用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 開學到而家不停比錢交費
樓主: appleyuen
go

開學到而家不停比錢交費 [複製鏈接]

原文章由 sorlo 於 07-9-20 17:02 硐表

咁呢間野一定好勁

係囉,唔係直資都咁貴?

原文章由 樂樂 於 07-9-20 17:07 硐表

係囉,唔係直資都咁貴?

有西班牙文學既中學其實都唔多
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

醒目開學勳章

阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid
12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stationery fess
Stationery fees
330.90
Unpaid
32007 S1 Junior Humanities Books and Notes
Junior Humanities Books and Notes
101.00
Unpaid
42007 Electrocotu pf air-conditioning
Electricity of air-conditioning
120.00
Unpaid
52007 Drama Education - shirt
Drama
33.00
Unpaid
62007 Drama Education - Paint
Drama
6.30
Unpaid
72007 Drama Education - Mask
Drama
11.00
Unpaid
82007 CCA fees
CCA fees
35.00
Unpaid
我所愛既權權要結婚了

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 18:01 硐表
阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stat ...

書單泥既??
凡事都有定期 、 天下萬務都有定時 . 生有時 、 死有時 .

醒目開學勳章

係另外係學校買既書+練習+什費
原文章由 sorlo 於 07-9-20 22:57 硐表

書單泥既??

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-9-20 23:29 編輯 ]
我所愛既權權要結婚了

Hi ,

小女與你女兒應是同校. 其實學校要買的教科書,已比其它學校少及平宜. 我們只需買學校自己編定的I.H. book . 其它school 沒有I.H. 科的, 還要買 Geography, History,  Econ..等, 全套書要
Over $3000, 但我計過我校只需$2500 元左右(計埋响學校買的)
小女今年F.2 所以不用買普通話書, 因為中文用普通話教

原文章由 appleyuen 於 07-9-20 18:01 硐表
阿女放學返黎又洗劫

#Payment ItemPayment CategoryAmountDeadlineTime of paid12007 中一中國語文科用書
中文教科書
120.00
Unpaid
22007 S1 Stat ...

Any school fees?  Book fees, activities fees and misc. fees are a must in all schools.  No surprise.

原文章由 WYmom 於 07-9-21 08:12 硐表
Any school fees?  Book fees, activities fees and misc. fees are a must in all schools.  No surprise.

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 除書簿費外, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

[ 本文章最後由 swallowngxx 於 07-9-24 17:06 編輯 ]

原文章由 swallowngxx 於 07-9-21 09:09 硐表

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

可以PM 我你地讀邊間學校呢?

原文章由 swallowngxx 於 07-9-21 09:09 硐表

我的小朋友是讀直資, 但沒有這麼多收費, 只有上下學期雜費, 試過有剩餘回水, 當然參加課後活動或補習班等另收費外, 但你可自由參加, 沒其它了.

But I think for DSS, they also need to buy textbooks, right?  Books for secondary usually cost $2000 to $3000 a year as I know.  Anyway, usually we look at the overall cost and its value for money.

原文章由 sorlo 於 07-9-21 09:35 硐表

me too

有西班牙文學, 好過出去學啦. 係出面個d都好貴, 但一星期都係學一小時咋.

pls also pm me.
原文章由 sorlo 於 07-9-21 09:35 硐表

我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋友為左怕麻煩,於是每次都捐$5,000當交學費。

後來我朋友知我呀仔間學校(直資),每個月只需要交學費唔洗交其他雜費,加上學校有學費減免計劃。佢話讀直資分分鐘平過讀政府名校。

比錢都係其次, 最慘係十零廿蚊都要寫支票, 又太瑣碎, 成日吾記得過數, 又比銀行罰錢, 好煩, 所以我一次過入左一筆數入支票戶口, 費事煩.
可憐天下父母心 :cry:

原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 10:39 硐表
我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋 ...

政府學校都捐咁多錢?d 錢的用途 ,一捐就5000tim,比起我地呢d一般學校,真係好勁,通常我捐10到.

原文章由 樂樂 於 07-9-21 11:04 硐表

政府學校都捐咁多錢?d 錢的用途 ,一捐就5000tim,比起我地呢d一般學校,真係好勁,通常我捐10到.

佢呢間係有錢人教會學校,d學生大部份都好有錢,好多家長一捐就幾千至幾萬不等,一年捐一兩次倒。

醒目開學勳章

maryxxxxx
原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 11:15 硐表

佢呢間係有錢人教會學校,d學生大部份都好有錢,好多家長一捐就幾千至幾萬不等,一年捐一兩次倒。

[ 本文章最後由 appleyuen 於 07-9-21 11:32 編輯 ]
我所愛既權權要結婚了

醒目開學勳章

我諗大家都係同校 今年買書連reading list 要買既書total$29xx 靜係2本中,英字典都要$350
原文章由 fanma2007 於 07-9-20 23:57 硐表
Hi ,

小女與你女兒應是同校. 其實學校要買的教科書,已比其它學校少及平宜. 我們只需買學校自己編定的I.H. book . 其它school 沒有I.H. 科的, 還要買 Geography, History,  Econ..等, 全套書要
Over $3000, 但我計過 ...
我所愛既權權要結婚了

Hi Appleyuen,

Oh. May be you are right.  I forgot I don't need to buy the
altas, bible , XX manner  that was brought last year..
I haven't buy the dictonary that I think it is not
complusory.
For the book from reading list,  I only book that is
complusory. If my memory is correct,  it is around $350..

原文章由 appleyuen 於 07-9-21 17:30 硐表
我諗大家都係同校 今年買書連reading list 要買既書total$29xx 靜係2本中,英字典都要$350  

原文章由 dabbycheung 於 07-9-21 10:39 硐表
我朋友個女讀政府某港島區名女校,佢話每個月學校都會同家長收取各式各樣既什費。而且學校仲成日要班家長捐錢,學校話捐錢屬自願性質,我朋友初時唔肯捐,後來佢發現班主任成日對佢地一家人口黑面黑,個女亦比同學笑。於是我朋 ...

港島區係政府又係女校就好名顯係邊兩間.只有何x同庇X.
但佢o地又點會係教會學校 呀?
‹ 上一主題|下一主題