用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 參考吓你地同子女的用電腦方法
go

參考吓你地同子女的用電腦方法 [複製鏈接]

剛升中 , 雖然功課唔算多 , 但之前講好話唔比玩電腦 , 但昨晚要開電腦做每日一篇 , 做完重要打網上日誌 , 我話唔得 , 只可以在星期六打 , 我話咁得閒打日記 , 不如睇多兩篇文章 , 作文都好d , 於是又嘈左兩句 , 佢話應承唔玩games, 無話唔打日記喎 , 仲話唔 like reading, , 唉! 咁快就殺到埋身 ...................

好想放棄呀))))))))))))))))))))))))

呻完
   0    0    0    0

原文章由 ruby2004 於 07-9-19 15:03 硐表
剛升中 , 雖然功課唔算多 , 但之前講好話唔比玩電腦 , 但昨晚要開電腦做每日一篇 , 做完重要打網上日誌 , 我話唔得 , 只可以在星期六打 , 我話咁得閒打日記 , 不如睇多兩篇文章 , 作文都好d , 於是又嘈左兩句 , 佢話 ...

你可以利用呢個機會叫佢用正確ge中文或英文寫,仲要佢加埋D日常照相做多媒體,做埋佢網上日誌ge fans,一來可以練好作文同資訊科技,二來又知佢做緊mud。如果佢諗住貪玩亂黎,好快佢就冇癮,遲早佢會打退堂鼓!

原文章由 ccspy 於 07-9-19 16:00 硐表

你可以利用呢個機會叫佢用正確ge中文或英文寫,仲要佢加埋D日常照相做多媒體,做埋佢網上日誌ge fans,一來可以練好作文同資訊科技,二來又知佢做緊mud。如果佢諗住貪玩亂黎,好快佢就冇癮,遲早佢會打退堂鼓! ...

我叫過啦 , 不過佢唔聽我支笛 , 因為你睇吓而家d網上日誌用語就明,佢地呢個時候的心態係要得到同輩的認同.

突然想起 , 有無人識係電腦 set 時間限制 ??

xanga....對於年青人黎講
除左係時下玩意外
重係佢地一個私人既宣泄地方
你有你o既地方,佢地都有
你要佢用咩文法去寫
真係睬你都傻
佢有佢地o既潮語
新一代o既家長思想也須要更新version
否則大家只會越隔越遠
嘗試走入佢地o既世界/接受佢地o既文化
唔好一開始就抹殺佢地
我覺得電腦set timer方法係治標唔治本
講真,,如果佢真係要用電腦
就算唔係屋企,大把地方有得
到時可能大把大話騙你,,,,什麼補課、幫手做野、做project,etc(你想不到的佢地都會想到),,,,仲傷你心

而我個女F.2
唔,,,,電腦佢通常用於睇偶像blog、search 資料、xanga都有玩過
但興趣不大,因為佢比較鍾意講野多d(講電話)
但我會同佢講明off先可以講,msn佢會做完野先玩一陣
因為佢好外向,d坐定定o既活動佢會無咩興趣
反而佢最近愛上ice skating,所以summer vocation佢勁玩勁學
但我講明開學後暫時停止,佢都明白也promise
佢有時去街,但我要佢到時到候call我/sms
所以佢去到邊/回來都會call我
有時仲問我食唔食野tim,,,,
對我黎講有交帶已經ok

我覺得最緊要大家有偈傾,有乜o野都易攪D.上o左中學,同仔女相處o既方式要調節o下.一定要知道小朋友最friend o既同學係點
o既人,朋輩好大影響力o架!我地要學放手(表面上)之餘,一定唔可以俾自己個角色淡化.

軟體名稱:PC-休息控制器
軟體版本:2.2
授權類型:共享軟體
支援語系:繁體中文
官方網站:http://mard.myweb.hinet.net/PCRest/
檔案下載:官方網站下載頁面
檔案下載:官方HTTP站下載-1(2.65MB)
檔案下載:官方HTTP站下載-2(2.65MB)
更新日期:2006/12/22-謝謝作者 MaxzRv 提供
軟體簡介: PC-休息控制器是一套讓您可以自訂休息時間的軟體,在休息時間內將自動開啟密碼保護,讓您不用再擔心其他人在您休息的時候,偷偷使用您的電腦,您也可以設定鬧鐘、行事曆,讓您輕鬆管理您的時間,不用再擔心忘記了!

