用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下!
樓主: GaryF
go

小朋友剛升上小一既媽咪請入黎傾下! [複製鏈接]

原文章由 fion6406 於 07-10-10 14:04 硐表
我仔都係小一,我覺得學校D"林林嬸嬸"野最麻煩,每日一篇係好大壓力,日日都要做,個日無做就無分,補做都無用,有一個星期日一早一家出去玩,返來10:00pm,屋苑寬頻竟然緊急維修,由懷疑自己個moderm壞,到終於聯絡到寬頻customer servi ...

我個仔又好鍾意做每日一篇, e 份係佢為一一份會自動做的功課.
我個仔開頭都成日抄漏手冊,但俾我"丙"咗一次後就改善了,無再抄漏.
今日模擬中測,個衰豬話唔識,中文科係我最擔心佢跟唔上的一科.佢成日話聽唔明普通話,其實佢 k3開始已有學,但都話唔明 .認中文字又差....都唔知點攪.

醒目開學勳章

囝囝又係要做每日一篇(中英),因為每日都有好多功課做,所以佢會每朝起身就做.

每晚要花最少花1個鐘同囡囡做功課, 她要玩一回才肯Sleeping 她睡了我還要跟完所有學校的雜項才可看看自己的事情, 但已差不多12點了。 真的人都Crazy.
小朋友還經常Test & Dictation, 不知她讀還是父母讀, 我還有兩名小孩呢! 曾特首還說要生3, 真係唔好講笑啦!

你們的小朋友還有時間學興趣班嗎?

我個女仲學緊芭蕾舞,英文, 綱琴.
我有日經過書局, 見到好多媽咪幫小朋友買緊補充練習, 其實仲邊有時間做咁多?

原文章由 quoquo 於 07-10-11 13:35 硐表
我有日經過書局, 見到好多媽咪幫小朋友買緊補充練習, 其實仲邊有時間做咁多?

我個仔無係外面學野,但就join學校d活動,每月兩個星期四導修參加小童軍,逢星期五課後學跆拳,星期六就學小網球同圍棋,全部係佢自己揀的。
我之前暑假都有買補充比佢做,但而家做得功課,溫默書,備課,上網外都無特別再加比佢,由得佢暫時興鬆下先。最多要求佢寫日記,當係作文練習。

請問有沒有媽咪住將軍澳站附近,有好的英文,普通話班介紹?
不是補習那種..是興趣班那種.
謝謝!
[img align=left]http://www.hk-laufamily.com/_799.gif[/img]

我兒子又係升小一,學校頭兩個月都有將家課放在學校網站,
還好暫時都沒抄漏手冊,不過有時會寫錯字,做功課比較求其,字體不夠整齊.
不過經常听他說班主任經常調同學的座位.問他點解:唔知啊
有D 係不乖lor,上堂傾解

原文章由 KSY 於 07-10-11 06:28 硐表
囝囝又係要做每日一篇(中英),因為每日都有好多功課做,所以佢會每朝起身就做.

你就好,個仔肯早D起身做,我個仔每朝起身由擦牙、食早餐到換衫都仲係昏迷狀態。遲d冬天都唔知點叫醒佢。

同意,試過系書店想買給他,低想想下都覺得吾買,因他跟本無時間做.

原文章由 quoquo 於 07-10-11 13:35 硐表
DouglasMaMa :lol

原文章由 fion6406 於 07-10-10 14:04 硐表
仲有,學校派左花苗返屋企種,個半月後交"功課",我仔淋水太多,盆花3日死左,而家我諗緊買盆新的頂包(不過點樣搵盆得一兩塊葉?),或個半月後等佢交條"屍"返去

真係比你笑死我

呀仔小一返學好開心, 不過英文比較淺, 中文較深, 我比較花時間去中文處, 遲d都要谷下d英文生字

邊間學校呀?咁深嘅?
原文章由 iloveyoub4 於 07-10-8 23:51 硐表
見你地講開英默,我都想講下我小朋友,學校1星期默1次的,而今個星期係默呢d,我只可以盡力,我發覺可能太多又長,小朋友有時都攪不清楚

hi!i am tim poon.
What is your name?
My name is Ben Wong.
Hello!Tim.
My name is Penny ...
Winniebb30 8-)

簽名被屏蔽
‹ 上一主題|下一主題