用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 62網海灞街官立小學/天佑小學好d呢!
go

62網海灞街官立小學/天佑小學好d呢! [複製鏈接]

各位家長,

問題同上, 麻煩比一比意見呀!

wongau
   0    0    0    0

原文章由 wongau 於 07-9-19 09:46 硐表
各位家長,

wongau

我會揀海霸街官小,成績理想的話,上官中都易D,荃灣得三間英中,競爭好大。

原文章由 wongau 於 07-9-19 09:46 硐表

如果只能二選一,以我個人而言,我偏好天佑。 海官與天佑似乎是兩間不同層次的學校,好難如此比較。

海官的校舍我沒有印象,天佑唯一令人郤步的,可能是校舍比較舊及細。 不過,外表未必能反映內裡設備,因為有些學校雖外在因素不能改變,但內部已曾重新整理,不會比其他較新校舍的學校差的。
"It is a poverty to decide that a child must die so that you may live as you wish." ~Mother Teresa~

海官方方面面都不比天祐差,加上近年官小都很生性,因內部壓力很大,不得不盡力改進。升官中的機率較高!

各位家長,

wongau

我會揀海霸街官小,上官中可能較易. 其實附近還有很多好小學可供選擇:
1) 浸聯會小學
2) 伍季明下午校
3) 石圍角小學
4) 基慧小學
5) 柴天小學
等.

各位家長,

wongau

不過聽聞今年天佑走了許多資深老師, 而且今年天佑連升中成績也欠奉, 所以要小心!

海官同天佑其實都係有好多年歷史既學校,初初我覺得佢地都係好鬼死殘舊,不過我覺得天佑個校舍唔夠海官大,我個囡囡係海官讀得幾開心,功課唔多,課程應該唔夠天佑深,海官今年剛剛換左校長,好似幾積極咁,聽講以前個校長就唔係好得,但講真一講到升中既人數,海官真係比其他學校多好多,上年就好似話有成30幾40個去左官中,我唸同區真係無乜邊間可以做到.
‹ 上一主題|下一主題