軟體名稱:iCare 愛管家
軟體版本:2.0
官方網站:http://www.sprinf.com/
檔案下載:官方網站下載頁面
檔案下載:官方HTTP站下載(1.9MB)
更新日期:2007/8/25
軟體簡介: iCare愛管家是一套針對青少年及兒童使用電腦與網路的環境進行監控與限制的軟體。採用先進的攔截技術並預設大量的禁止瀏覽網址,可以有效攔截不良內 容,讓子女遠離色情暴力等不當網路資訊。針對網路聊天管制部份,iCare 提供禁止使用網頁聊天室及 Yahoo、MSN、QQ、SKYPE、ICQ 等即時通訊軟體功能。

iCare 愛管家讓子女遠離色情暴力的網路環境,它具備具備阻隔不當資訊、禁止網路聊天、強迫螢幕保護、電腦自動關機、使用時間設定、螢幕監視錄影等功能,是家長保 護與訓練子女自我管理的必備工具,用了愛管家,當父母也可以很輕鬆。iCare 同時又是一套電腦監控軟體,可以限制電腦的使用時間、使用程式及可瀏覽的資料夾,提供詳細的使用紀錄報告,同時還具有保護視力,定時進行螢幕監控等功能。

九大特點功能-為家長解決看不到的隱憂
  • 阻隔不當資訊,避免誤觸色情暴力網站
  • 強迫螢幕保護,讓眼睛獲得適當的休息
  • 螢幕監視錄影,有效看護電腦使用情形
  • 詳細日誌紀錄,更清楚電腦的使用情形
  • 禁止網路聊天,防止遭遇網路犯罪事件
  • 使用時間設定,防止過度使用電腦成癮
  • 程式禁止使用,避免子女錯誤使用電腦
  • 線上訊息匯報,快速反應最新不當網站
  • 自定推薦網站,讓子女有更多好站使用

軟體名稱:
費爾網路監護專家
軟體版本:3.6
官方網站:
http://www.filseclab.com/
檔案下載:
官方網站下載頁面
檔案下載:
國內HTTP站下載(5.83MB)
更新日期:2006/2/28-謝謝 費爾安全實驗室 提供
軟體簡介:
網路淨化、反色情工具的首選。先進的瀏覽器無關性、97% 以上的超高防堵率、多國語言支援、自動學習的智能升級、關鍵字 + 網址黑名單的超強結合、高效的彈出式廣告屏蔽功能、強大的反破壞移除能力、網路安全技術的充分運用,為您營造一個溫馨、純淨的網路環境。
  • 瀏覽器無關性
    現在大多數反色情軟體幾乎都有一個相同的致命缺陷:「受瀏覽器限制」。也就是說如果您換用其它瀏覽器,許多的反色情軟體將可能因此失去效力。與其不同的是 費爾網路監護專家在這方面做的卻天衣無縫,它是從「源頭」上入手:從根本上對網路數據流進行分析偵測,而不是對特定的瀏覽器進行監視,所以從根本上禁止了 這種情況的發生。即提高了效率又不會受具體瀏覽器的限制,無論您使用IE、Netscape還是其它,都可以做到「完全監控、決不放過」。不僅如此,經過 測試發現它甚至還可以阻止下載工具對色情網站的一切下載活動,給您一個意想不到的「全方位」保障。
  • 防堵率極高
    採用了先進的「關鍵字+網址黑名單」雙重偵測標準,使得它的防堵率可達 97% 以上。
  • 多語言支援
    預設支援對 18 種常用語言的過濾,並且可以手動新增,幾乎不再受語言的限制。
  • 自動學習、智慧升級
    當存取的網站不在內定的「網址黑名單」中時將啟用「關鍵字」過濾引擎,智慧分析網頁內容,確定是色情網站後將自動加入「黑名單」,下次再存取此網站時將迅速阻斷存取,不必再次分析內容,加快防堵速度,實現自動升級。
  • 效率高、速度快
    過濾引擎經過數重嚴格的算法優化,防堵速度無與倫比,以致於不會讓您感覺到對網速有任何影響。
  • 超值贈送的彈出式廣告屏蔽功能
    當您在網上衝浪時是否經常為那些討厭的「彈出式廣告」而生氣發火呢?此功能可以把那些煩人的廣告徹底的從 HTML 代碼中統統「殺掉」,讓您在不知不覺中盡情享受一片「安靜空間」。
  • 黑名單的線上升級
    專門設計的「網路爬蟲」程式會從網上漫遊色情網站,我們會不定期把這些新的「網址黑名單」放在網上供使用者進行升級,全面加強防護能力。 「費爾網路監護專家」將致力為您營造一個溫馨、純淨的網路環境。

