用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 聖母無玷聖心幼稚園 2007聖心K1(菠蘿組)聚集
樓主: irenebaby
go

2007聖心K1(菠蘿組)聚集 [複製鏈接]

各位媽媽,

有冇知道他們在學校有咩做阿........我問我個女佢都話無野做...

我女都是不肯講學校的事, 我都唔知教了吔嘢.
以前會話給我聴好多學校的事, 又會唱好多歌. 而家全部提沒有提

大家好,

近來大家係唔係好忙啦....無咩留言......

我最近在手冊處寫比老師叫佢打電話比我....讓我了解一下阿囡係學攪咩東東......老師在星期二中午致電回覆.....手巾唔見左...要比錢買另一條...."問老師現有咩教...佢話好多野做...帶班小朋友去唔閣略"玩遊戲" "唱歌" "學英文"  現食茶點時間10:50am....老師亦評價小女 "好大汗"老師會同佢抺汗,唱歌時好大聲(好鍾意唱歌)....但排隊有時候會唔正經(跳跳行,手仔唔收埋)...大致上小女都okay....我阿女都好喜歡返學....無咩唔開心...如你地都想了解自己小朋友情況....可以寫手冊叫老師有時間致電給你們傾傾

琴日大概中午12:00, 梁老師打比我, 話卓軒排緊隊上校車時比後面小朋友成個推跌左,但無受到傷, (無傷做咩打比我,返緊工聽倒呢d電話比佢嚇親  ), 後來婆婆話可能老師驚卓軒返黎講比我地聽, 但又講得唔清唔楚,所以咪講左比我聽先...

我順便問下梁老師卓軒返學點, 佢話佢學野ok,聽話, 當然有時會曳...講得好general咋...可能佢唔expect我會問,無準備答案...

HI..

近期唔係好忙..只是無什麼野講..又唔知寫什麼話題好, 所以無野打羅...你地有什麼野呀..好喇...講下個女先..近幾個月我都有帶個女去上英文班呀..一星期二次..都幾好...我有少少心得..有d人話請菲律賓工人唔好..但我覺得又幾好..只要請一個英文發音準...小朋友一定學到好多..現在我個女都可以直接同工人講野..真是好開心..所以我覺得如果所有媽媽想小朋友自然學好英文..(我自己唔係好得(英文))哈哈...但普通都可以溝通...請菲律賓工人都幾好....真心
我都估唔到我個女居然可以自己和姐姐講英文...真是好大感觸..
最後我想講..如果各位媽媽好似我咁英文唔係咁好..(但都講到2句), 都唔好怕...只要我地比心機教小朋友..她一定好叻...我地是估唔到她們能力有幾大....

原文章由 TPL 於 07-10-11 09:46 硐表
大家好,

近來大家係唔係好忙啦....無咩留言......

我最近在手冊處寫比老師叫佢打電話比我....讓我了解一下阿囡係學攪咩東東......老師在星期二中午致電回覆.....手巾唔見左...要比錢買另一條...."問老師現有咩教.. ...

maggie,

上星期梁老師都有打電話比我話唔小心整親家楠塊面,所以猛咁同我say sorry,如是我順便問下佢係學校情況,又係好general咁話ok冇問題,咁我問佢溝通有冇問題,佢話冇因為佢識同第二個老師講話比老師整倒,後來放學返黎見到有張紙寫意外通知叫我簽名,雖然塊面唔係好嚴重,但我都寫話希望下次小心d啦!

原文章由 maggie_tsui 於 07-10-11 13:07 硐表
琴日大概中午12:00, 梁老師打比我, 話卓軒排緊隊上校車時比後面小朋友成個推跌左,但無受到傷, (無傷做咩打比我,返緊工聽倒呢d電話比佢嚇親  ), 後來婆婆話可能老師驚卓軒返黎講比我地聽, 但又講得唔清唔楚,所以咪 ...

namson,

吓,比老師整親塊面? 你有無詳細d問老師整件事?
卓軒上星期2次唔見左抺汗手帕,我寫左手冊麻煩老師留意卓軒有何不小心,估唔到陳老師今日放學後即來電回覆. 之後我仲問佢有無時間,同佢傾下卓軒d問題(係我懷疑卓軒係學習上既問題).  陳老師好詳細同我傾, 原來卓軒係ok,係我要求高左...(因為以前n1既唔好經歷,所以我好擔心卓軒既學習)...原來好多野係我多疑左...

