用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 文章分享:有關眼睛健康的騙局
go

文章分享:有關眼睛健康的騙局 [複製鏈接]

看過一編有趣的文章(有點學術性),為關心孩子的你提供多一點資料。有任何問題,可找你的家庭醫生問問。

http://www.quackwatch.org/01QuackeryRelatedTopics/eyequack.html
   0    0    0    0

醒目開學勳章

Thank you

解決不到咪祈福.
政府不必打擊祈福黨, 阿毛信就得.
如果好, 點解吾上電視買廣告, 咪發達.
如果好, 點解大學無教比醫科生幫人改善視力.
幾千元, 祈個福都好-得咪話好, 吾得咪笑邊有人甘傻...... 香港有錢人多, 蠢人也多.

我見TYY都在隔離post左3篇文章, 有位媽咪都有些觀點喎, 點解你今次只post一篇既  那篇50年前既唔post既, 人地好似話這篇都係視光師寫既, 咁代表自己業界, 好似有利益衝突喎 我覺得參考下冇妨, 不過都要分析下先好信o

其實好多年前, 中醫都俾人話係冇料到, 不過隨著科學發達和好多人試過有效, 現在普及好多o 唔好下下話人係騙局, 我唔見有人上完話佢騙人喎  

其實不妨思想開放些, 咪睇下上有幾多人得囉

原文章由 sosochui 於 07-9-19 10:36 硐表
我見TYY都在隔離post左3篇文章, 有位媽咪都有些觀點喎, 點解你今次只post一篇既  那篇50年前既唔post既, 人地好似話這篇都係視光師寫既, 咁代表自己業界, 好似有利益衝突喎 我覺得參考下冇妨, 不過都要分析 ...

我沒有在那裡回覆,而另開題目,是因為不想為人宣傳。而只貼一文章,是因為這篇是最新的(一般人都相信新的)。其實我認為那篇50年前的文章並沒有問題,因為它是回應1920年Bates提出Sight without Glasses 的見解。另外,我們在討論時,也不一定要硬說視光師與vision training一定有衝突。正如有人說雙氧水可治病,中西醫都說沒有根據,便不應說他們因為有利益衝突而亂說無謂。反而我們應理性分析雙方有何理論基礎,誰說的比較有理。說到中醫,它已有數千年的歷史,有數不清的典籍,可信性當然不可與一些新興的另類治療同日而語。

都是個句,有問題找多幾位家庭醫生/眼科專科醫生問問。當然若你認為他們說的是出於利益衝突,我也無話可說。

[ 本文章最後由 TYY 於 07-9-19 11:16 編輯 ]

I share the view of TYY and for parents who really concerned with the myopia of their kids, they should research more before deciding which is the best for their children.

Alternatively, parents may care to learn about the OrthoK method which is being used by some parents here in BK and most important of all, it works.

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7006091704685

http://hk.knowledge.yahoo.com/question/?qid=7007080102430

原文章由 TYY 於 07-9-19 11:13 硐表

我沒有在那裡回覆,而另開題目,是因為不想為人宣傳。而只貼一文章,是因為這篇是最新的(一般人都相信新的)。其實我認為那篇50年前的文章並沒有問題,因為它是回應1920年Bates提出Sight without Glasses 的見解。另外,我們在 ...

[ 本文章最後由 DSS 於 07-9-19 13:49 編輯 ]

其實睇完整篇文章, 我都唔多覺佢有好強既理論基礎, 佢都只係提番幾十年前既討論出黎(關於Dr Bates既理論), 但係Dr Bates既理論, 同今時今日既visual training, 都未必一樣  近年既野佢就講話vision training 冇根據, 仲講下一些騙子既行騙手法o 不過我想講一句, 佢又根據咩話vision training 不可減退近視呢? 佢冇提過有人做過這類研究, 仲証實冇效喎  學者寫文章時, 利用對自己有利既文章黎加強說服力, 對不利論點既資料, 就避重就輕擋冇睇過, 好常見,  個人認為, 只可作參考性質囉o

你用雙氧水可治病黎反駁利益衝突, 下! 雙氧水會飲死人喎, 唔係醫學界識話冇根據喇  至於中醫, 你講得對呀, 它雖然有數千年的歷史,有數不清的典籍,但係幾十年前都不停俾人話冇科學根據, 連以中國人為主既香港, 都係最近十年先開始熬出頭來, 當時中醫最大阻力係邊批人士, 咪西醫職界囉....既得利益呢樣野, 真係...大家分析下喇

其實我唔係要引起爭執, 可能我幾接受另類治療, 因為我親眼見証過既效果(不過唔係vision training, 個樣叫cranial sacral therapy, 醫脊骨側彎, 仲冇科學根據:), 所以我好open-mind. 其實隔離topic 既媽媽真誠分享, 我覺得都好有參考價值, 我諗唔會全部係一人化身o瓜, 有幾位有幾千個回應喎, 唔好咁陰謀論喇, 更加唔好口口聲聲話係騙局, 咁對佢地唔公平  

(註: 我小朋友冇近視, 我就做左lasik, 早知唔做住喇:cry: )

原文章由 TYY 於 07-9-19 11:13 硐表

我沒有在那裡回覆,而另開題目,是因為不想為人宣傳。而只貼一文章,是因為這篇是最新的(一般人都相信新的)。其實我認為那篇50年前的文章並沒有問題,因為它是回應1920年Bates提出Sight without Glasses 的見解。另外,我們在 ...

[ 本文章最後由 sosochui 於 07-9-19 15:28 編輯 ]
‹ 上一主題|下一主題