用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 開學到而家不停比錢交費
樓主: appleyuen
go

開學到而家不停比錢交費 [複製鏈接]

醒目開學勳章

我開頭都唔想買中英文字典,但書局D sales話要用學校指定的字典喎
原文章由 fanma2007 於 07-9-21 23:19 硐表
Hi Appleyuen,

Oh. May be you are right.  I forgot I don't need to buy the
altas, bible , XX manner  that was brought last year..
I haven't buy the dictonary that I think it is not
complusory.
For t ...
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

係課外活動
原文章由 ha8mo 於 07-9-24 09:44 硐表
我想問
西班牙話係以咩名義學?
課外活動?
定係校本課程?
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-9-24 13:44 硐表
係課外活動  

appleyuen,

我兩個女加埋重多,我都好似做咗學校董事咁,係咁開票:cry:, 好彩呀大間學校退返成3佰幾比我炸: 睇怕都要等到11月先可以休息下個何包.

醒目開學勳章

遲D又要買冬季校服
原文章由 CHUCHU 於 07-9-25 14:16 硐表

appleyuen,

我兩個女加埋重多,我都好似做咗學校董事咁,係咁開票:cry:, 好彩呀大間學校退返成3佰幾比我炸: 睇怕都要等到11月先可以休息下個何包. ...
我所愛既權權要結婚了

appleyuen
你囡囡讀中幾?間學校有另類可學,幾好呀!邊間呀?

醒目開學勳章

今年升中一,南區女校
原文章由 yuenwinnie 於 07-9-30 15:45 硐表
appleyuen
你囡囡讀中幾?間學校有另類可學,幾好呀!邊間呀?
我所愛既權權要結婚了

appleyuen,
Could you please PM me, which school is your daughter studying?

dabbycheung,
Is yours studying in Mxxxmxxxt?

Regards,
chingchingfather

原文章由 appleyuen 於 07-10-1 00:29 硐表
今年升中一,南區女校  

原文章由 appleyuen 於 07-9-19 19:14 硐表
由開學到而家未停過交費,日日放學返黎都要錢 好似比人洗劫咁
冷氣費$1000(讀完先比番你)
西班牙語($2900)
田徑$560(每月$280)
家教會$100
grammer bk($88)
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用 ...

我都係日日要比錢,

醒目開學勳章

今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的冷氣按金($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視
原文章由 appleyuen 於 07-9-19 19:14 硐表
由開學到而家未停過交費,日日放學返黎都要錢 好似比人洗劫咁
冷氣費$1000(讀完先比番你)
西班牙語($2900)
田徑$560(每月$280)
家教會$100
grammer bk($88)
中文練習(未知)
訂報紙(90)
公教報($143)
又要買家政用 ...
我所愛既權權要結婚了

你女讀邊間呀?

我係學校,做張library card,都要交$35

原文章由 appleyuen 於 07-10-5 22:42 硐表
今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的冷氣按金($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視  

Hi!我叫Mimi,是一隻不懂捉老鼠,而且會和老鼠一同偷食物吃的大花貓,但我絕對不是白老鼠!

大頭照是「」!佢係粉紅色架!已經19歲啦!

原文章由 appleyuen 於 07-10-5 22:42 硐表

咁都得,為何要交冷氣按金,冷氣費就好多學校都有啦,邊間學校呀? 方便嘅話,我都想知係邊間學校,pm資料給我知?thx

今日收到通告:請慷慨捐出已繳付的($1000)作補助更換冷氣機工程費用 係咪一定要損 唔捐會唔會被歧視  

我都係一樣,時時要比錢,我想你還是付冷氣按金吧,否則可能會入 black list  :cry:

我小女都係同一間,我都覺得好怪,返學1個月,每星期都有各式各樣雜費要交,寫支票都寫到煩。
我就無捐出"冷氣按金"咁大方,但都捐獻咗五舊水!
老公重話教會咁有錢,捐$10.00算數。
但係如果真係捐$10.00 睇怕阿女以後都要坐閣落頭,無冷氣享受到都似!
題外話,呢位媽咪有冇覺得學校通告好難明白?

原文章由 constance-bobo 於 07-10-8 01:06 硐表

咁都得,為何要交冷氣按金,冷氣費就好多學校都有啦,邊間學校呀? 方便嘅話,我都想知係邊間學校,pm資料給我知?thx

醒目開學勳章

我女問過幾個同學,佢地都係捐$100 我今日開左$100cheque比囡囡,我話如果多人捐$100 就照交cheque 否則就照捐$1000按金啦~我都驚我囡...
原文章由 jjrose 於 07-10-8 14:51 硐表
我小女都係同一間,我都覺得好怪,返學1個月,每星期都有各式各樣雜費要交,寫支票都寫到煩。
我就無捐出"冷氣按金"咁大方,但都捐獻咗五舊水!
老公重話教會咁有錢,捐$10.00算數。
但係如果真係捐$10.00 睇怕阿女以後都要坐閣落 ...
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 15:11 硐表
我女問過幾個同學,佢地都係捐$100 我今日開左$100cheque比囡囡,我話如果多人捐$100 就照交cheque 否則就照捐$1000按金啦~我都驚我囡...   

剛剛路過, 我囡囡今年一年班, 都係開學後不停開支票, 突然感覺自己好似老板咁, 只係識簽名 .

有無攪錯呀, 我真係第一次聽要收"冷氣按金"

醒目開學勳章

講你都唔識
原文章由 beverly@mim 於 07-10-8 00:28 硐表
你女讀邊間呀?
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-10-8 18:30 硐表
講你都唔識  

appleyuen,

真陰功,要交按金,有冇得退返架?話明按金呀麻

做咗冬季校服未呀?我星期四會去定做: 又幾舊水,唉!又校裙又PE衫,又恤衫又外套又校褸~~~~~~~

王國長老

「其實如果學校提供到優質教育,
受益係學生,點解家長唔願意捐獻既?」
呢個問題,係某舊生前日問我既,
因為呢排,我仔學校既辦學團體正在籌款,
佢地既target 更大,係一億大元喎!!
我諗,我地作為家長有太多負擔,
供書教學、日常生活開支很大,
當要額外比錢,咁自然唔多想啦!
但舊生立場唔同,佢地歸屬感大,
係一間好既學校接受教育,將來一生受用,
自然母校一「吹雞」,個個就寫支票了。
所以,你地學校應舉辦籌款,陳太帶頭,
幾千萬垂手可得,係咪? :loveliness:
政府比既錢好有限架咋,教會D 錢都係靠人捐,
所以學校如果各方面都提供足夠既話,
學校自己可能要貼好多架喎。

王國長老

Appleyuen,

你亞女張相比人放左係「自由廣場」呀!
有人放左你個Blog 條link 上去呀!
亞女大個有私隱了,快D delete 佢啦。
‹ 上一主題|下一主題