我個女中l,暑假時勁煲台劇,暑期班識左d新朋友,開學後又多左新朋友(冇小學同學1齊入),而家開學3個星期,劇就冇點睇但係攞左好多msn,有時1路做功課1路msn,而家我耍她反黎做晒野先準開1個半鐘(包埋功課揾資料)是否合理............
唉;一到中學開始變????????????
派到好學校,要繼續努力

thank you ada1994116 提供的資料 , 有備無患 ,同佢講明先 (太掉鑽啦,防不勝防佢地) , 無謂嘈 , 免傷感情 .
請問d軟件是否免費download ?

我都好同意pinkiesalbe話電腦set timer方法係治標唔治本
, 如果個細路自我控制能力足夠 , 我都會好放心比佢用 , 可惜自己個件重未得 , 唔知大大吓 , 成熟d , 責任感會唔會好d呢 ?
(自我安慰 )

[ 本文章最後由 ruby2004 於 07-9-20 10:20 編輯 ]

各位:真係唔好意思.這些資料都係我在雅虎知識問翻黎嫁.想同大家分享吓炸.我都唔係好識嫁.大家研究吓啦.睇吓有冇用.如果有更好的.分享吓啦.多謝

我個女今年都係中一.又係勁中意上網煲台劇.晚晚唔睇過終×一家就睡不着.日日提早半个鐘翻學校同同學吹水傾劇情.佢話唔睇就同啲同學仔冇話題渦.不過好采佢又唔係幾中意玩msm同煲電話粥.但係我両老星期六.日都要翻工.佢就開心羅.可以一集一集咁煲羅.所以我真係要林吓計.想佢自覺.好.............難啊.

我個仔仔咪又係, 小學時已經鍾意上網打機, 但都識得問過我先至玩.  唉...而家一上中學完全唔同晒, 放學返到屋企做完功課(好少功課, 我諗唔使半個鐘)就打機, 又同d同學煲電話.  仲忙過我, 尋晚鏟佢大大鑊, 希望佢自己識得收歛吓

原文章由 ruby2004 於 07-9-20 10:02 硐表
thank you ada1994116 提供的資料 , 有備無患 ,同佢講明先 (太掉鑽啦,防不勝防佢地) , 無謂嘈 , 免傷感情 .
請問d軟件是否免費download ?

我都好同意pinkiesalbe話電腦set timer方法係治標唔治本
, 如果個 ...

我覺得部電腦一定唔可以放係佢間房, 如果唔係八唔到佢地做緊物野 , 我個女唔知係咪學校好忙, 平日都好少上網, 多數星期六日上去睇 YOU TUBE , 有時講多2句佢就唔鍾意, 係叫佢比對眼休息 , 溫書我都無叫佢, 都升上中學要佢自己自動覺做。

有時我地講多2句唔及同學講一句, 你地有無同感

原文章由 寶貝豬的媽咪 於 07-9-20 14:02 硐表
我個仔仔咪又係, 小學時已經鍾意上網打機, 但都識得問過我先至玩.  唉...而家一上中學完全唔同晒, 放學返到屋企做完功課(好少功課, 我諗唔使半個鐘)就打機, 又同d同學煲電話.  仲忙過我, 尋晚鏟佢大大鑊, 希望佢自己 ...

寶貝豬的媽咪 :鏟佢大大鑊

比你笑c啦 .

各位bk mum請參考下列 :

軟硬電腦 topic :

限時玩game

http://forum.baby-kingdom.com/viewthread.php?tid=1139109&extra=page%3D1

Crawler Parental Control
( 同 Child Control 差不多,分別係免費 )

http://www.crawlerparental.com/features.aspx

[ 本文章最後由 路過的人 於 07-9-21 04:00 編輯 ]

原文章由 路過的人 於 07-9-21 03:59 硐表
Crawler Parental Control
( 同 Child Control 差不多,分別係免費 )

http://www.crawlerparental.com/features.aspx

my dear 路過的人 : 太感激你啦

今晚立即行動  :
‹ 上一主題|下一主題