大家好, 我想問有無人個小朋友係星期五會帶啲書番屋企, 之前啲老師話每個星期尾會帶啲書番屋企, 但我從來都無見過, 睇嚟睇去都係得本手冊, 普通話書同埋本英文書. 佢地依家係學校學緊乜又唔知 . 本英文書都睇到爛咁滯.

maggie,

Please check PM.

火龍果,

陳老師佢地係學校用"大size課本教導小朋友"致於書包果兩本好少用的......佢地已教了"A" "B".....係學校又有做"連線"學習....
我自己諗其可以唔使帶書都OKAY

TPL,

咁之前唔係話每星期五帶番啲書返屋企, 等啲父母同佢地温吓咩, 如果係咁就唔洗我比咁多錢買書啦 .

原文章由 TPL 於 07-10-16 16:35 硐表
火龍果,

陳老師佢地係學校用"大size課本教導小朋友"致於書包果兩本好少用的......佢地已教了"A" "B".....係學校又有做"連線"學習....
我自己諗其可以唔使帶書都OKAY ...

我同意學校用大的課本教書是好的做法, 由其是咁多人, 好讓每個學生都看見老師所教的嘢, 唔收書都是好的, 家長可以每天幫小朋友溫書, 細細個就可以培養每晚溫書的習慣, 星期五先派番來, 咁每晚都冇溫書. 三年之後下小學要求小朋友溫書就困難.

但老師開學初唔是講過會在手冊寫下所教的嘢, 現在個半月, 仍然是空白, 我覺得很過份. 我都唔知教了d 咩.
每天的茶點都是多數是曲奇,小朋友好熱氣.

我都覺得本手冊很無用、每天也是空白一片,初時以為可從手冊得到很多兒子在校資料,每天一看總是失望。另外原求也有其他學生遺失物品 我放在書包內的校衭,也不見了二星期,問老師她說沒見過,我都唔知咁大條衭去了哪裹??:cry:

雖然係學校用大書教係好, 但佢地依家跟本就無比其他書啲小朋友帶返屋企,  想每晚同佢温都無法,  只有嗰兩本書好快就温完.  其實佢地上學期只係比佢地學習群體生活. 都係玩多,  要下學期先開始學習寫字.

klty
我一個小朋友讀咗2年,另一個小朋友今年讀第三年,都從來無見過老師係手冊到寫過特別的事,老師係唔會係手冊到寫學咗甚麼的,其實小朋友今年只係讀k1都唔洗太著重温書的,你可以同佢唱吓兒歌,讀吓普通話,温吓佢一個星期寫過的生字,因有生字開始就會有一些簡單的默書的.(學校好著重家長同小朋友的溝通的,你應該同小朋友傾吓當天學過甚麼,唱咗甚麼歌仔或者玩咗邊類遊戲,比老師寫係手冊更有效)
老師平時無特別事情都唔會刻意打電話比家長的,若果家長對小朋友有任何意見,你地可以係手冊寫明想揾老師傾吓,佢地必定會打電話比你地的.
我咁耐試過2次老師主動打電話比我,第一次係個囡默書,係課室到喊,老師叫我唔好比咁大壓力佢,第二次係老師打來話我個仔整親隻腳,叫我留意佢,睇吓佢有無事(因當其時無事),所以老師唔打來都未必係壞事的.

原文章由 klty 於 07-10-17 21:27 硐表
我都覺得本手冊很無用、每天也是空白一片,初時以為可從手冊得到很多兒子在校資料,每天一看總是失望。另外原求也有其他學生遺失物品 我放在書包內的校衭,也不見了二星期,問老師她說沒見過,我都唔知咁大條衭去了哪裹??:cry ...

我覺得頭一年讀k1應該比佢地開心d,係咪真係要讀咁多本書至好呢?其實係活動中都可以學到其野,我好多時都會問阿囝今日學左d咩?佢有時會話唱歌,劃圓圈,做運動,A for apple,咁我覺得k1係教呢d架啦!況且仲係開學無幾耐,比d時間學校啦!其實如果有需要自己可以買d課外書教小朋友架!

