用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
樓主: irenebaby
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

uhv12549
新加入國民

UID 160842
精華 0
積分 2
文章 1
閱讀權限 0
註冊 07-10-7
狀態 離線

我係菠羅組媽咪:cry:  :個仔話菠羅組馮老師同陳老師經常扯開佢隻手 .同菠羅組老師講多陣電話都無耐性 ,你哋就好啦.我姪女係提子組讀都係馬老師.黃老師.陳老師教,佢哋話提子組老師都唔駡D小朋友,個姪女話好鍾意D老師.但係吾鍾意食荼點同D嬸嬸因為嬸嬸會駡人.你哋就好啦個囡係檸檬組同提子組讀書.我都想轉組,

我係檸檬組見到有個咁既留言,菠蘿組真係咁差咩?

Namson,

我之前都睇到.....唉!!!有一些媽媽真係......我個囡由開學至今每一天都鍾意返學....有一天係學校門口見到陳老師,我阿囡即該飛跑到陳老師到添...真係感受唔到網友在網上所講的事情...其實每個媽媽都好渴望老師緊張自己的小朋友...在學前班時讀的係ywca隆亨,我阿女一樣哭了兩個月又講著"唔返學"..起初的時候都會懷疑學校..到最後經過一段時間和溝通先發覺自己係多疑......小朋友學習返學始終都是起步階段....返學係學規佢和服從....所以比活潑小朋友可能都會難適應.........我係bk其他地方....見到一些負面topic講聖幼 有些家長真奇怪....

好外謝咁多媽咪報料,我會每日都問下阿仔,希望佢快D識講在校事。另外我也在幼稚討論區那邊,看到那篇將聖心評為沙田最差幼稚園,很多人講到聖心一文不值,很担心,你們怎看?

klcy & TPL
這間學校超多人,一級有百幾人,一個上午校,全校都有成4百幾人,還有下午班幾百人,無人退學就奇,緊有家長對學校不滿的,每位家長都有自己對小朋友的要求,所以各人有各人不同的意見,大家都不要太介懷.

這所學校的教學方式,真的有待改善,全校有4X位老師,有很多真的很用心去教的,當然他們會有差異.

本人面對這所學校真的有好幾年,真的看到學校不斷改進,本人起初對學校也有很多意見的(因本人的囡兒是插班入此校就讀的),也有好像其他媽媽一樣,心有不開心,也有不滿,但每次我也會同老師傾談及跟進,每位老師都很盡力去協助及跟進.

我最不滿的係個書包,現在間間學校都用背囊,還有學校用側揹袋. 真係去邊到揾呀.

這所學校的功課,真的比其他學校多,K2的功課等如人地的K3,但本人的小朋友應付得到,若然學校没有功課,我會買其他課本給他做.

有些小朋友對寫字好大要求,没有字寫,他們會覺得很悶,由其是一些很自己一個在家的小朋友,但亦有一些小朋友很怕做功課,一要寫字就慘囉,小朋友慘時,家長亦慘.(其實以往的小朋友還要多呀,學校不斷進步,現在已經少了很多)

你們現在功課還少,來年比較多的時候,可能也會叫苦連天.

但小朋友一天一天地加上去,他們就會習慣成自然,上了小學就輕鬆得多了.

本人也想過,給小朋友讀了這幾年辛苦的功課歲月,會唔會害了小朋友呢?也曾自責過.....但當小朋友上了小學後,原來我都無做錯,因看到他與其他讀活動教學的小朋友相比,他做功課的能力,係好少少的.

最後都係嗰句,都要睇番小朋友的性格來選校的,小朋友真的吃力的,做家長要量力而為,不要太勉強小朋友.

原文章由 klcy 於 07-10-22 21:38 硐表
好外謝咁多媽咪報料,我會每日都問下阿仔,希望佢快D識講在校事。另外我也在幼稚討論區那邊,看到那篇將聖心評為沙田最差幼稚園,很多人講到聖心一文不值,很担心,你們怎看? ...

[ 本文章最後由 wing1206 於 07-10-23 00:22 編輯 ]

你地真係講得無錯,  當老師自動打比你都唔慌好嘢, 今日就係陳老師打比我.  佢話比我聽我個女今日係學校比個同學仔咬,  咁我咪即刻問老師有無流血,  老師話唔係好利害,  已經幫佢擦咗藥膏,  而且個同學仔都有同佢講 "Sorry".  佢仲話我個女原諒咗佢.  咁我咪順便問吓老師我個女平時係咪好百厭.  陳老師就話我個女好乖, 好聽話,  同同學仔爭嘢玩唔多唔少都會有, 但提點吓佢, 佢就會聽老師話. 佢仲話佢認字好叻添.  "唔知係咪因為我個女係受害者, 所以先讚到佢咁好." 我問陳老師我個女啲嘢時都覺得佢好清楚.  唔會求奇答我囉. 但係睇到出面寫到間學校咁樣, 個心都有啲唔舒服.  但我個大女係度讀完三年幼稚園.  而家升咗上小學都 ok. 未致於佢地講到咁差囉.

大家好,

艾呀!11月又放兩日假期,真係多假放.......
我想問下大家有冇同你地小朋友放學後溫習....已我所知教左ABC同埋學左點寫添......但我每一日都無理呀....係唔係時候倍佢溫習下啦.....?

TPL
K1同K2我同唔同小朋友温書的,因不想迫得太緊,但因為K3要開始適應來年的升小,所以我每日會將佢寫個的字,用卡紙記底,英文會叫佢自己畫埋圖畫,得閒的時候攞出來問吓佢,等佢睇多D記得多D,但就不刻意叫佢默.

