用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 嘉諾撒小學(新蒲崗) 有沒有媽咪可以講解-嘉諾撒小學(新蒲崗)此校好不好 ...
樓主: Purple
go

有沒有媽咪可以講解-嘉諾撒小學(新蒲崗)此校好不好 [複製鏈接]

原帖由 KFMA 於 07-9-30 23:15 發表
小兒亦是讀此間學校的小六生, 老師有愛心, 小兒讀得很開心。

你好, 小兒今年要選小一, 有以下問題, 希望多多指教

- 請問有學校沒有校巴的呢, 如果誇區是否要自己搵校巴 ?
- 活動教學嘅意思係點.. ? 真係好少功課, 大概一日有幾多樣 ? 一年有多少次評估及 EXAM ?
- 課外活動多唔多呢 ?

我都上過學校個網睇過.. 但唔見有功課上載, 問過學校話沒有安排開放日, 希望有MAMI 能夠分享一下, 謝謝

請問有冇媽咪可以分享一下 ?

原帖由 summe 於 08-9-5 15:42 發表

你好, 小兒今年要選小一, 有以下問題, 希望多多指教

- 請問有學校沒有校巴的呢, 如果誇區是否要自己搵校巴 ?
- 活動教學嘅意思係點.. ? 真係好少功課, 大概一日有幾多樣 ? 一年有多少次評估及 EXAM ?
- 課外活動 ...

學校有校巴的, 唔知你住邊區, 校巴最遠去到觀塘, 好多學校都話活動教學, 其實好多都唔係, 功課時多時少, 我個女覺唔多, 樣樣有d, 有時3-4樣, 有時9-10樣, 其實每樣做d, 一年有3次exam, 希望可以幫到你

原帖由 SHERRYIPSOYAN 於 08-9-5 13:41 發表
嘉諾撒(新蒲崗)是活動式教學学生故然开心无压力,但升上中学要面对考试多功课会否引起有大问题,有否家长在可给意见?谢谢。

新校長上任後全力催谷,比較辛若,狂做tsa,不斷咁做,老師話吾得做到得為止喎!高年班有英文和中文的精英課,即係成績最好的分開上堂。個人覺得未換校長時好好多喎!如果有朋友問我,我諗我會投放棄票啦!

我原本一直都打算簡呢間學交o架!!!
咁你小朋友幾年班呀?? 小朋友係唔係比以前辛苦了好多?

原帖由 cell 於 08-9-19 15:44 發表

新校長上任後全力催谷,比較辛若,狂做tsa,不斷咁做,老師話吾得做到得為止喎!高年班有英文和中文的精英課,即係成績最好的分開上堂。個人覺得未換校長時好好多喎!如果有朋友問我,我諗我會投放棄票啦! ...

我都想知中文係用廣東話教定普通話教?
校風如何?升中好唔好?

我的小兒剛在此校畢業,他在這間學校讀得很開心,今年讀中一,派到英文Band One中學。

cell,你好!我個女也在此校就讀,但我未聽過有高年班有英文和中文的精英課,咩嚟?不過本人覺得此校老師、環境及校風也很好,值得揀。
scn :-D

請問是否指
嘉諾撒小學
九龍竹園親仁街五號

果間啊 ?

THANKS

原帖由 Eunisven 於 08-10-8 09:54 發表
請問是否指
嘉諾撒小學
九龍竹園親仁街五號

果間啊 ?

THANKS

唔係你講個間, 佢o地講采頤花園個間

原帖由 cell 於 08-9-19 15:44 發表

新校長上任後全力催谷,比較辛若,狂做tsa,不斷咁做,老師話吾得做到得為止喎!高年班有英文和中文的精英課,即係成績最好的分開上堂。個人覺得未換校長時好好多喎!如果有朋友問我,我諗我會投放棄票啦! ...

我都覺得喺呀! 自從呢個陳校長過檔後, 真喺一味死谷難谷, 佢當然想間學校更加出名, 更加多人!

以前都聽人講前任女校長最深得民心, 肯聽家長的意見. 只可惜, 佢上年開始轉咗做校監囉

醒目開學勳章

原帖由 JadeCheung 於 08-9-22 23:32 發表
我都想知中文係用廣東話教定普通話教?
校風如何?升中好唔好?

中文係用 ~ 廣東話

只有普通話課 ~ 普通話

死啦, 有幾個版本, 其實係唔係可以打去問既呢? 不過其實我個女係n1姐....又唔洗o甘急....
原帖由 小草 於 08-9-4 12:19 發表
新蒲崗呢間係上午班分出黎,黃大仙警局果間先至係原來既下午班  我個女就係"見證者",所以好肯定~  

我都好喜歡活動式教學, 小朋友專注力會較高:)
有爸必有B, 有爸必有媽

早, 我女k2, 住本區, 明年想選此校, 請賜教, 錦泰同嘉諾撒, 第一志願應選哪間, 謝

版主 醒目開學勳章

我個女就係讀左二年(定一年唔記得喇)上午班,之後轉去新蒲崗新校返全日,唔會錯喇~

你個女而家先n1,又幾心急喎~
原帖由 swkmc 於 08-10-19 23:10 發表
死啦, 有幾個版本, 其實係唔係可以打去問既呢? 不過其實我個女係n1姐....又唔洗o甘急....

因影響我點簡幼稚園比佢呀..傳統定活動式~ hahah~[
quote]原帖由 小草 於 08-10-28 18:04 發表
我個女就係讀左二年(定一年唔記得喇)上午班,之後轉去新蒲崗新校返全日,唔會錯喇~

你個女而家先n1,又幾心急喎~  [/quote]

sorry!想更正呢間係下午校!因今年我囡囡揀小一而佢爸爸係舊生,所以打電話去學校問過2次,佢哋都係同一個答覆!

版主 醒目開學勳章

咁真係好奇怪喎﹖我兩個仔女都係讀嘉諾撒上午校,冬天既時候天未光就要起身返學,我唔會咁都搞錯!之後新校起好,就轉去嘉諾撒新蒲崗返全日。我仔升中整profile時,封面老師教寫「嘉諾撒小學(新蒲崗) 然後括弧嘉諾撒小學上午校」,因為轉左無幾耐,驚出面d人唔清楚~ (
原帖由 misu 於 08-11-11 03:10 發表
sorry!想更正呢間係下午校!因今年我囡囡揀小一而佢爸爸係舊生,所以打電話去學校問過2次,佢哋都係同一個答覆!

我也確實肯定采頤花園那間是原嘉諾撒小學的上午校, 當年小女入此校前, 我也常留意嘉諾撒小學上午校的網頁, 當時也是前梁校長在任的.

小女當年一年級時, 因新校社還未完成, 結果要在舊校社多上幾個月課, 我還記得等小女放學時, 就見到很多下午校學生來上學, 結果等到學期中才可搬到新校.

所以我絶對肯定采頤花園那間是原嘉諾撒小學的上午校.
‹ 上一主題|下一主題