用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖三一堂小學 vs 農圃道官小
go

聖三一堂小學 vs 農圃道官小 [複製鏈接]

請問各位BK會員,

如果兩小學都收讀小一,請問大家會選那一間小學呢?

還有在34校綱你們會怎樣選校呢?

希望大家給我意見.
   0    0    0    0

聖三一好多功課做 , 書簿費好貴 , 有 d 作業買了又做唔晒 , 只用了頭幾頁, ..........因我小兒係該校讀 P.1 - P.6 的

原文章由 YKWT 於 07-9-21 11:40 硐表
聖三一好多功課做 , 書簿費好貴 , 有 d 作業買了又做唔晒 , 只用了頭幾頁, ..........因我小兒係該校讀 P.1 - P.6 的

想問下妳覺得間學校好唔好呢,因我想同阿囡報聖三一,不過
interview date同ST FRANCIS相同,我可能要二選一,唔該

原文章由 YKWT 於 07-9-21 11:40 硐表

我問過聖三一小學高校長,他說功課比官小多一本.
因這小學上年轉了英小,而且是小班教學(25人一班)所有我想報讀.
因仔仔現讀聖三一堂曾肇添幼稚園可以直升聖三一小學不要考便可入讀.
而本人是農圃道官小舊校生有20分所以round 1應可以入到.
本人想知34校綱大家會怎樣選校?

原文章由 Minty 於 07-9-21 15:01 硐表
聖三一好多功課做?但我聽朋友說此校是活動教學,請問你兒子在此校開心嗎?
校風及程度如何?

謝謝

我個仔今年剛升英中 Form 1 , 活動教學就唔覺 , 一年功課多過一年 , 每學期有 2 次 exam , 隔個多月就考一次 , 雖然小兒入學以來成績都係前十名 , 但我就覺得太多 exam 好辛苦 , 高年班 d 每星期更有 test 添 ,  check 番 p.6 的書 , 買就多 , 但原來有幾本只教了 1-2 課 就冇用 , 有 d 成 $50 既 故事書更冇甪過添 。

另外 , 雖然有乜乜課後補習班 $300 , 佢地 d 班主任都話只係提供地方比學生做功課 , 唔會好似一般補習班咁主動教 , 至於校風 ok。

但我本人就覺得多功課及考試多 , 所以我另外重有 2 個女 , 其中一個今年升讀協和上午小一 , 另一個想報讀鮮魚行學校 , 報鮮魚行因我唔太鍾意協和小一既英文科用 30 本故事書作教材 , 而冇用正式教科書 , 而且有位新加坡藉家長既仔女 , 讀 小二 , 就話英文程度唔惦 , 所以我想細女今年報鮮魚行學校 , 唔知大家點睇鮮魚行呢 ?

[ 本文章最後由 YKWT 於 07-9-22 07:19 編輯 ]

原文章由 wangmami 於 07-9-21 15:32 硐表

我問過聖三一小學高校長,他說功課比官小多一本.
因這小學上年轉了英小,而且是小班教學(25人一班)所有我想報讀.
因仔仔現讀聖三一堂曾肇添幼稚園可以直升聖三一小學不要考便可入讀.
而本人是農圃道官小舊校生有20分 ...

新收既學生 (小一) 已係上年轉英小我就唔知 , 但小兒上年讀 小六果級就都係中小 , 至於功課 , 我覺得多 , p.1-p.5 就唔多記得 , p.6 每日起碼10 樣功課 , Friday 更多至十幾樣。

[ 本文章最後由 YKWT 於 07-9-22 07:20 編輯 ]

原文章由 SandyWu 於 07-9-21 11:49 硐表

想問下妳覺得間學校好唔好呢,因我想同阿囡報聖三一,不過
interview date同ST FRANCIS相同,我可能要二選一,唔該

乜依家要 interview 咩 , 當年冇喎 , 而且呢間學校好鍾意收公務員子女 , 可能係咁 , 所以就冇見巳收。

我唔知 st francis 多唔多 exam , 功課 , 所以唔知 , 但至少我中間個女今年升小一都冇揀聖三一 , 因我唔想佢又係讀得咁辛苦。
‹ 上一主題|下一主題