用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 開學到而家不停比錢交費
樓主: appleyuen
go

開學到而家不停比錢交費 [複製鏈接]

原文章由 麟媽媽 於 07-10-9 10:07 硐表
「其實如果學校提供到優質教育,
受益係學生,點解家長唔願意捐獻既?」
呢個問題,係某舊生前日問我既,
因為呢排,我仔學校既辦學團體正在籌款,
佢地既target 更大,係一億大元喎!!
我諗,我地作為家長有太多負擔,
供書教學、 ...

Yes, most famous schools raise funds all the time through alumni and parents associations.  If no school fee charged, donation of $1000 is OK.  Just maybe they should not call it as air-conditioning deposit at the beginning.

醒目開學勳章

thanks 麟媽媽~

delete左啦~
我都係岩岩先知
因我冇追哂所有posts
原文章由 麟媽媽 於 07-10-9 10:14 硐表
Appleyuen,

你亞女張相比人放左係「自由廣場」呀!
有人放左你個Blog 條link 上去呀!
亞女大個有私隱了,快D delete 佢啦。
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

chuchu

冷氣按金要畢業時先有得拎番
仲未做冬季校服未呀!不過都差唔多啦
原文章由 CHUCHU 於 07-10-8 22:10 硐表

appleyuen,

真陰功,要交按金,有冇得退返架?話明按金呀麻

做咗冬季校服未呀?我星期四會去定做: 又幾舊水,唉!又校裙又PE衫,又恤衫又外套又校褸~~~~~~~ ...
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-10-9 11:12 硐表
thanks 麟媽媽~

delete左啦~
我都係岩岩先知
因我冇追哂所有posts  

哦...原來係你女

老實, 我女學校今年都出哂力攪籌款, 我仲要出兩份忝, 因為兩個同一校...

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 18:30 硐表
講你都唔識  

咁pm話我知

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大頭照是「」!佢係粉紅色架!已經19歲啦!

原文章由 beverly@mim 於 07-10-9 20:10 硐表

咁pm話我知

你去自由講埸睇下就知啦。

[ 本文章最後由 Vickie 於 07-10-9 23:32 編輯 ]

其實升中除了一般書簿、校服、學費同堂費外,還有什麼"特別"洗費?i.e. 海外遊學、捐款(用什麼名義?)、興趣班,尤其價錢比市面貴的。請各位家長報料。

原文章由 返工媽 於 07-10-16 21:46 硐表
其實升中除了一般書簿、校服、學費同堂費外,還有什麼"特別"洗費?i.e. 海外遊學、捐款(用什麼名義?)、興趣班,尤其價錢比市面貴的。請各位家長報料。 ...

海外遊學 暫時未見有呢!
捐款 都未有叫喎!

興趣班: 除咗學樂器要比錢外,其它未要收費.遲d唔知 .

醒目開學勳章

海外遊學>遲D就會有,我女間小學5年級都有
捐款>都係遲早問題
你地有冇參加咩社咩club
我女參加田徑(每月$280)和紅十字會要買制服和會費
原文章由 CHUCHU 於 07-10-17 19:00 硐表

海外遊學 暫時未見有呢!
捐款 都未有叫喎!

興趣班: 除咗學樂器要比錢外,其它未要收費.遲d唔知 .
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-10-18 10:58 硐表
海外遊學>遲D就會有,我女間小學5年級都有
捐款>都係遲早問題
你地有冇參加咩社咩club
我女參加田徑(每月$280)和紅十字會要買制服和會費
...

係啦我諗捐款都係遲早問題:cry:
呀女同你囡囡一樣係田徑,好彩唔駛比錢姐
叫外參加咗Math club 同 家政 club 囉 (暫時未收費)
另外入咗campus TV - 尼樣就真係要收錢囉:(

CHUCHU

你女入到campus TV 呀?我女話想拎form時已冇la,佢緊係慢吞吞啦!佢 choir都係過唔到第二關呀!

係呢你做冬季校服用左幾$$呀?我未去做呀!
‹ 上一主題|下一主題