係7:12 放學準時(同約的時間,另跟學車的保母都幾好.

今早打電話給校車公司叫佢地以後早上都唔使來接啦, 自己送(搭校車太長時間了),
只搭回程

原文章由 虫虫主人 於 07-9-4 19:27 發表

Manky ,

我都考慮緊10月份唔搭校車(我住荔枝角),因為實在太早喇
今日架校車車左阿女去舊校,後來舊校通知爸爸話會通知校車接
返我個女去新校  ,真係咁都得,
不過我阿女又唔醒目,都唔同星期一返個間都應該唔
好落車 ...

虫虫主人

你唔好廿說亞女,搭廿耐車頭都(雲)(我亞女講)啦,人叫落車就落架喇.
荔枝角搭的士都好貴(可以講價都係廿話)6年架.好似有紅色小巴到落山道(如無記錯上車後15分鐘車程).

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-5 14:07 硐表

虫虫主人

你唔好廿說亞女,搭廿耐車頭都(雲)(我亞女講)啦,人叫落車就落架喇.
荔枝角搭的士都好貴(可以講價都係廿話)6年架.好似有紅色小巴到落山道(如無記錯上車後15分鐘車程). ...

Manky,

由LCK 搭的士要HK$4X架,不過依家校車單返都HK$500/20日,我想如果大約HK$800/(20日)(的士),我可能都會改搭的士囉:loveliness:
咁樣可以最遲7點2先起身,如果搭小巴/MTR再轉28M小巴(巧似合一道落)就要6:45起身,但都要4XX車費(阿女+爸爸)

虫虫主人

Manky,
我都係搭1號車,  坑口6:45上車, 但無遲上車.
今晚打去問褓姆車話已經full 咗而且仲要6:15上車.
我先生問司機, 日日都話學校遲咗放學, 昨日和今日都2:10
先落車.  
囡囡話今日係學校喊咗好耐(幾堂), 話掛住我哋, 但佢幼稚園
k1-k3 一滴眼淚都未流過. 真係我意料之外.
可能突然間所有環境都唔同晒啦 !  唉 ! 鬼死咁肉check.
:cry: :cry: :cry:  

我諗住試吓揾蝶褓姆車, 睇吓時間路程可否配合到.
不過應該幾難揾.  唔知有無其他 BK朋友幫到手呢 ?

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-5 13:17 硐表

係搭1號車, 揾褓姆車, 我担心佢的安全問題, 因校管唔到的.

其實是因為第一天開學爸爸唔放心跟校車送佢到校, 先知佢遲到, 佢放學唔係搭 1 號(這2個星期,返全日後就搭回1號車返將軍澳)放學遲了半個鍾.

第二日,約了6點 ...

原文章由 虫虫主人 於 07-9-5 19:34 硐表

Manky,

由LCK 搭的士要HK$4X架,不過依家校車單返都HK$500/20日,我想如果大約HK$800/(20日)(的士),我可能都會改搭的士囉:loveliness:
咁樣可以最遲7點2先起身,如果搭小巴/MTR再轉28M小巴(巧似合一道落)就要6:45起 ...

虫虫主人

單程都$500.00咁貴? 我想問你係唔係自己接放學呀? 如果唔係咁一個月要千幾? (單程 + 的士)
貴呀!! 但搭的士可以 7:10先起身就好開心 .

原文章由 chingmaalice 於 07-9-5 22:49 硐表
Manky,
我都係搭1號車,  坑口6:45上車, 但無遲上車.
今晚打去問褓姆車話已經full 咗而且仲要6:15上車.
我先生問司機, 日日都話學校遲咗放學, 昨日和今日都2:10
先落車.

囡囡話今日係學校喊咗好耐(幾堂), 話掛住我 ...

我地住寳林, 所以可以搭小巴. 你知唔知架校車是行山路入翠林經寳達村架, 所以返學,(放學唔清楚)遲到.
褓姆車是否出面的車(唔係學校架 1 )??

我知呀 !  佢仲去埋秀茂坪/藍田/油塘/土瓜灣tim.
因為取校服個日埋去問校車枱個呀叔confirm上落車時間,
佢比我睇路線表睇到, 將軍澳只有11個人, 全車大約40人左右.

今日囡囡話唔舒服(扮)我老公話上校車時仲勁喊, 救命呀 !
唔知明天會點呢 ?  
我個女一定同你囡囡同一架車,  不過想試吓搵出面的褓姆車.
但應該好難找.  