[ 本文章最後由 Namson 於 07-10-18 08:31 編輯 ]

你地的小朋友會講給你地聽學校學到的嘢有沒有寫手冊都一樣, 如果好似我的女, 吔嘢都沒有講, 問佢都話唔知,雖然同佢溫書又會講到,如果有d小朋友有學習障礙的,家長有可能唔知同齡應該識的事.

原文章由 wing1206 於 07-10-18 00:09 硐表
klty
我一個小朋友讀咗2年,另一個小朋友今年讀第三年,都從來無見過老師係手冊到寫過特別的事,老師係唔會係手冊到寫學咗甚麼的,其實小朋友今年只係讀k1都唔洗太著重温書的,你可以同佢唱吓兒歌,讀吓普通話,温吓佢一個 ...

其實我唔係要同佢温書,更加唔係要達到什麼止標,而係我個仔根本唔識講佢係學校做過乜(佢有時重講bb話 ) 佢需要誘導才能表達自己的意思,例如我從網上知小朋友上廁所要唱歌及歌詞,我就唱一次給他聽,那他就會唱很多次及做動作給你看。當知道他今天學連線,問他怎樣連他就會示範給你看。如只問他今天在校做什麼,他一定不答你。可能他表達及說話能力比別人弱,他根本不知如何說起
如果手冊有寫,(其實不用寫很detail,例如只寫打球),那我就可以問他今天怎樣打球,好不好玩等,我才能真正的和他溝通到達到親子效果。我想嘅然有本手冊,何不好好利用它而任它白自浪費呢。:-|

klty
我都很明白你的感受,是第一個小朋友嗎?其實每位家長都十分關心自己的小朋友,正因為你愛佢才會想知道佢學咩,其實手冊係用來寫家課的,所以老師都唔會寫學咗咩.
你這麼關心小朋友,不如我講一講他們每日大確做甚麼.
1.落校車入學校後,會掛好杯袋及毛巾,之後會入課室放下書包及交功課,攞分組牌.
2.完成後,會去空地到集隊,諗經,做體操.
3.食茶點(現在有3個地方,可由小朋友選擇,不同區食不同的食物,例如:餅乾,腸粉.....)
4. 去分組的區域,選你當天想去的地區,有語文發展,智慧科學,創意美勞)
每星期會有一堂係普通話老師,一堂係英語外籍老師的(外籍老師係修女來的,還有一堂係聖經堂)

每個星期尾,會派返佢這星期去過的區域,你可以問吓佢,每次去到玩甚麼.

來緊2/11會有個親子評估日,應該會比你去學校了解上堂的模式,但都要待定通告通知如何做法.

其實學校真的很多學生,若有個別小朋友,未能適應,真的要盡早與老師多多溝通,不要覺得麻煩,因學校都好需要家長同老師配合的,可以讓小朋友有一個愉快的學習生活.

原文章由 klty 於 07-10-18 20:50 硐表

其實我唔係要同佢温書,更加唔係要達到什麼止標,而係我個仔根本唔識講佢係學校做過乜(佢有時重講bb話 ) 佢需要誘導才能表達自己的意思,例如我從網上知小朋友上廁所要唱歌及歌詞,我就唱一次給他聽,那他就會唱很多次及 ...

klty,

我囝囝都係講緊bb話,我每日放工就會返去問今日返學做咩,當然我個囝邊有咁叻一五一拾講晒比我知,我通常係估佢係學校做咩,然後問今日有冇唱歌,有冇做運動,有冇跳舞,有冇劃線,如果佢答我有,咁我就會問,唱咩歌叫佢唱比我聽,雖然佢仍然發音唔準但都哼到個音.如果有跳舞同做運動就叫佢做一次比我睇,劃線就比張紙同筆佢劃攞,因為我估學校離離去去都係做呢幾樣,小朋友仲細好多時都係唔能夠好清楚講返比我地知,我都贊成老師寫手冊,但我唔祈望佢會日日寫,因為咁多學生,如果一星期寫返一次過去一週做過d咩就夠啦!當然仍然要有咁多位媽咪報料啦!

原文章由 klty 於 07-10-18 20:50 硐表

其實我唔係要同佢温書,更加唔係要達到什麼止標,而係我個仔根本唔識講佢係學校做過乜(佢有時重講bb話 ) 佢需要誘導才能表達自己的意思,例如我從網上知小朋友上廁所要唱歌及歌詞,我就唱一次給他聽,那他就會唱很多次及 ...
‹ 上一主題|下一主題