以往的經驗K1的小朋友,錯得最多的就係英文字的方向,b就寫咗d,d又寫咗b,p又寫咗q,q又寫咗p,有時大楷D又會寫錯方向,你可以留意吓.

原文章由 TPL 於 07-10-24 09:49 硐表
大家好,

艾呀!11月又放兩日假期,真係多假放.......
我想問下大家有冇同你地小朋友放學後溫習....已我所知教左ABC同埋學左點寫添......但我每一日都無理呀....係唔係時候倍佢溫習下啦.....? ...

本 報 訊 】 生 防 護 中 心 昨 日 接 獲 一 宗 涉 及 廿 一 名 兒 童 出 現 上 呼 吸 道 感 染 徵 狀 的 報 告 。 受 影 響 的 兒 童 均 就 讀 沙 田 文 禮 路 的 聖 母 無 玷 聖 心 幼 稚 園 , 分 別 為 九 男 二 女 , 全 為 三 歲 , 他 們 在 本 月 九 日 至 廿 四 日 期 間 , 出 現 發 燒 、 咳 嗽 、 流 鼻 水 及 喉 嚨 痛 的 病 徵 。 全 部 患 者 均 曾 求 醫 , 其 中 四 人 須 留 院 , 除 一 人 現 時 情 況 穩 定 仍 留 醫 威 院 外 , 其 餘 三 人 已 出 院 。 防 護 中 心 已 抽 取 有 關 兒 童 的 樣 本 進 行 化 驗 , 結 果 發 現 , 其 中 兩 個 樣 本 驗 出 帶 有 腺 病 毒 。

點解學校無通知,等我比個口罩個囝帶呀!都唔知菠蘿組小朋友有冇份呢?

今日學校派咗通告啦,請各家長留意.

請留意小朋友的身體狀況,勤洗手,注重個人衛生.

剛才我打電話去學校詢問菠蘿組有冇小朋友感染,佢地話冇係其他組別,並且昨天已進行消毒,家長可自行決定小朋友是否上學去.

大家好,

請問一隻水杯要幾多錢?阿囡係屋企打爛左 .....
仲有不用太緊張學校病毒,如果要病都應發病....唔駛唔返學...注意個人衛生就okay啦,食多些維他命c東西,增強低抗力......阿囡都曾經有過"手足口病"

TPL
我都唔係好記得一隻杯幾多錢,你可以打電話問老師,之後將D錢用信封入起佢,再寫落手冊到叫老師代你買,佢會比個杯小朋友用的.

我個囝係呢個月頭8號已經發咗燒啦,但今日唔返學,都係想學校做咗清潔,燒咗毒先再返,咁樣會安心D.(今日校車都加強咗清潔)

原文章由 TPL 於 07-10-25 16:08 硐表
大家好,

請問一隻水杯要幾多錢?阿囡係屋企打爛左 .....
仲有不用太緊張學校病毒,如果要病都應發病....唔駛唔返學...注意個人衛生就okay啦,食多些維他命c東西,增強低抗力......阿囡都曾經有過"手足口病" ...

$10蚊一隻杯

等我統計一下有幾多小朋友無返學啦

個人認為今日先係最乾淨,嬸嬸老師已有加強清潔意外識加埋又少小朋友返學.....今日係學校玩得更加放心

原文章由 wing1206 於 07-10-25 22:50 硐表
TPL
我都唔係好記得一隻杯幾多錢,你可以打電話問老師,之後將D錢用信封入起佢,再寫落手冊到叫老師代你買,佢會比個杯小朋友用的.

我個囝係呢個月頭8號已經發咗燒啦,但今日唔返學,都係想學校做咗清潔,燒咗毒先再返,咁 ...

咁橋, 我個女又係喺8號發燒, 8-9號都無返學, 24 號知道學校有事, 25 號我都無比佢返, 我諗學校今日都將所有地方消毒咗, 所以比個口罩佢帶返學, 佢放咗學我問佢學校多唔多人帶口罩, 佢話好多.

我個女又病啦, 每個星期日的節目就係一家人帶佢去睇醫生. 睇見佢就辛苦. 幾時先完全好番呀.

火龍果

唔好咁唔開心,的的確幾辛苦阿!我阿囡歲半至兩歲連睇十次醫生都唔未好返(只係傷風咳)當時真係好擔心......三至四去睇一次...簡直精神虐殺.......要喂藥,又咳又嘔......食藥後又出汗.....唔返學又唔得(返育嬰園無人湊)......個心不知幾難受.....不過時間過大個女左就會好些(同細菌大多幾場仗,有經驗現病睇一至兩次醫生就okay)
你阿囡會好快返....唔好太擔心

出左差幾日,返黎先知咁大件事,不過學校人多病菌就會好易傳染:cry: 希望所有小朋友快d好番

namson,
家楠真係好叻仔, 話說上星期三我諗住送左卓軒等校車先去機場, 校車一黎,我就望下見唔見倒家楠,點之佢又望倒我,仲同我揮手, 我又同番佢揮手 , 佢真係好叻仔

有沒有人知幾時買冬季校服?

maggie,

昨晚參加左我家姐個囡婚禮,家楠玩得好開心,因現場請左D樂隊唱歌,佢一聞歌就起舞走出舞池跳(到唔知點解孟咁扭ROCK),後來司儀直頭叫佢上台跳,D嘉賓有拍掌伴和,跳到不知幾HIGH後來跳到成11點都唔肯走,要我拉佢走.

近日好涼呀.....大家小心添多件衫....

有冇人知女孩子冬季校服係唔係一樣穿白色蔑子呢?
‹ 上一主題|下一主題