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-6 17:26 硐表

我地住寳林, 所以可以搭小巴. 你知唔知架校車是行山路 “入翠林” 經寳達村架, 所以返學,(放學唔清楚)遲到.
褓姆車是否出面的車(唔係學校架 1 號)?? ...

How are all your kids adpating the school life Mine seemed ok. Hope all of your school buses are on scheduled by now, so the kids won't be late to school. Mine kept singing and memorizing the morning song last last.

原文章由 chingmaalice 於 07-9-6 22:25 硐表
我知呀 !  佢仲去埋秀茂坪/藍田/油塘/土瓜灣tim.
因為取校服個日埋去問校車枱個呀叔confirm上落車時間,
佢比我睇路線表睇到, 將軍澳只有11個人, 全車大約40人左右.

今日囡囡話唔舒服(扮)我老公話上校車時仲勁喊, 救 ...

亞女星期一返屋企講識到幾個同學仔, 小息還同學仔一齊玩.
你有無問你女女點解咁呀?
如果話掛住你哋,可能是在新的環景唔貫, 你同佢講多一些學校的野,
應該會好些.

Dear All,

請問你們會選那一個課外活動? 如果唔選得唔得? 因時間好難就.

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-7 12:34 硐表
Dear All,

請問你們會選那一個課外活動? 如果唔選得唔得? 因時間好難就.

Manky媽咪,

我都無同阿女報名,因為佢本身都學ballet 及鋼琴,所以都唔打算再報讀了

虫虫主人

[ 本文章最後由 虫虫主人 於 07-9-7 22:14 編輯 ]

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-7 11:21 硐表

亞女星期一返屋企巳講識到幾個同學仔了, 小息還同學仔一齊玩.
你有無問你女女點解咁呀?
如果話掛住你哋,可能是在新的環景唔貫, 你同佢講多一些學校好的野,
應該會好些.
...

Manky媽咪,
我個女都話返學好開心,老師都幾好,有個曳嘅男學生就成日比老師話佢囉,小息就同同學仔食野囉 ,不過頭先係獻主會題目裡有個BK MAMA 話佢小朋友話學校老師好惡,唔知新校OR舊校,可能小學同幼稚園係完全唔同啦

虫虫主人

原文章由 虫虫主人 於 07-9-7 22:13 硐表

Manky媽咪,
我個女都話返學好開心,老師都幾好,有個曳嘅男學生就成日比老師話佢囉,小息就同同學仔食野囉 ,不過頭先係獻主會題目裡有個BK MAMA 話佢小朋友話學校老師好惡,唔知新校OR舊校,可能小學同幼稚園係完全唔同啦 ...

虫虫主人
前兩日亞女都有講有個男同學好曳成日比老師鬧.
我個女都係學ballet 及鋼琴(剛剛學了三個月)

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-8 07:09 硐表

虫虫主人
前兩日亞女都有講有個男同學好曳成日比老師鬧.
我個女都係學ballet 及鋼琴(剛剛學了三個月)

Manky媽咪,

我阿女讀A班,你呢?
不過我怕遲d功課忙,唔知仲可唔可能學喇
你囡囡有無講鍾唔鍾意呢間小學呀?

虫虫主人

原文章由 虫虫主人 於 07-9-8 08:54 硐表

Manky媽咪,

我阿女讀A班,你呢?
不過我怕遲d功課忙,唔知仲可唔可能學喇
你囡囡有無講鍾唔鍾意呢間小學呀?

虫虫主人

亞女都係 A班, 佢星期五晚學鋼琴, 星期六學ballet , 我想影響唔大.
學校佢同我講都鍾意架, 佢說亞張老師好似佢以前在幼稚園的 "Mark老師" .

原文章由 Manky媽咪 於 07-9-8 12:34 硐表

亞女都係 A班, 佢星期五晚學鋼琴, 星期六學ballet , 我想影響唔大.
學校佢同我講都鍾意架, 佢說亞張老師好似佢以前在幼稚園的 "Mark老師" .

Manky 媽咪,

唔知我地兩個女識唔識,有無傾過計呢?
到時可以互相照應呀ma
不過我睇張老師個樣都好nice, 唔係好惡個d 囉

虫虫主人

原文章由 虫虫主人 於 07-9-8 12:47 硐表

Manky 媽咪,

唔知我地兩個女識唔識,有無傾過計呢?
到時可以互相照應呀ma
不過我睇張老師個樣都好nice, 唔係好惡個d 囉

虫虫主人

虫虫主人

係哦唔知識唔識呢? 不過亞女話同學仔的名還唔係好識, 佢話暫時有一個最要好的是姓"蔡"的, 其他的要慢慢來哦.
‹ 上一主題|下一主題