用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
樓主: irenebaby
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

冬季是穿白色襪,有必要可著襪褲.

原文章由 TPL 於 07-10-31 10:34 硐表
近日好涼呀.....大家小心添多件衫....

有冇人知女孩子冬季校服係唔係一樣穿白色蔑子呢?

本人有以下size女孩子的校服送出,有興趣的請pm本人.

冬季裙及裇衫(s) 2套
夏季裙 (s) 4條

原文章由 Namson 於 07-10-30 09:55 硐表
maggie,

昨晚參加左我家姐個囡婚禮,家楠玩得好開心,因現場請左D樂隊唱歌,佢一聞歌就起舞走出舞池跳(到唔知點解孟咁扭ROCK),後來司儀直頭叫佢上台跳,D嘉賓有拍掌伴和,跳到不知幾HIGH後來跳到成11點都唔肯走,要我拉佢 ...

namson,

家楠真係好叻仔 卓軒就好似隻鵪鶉, 比佢激c

好彩今日唔洗返學咋, 唔係d小朋友要著住套夏季校服就唔知點算
我琴日問左老師, 下星期凍都唔可以著自己d外套(因為我唔想買件白色冷衫), 佢話12度以下先可以穿自己外套, 並提議可穿長袖內衣...我知教會學校對校服要求一定會嚴格, 但剛有大批小朋友染病, 係咪可以fexiable d 我諗如果今日要返學, 一定又有好多人冷親:tongue:

MAGGIE,

咁咪好攪笑,著件長衫內衣出面著短袖恤衫,原先我諗住16/11至去買校服,依家可能叫工人下星期去學校買左咁可以12/11著,係呢我想問清楚15/11就唔駛返學,咁16/11係咪我10:30am至帶家楠返學呀?

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-2 08:00 硐表

namson,

家楠真係好叻仔 卓軒就好似隻鵪鶉, 比佢激c

好彩今日唔洗返學咋, 唔係d小朋友要著住套夏季校服就唔知點算
我琴日問左老師, 下星期凍都唔可以著自己d外套(因為我唔想買件白色冷衫), 佢話 ...

原文章由 Namson 於 07-11-2 10:46 硐表
MAGGIE,

咁咪好攪笑,著件長衫內衣出面著短袖恤衫,原先我諗住16/11至去買校服,依家可能叫工人下星期去學校買左咁可以12/11著,係呢我想問清楚15/11就唔駛返學,咁16/11係咪我10:30am至帶家楠返學呀?

...

namson,

係呀, 15/11唔駛返, 16/11 10:30am 自己帶佢返...
再著件白色外套係出面遮住都ok既 但好似今日一早,就算咁著都唔夠la

有媽咪話俾我知 學校而家教緊三字經, 番來問囡囡, 佢做埋動作講咗兩句. 昨晚, 對我講咗一堆數字, 3 6 52, 6 8 42, 是唔是乘法口訣呢.

[ 本文章最後由 怡兒 於 07-11-6 09:02 編輯 ]

各位家長
本人尋日去了學校,剛剛見到校長,同佢傾咗一陣,講番小朋友的書包內有太多書本,校長話會開會傾傾呢個問題,希望佢地會盡快解決.

我覺得ok喎!得一本手冊,一本英文,一本中文,已經好少而且又薄仲要減?

原文章由 wing1206 於 07-11-7 00:28 硐表
各位家長
本人尋日去了學校,剛剛見到校長,同佢傾咗一陣,講番小朋友的書包內有太多書本,校長話會開會傾傾呢個問題,希望佢地會盡快解決.

Namson
咁你地就少啦,我地k3有一本普通話書,一本英文書(入面又有一本細細本的英文書),一本聖經,一本好細本的兒歌,一本好細本的古詩, 一本手冊,再加上每日的3本功課簿.
若落雨要加袋雨褸,夏天的時候還放了一件外套,基本上成個書包整到好"帳".

原文章由 Namson 於 07-11-7 07:54 硐表
我覺得ok喎!得一本手冊,一本英文,一本中文,已經好少而且又薄仲要減?

各位媽咪:

昨天我幫家楠換了冬季運動衫,放學回來見手冊寫住每天都需要穿著綠色小背心,唔知您地有冇著呢?其實我買左都已經後悔,諗住唔著算數,因為件衫one size,家楠都著得好迫,仲要話日日都要著,件運動衫已經比白恤厚,著左咪好似機械咁人唔晒做運動啦!

有呀...原來連著件運動衫都要著住小背心..

namson,
卓軒本手冊都有寫呀!  我都覺得著運動衫都要著綠色小背心會好怪
家楠件綠色小背心係咩size? 因為買校服果日,咁啱當值既老師同婆婆講,話件小背心要著3年,叫婆婆加5蚊買件XL size,所以卓軒果件係XL, 其實著落都唔算好大件.  不過婆婆留意倒唔係個個老師都會叫d家長買大d件小背心架...你試下聽日攞返去換啦!

maggie,

小背心係one size冇碼,可能婆婆係講件冷衫,因為我問過老師佢地話呢件one size背心係要著到上k3,真係無奈.

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 08:44 硐表
namson,
卓軒本手冊都有寫呀!  我都覺得著運動衫都要著綠色小背心會好怪
家楠件綠色小背心係咩size? 因為買校服果日,咁啱當值既老師同婆婆講,話件小背心要著3年,叫婆婆加5蚊買件XL size,所以卓軒果件係XL, 其實 ...

原文章由 Namson 於 07-11-15 10:55 硐表
maggie,

小背心係one size冇碼,可能婆婆係講件冷衫,因為我問過老師佢地話呢件one size背心係要著到上k3,真係無奈.

namson,
我剛再問多一次婆婆,佢話係小背心, 再check一次小背心係寫住XL size, 不如我聽日比你睇睇, 睇下size係咪有唔同, 定係婆婆比老師老點左

好呀!明天見!

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 13:01 硐表

namson,
我剛再問多一次婆婆,佢話係小背心, 再check一次小背心係寫住XL size, 不如我聽日比你睇睇, 睇下size係咪有唔同, 定係婆婆比老師老點左

家長日,我覺得小朋友上課會很嘈, 聽故事的幾乎都被上英文的遮住.平時4班都唔知點上課.

原文章由 maggie_tsui 於 07-11-15 13:01 硐表

namson,

背心係得一個碼架

原文章由 怡兒 於 07-11-19 08:55 硐表
家長日,我覺得小朋友上課會很嘈, 聽故事的幾乎都被上英文的遮住.平時4班都唔知點上課.

上星期五件背心換左加大碼啦!

原文章由 MARSTEN 於 07-11-20 11:00 硐表
背心係得一個碼架

HI!

我個仔都係菠蘿組

你地覺得學校派張卡, 可以上Net , 點樣呀.
一蚊學一個英文字, 貴唔貴? 音好似唔準.
請俾意見.
‹ 上一主題|下一主題